Hofplein en 7 andere groene stadsprojecten – update

10
25258

Het Hofplein in Rotterdam met haar iconische fontein moet een groen stadspark worden. De gemeente Rotterdam maakte in 2020 bekend dat er 233 miljoen euro beschikbaar is voor 7 groene stadsprojecten waaronder het vergroenen van het Hofplein. In 2021 is verder gewerkt om de stadsprojecten te realiseren.

Op 20 januari 2022 maakte de gemeente Rotterdam de volgende update bekend van de groene stadsprojecten:
Voor het Hofplein en Hofbogenpark ligt er een voorlopig ontwerp, het definitieve ontwerp wordt in de zomer van 2022 verwacht. In 2023 wordt gestart met de uitvoering. Het voorlopig ontwerp voor het Alexanderpark wordt in het 1e kwartaal 2022 verwacht. Met de uitvoering van dit park zou dan begin 2023 gestart kunnen worden.

Stadspark Hofplein, vergroening en herinrichting – Juurlink + Geluk

Voor de projecten voor het Schouwburgplein en Getijdenpark Feijenoord zijn de programma’s van eisen gereed en voor Park Maashaven ligt er een masterplan. Deze projecten gaan dus de volgende fase in.

Voor het Rijnhavenpark is het stedebouwkundigplan in wording is en in het 1e kwartaal 2022 zal het het bestemmingsplan bekend gemaakt. Het baggeren ter voorbereiding op het dempen van een deel van de Rijnhaven is inmiddels afgerond. De uitvoering van het Blaakpark wordt niet voorzien is vóór 2025. Het ontwerpproces start in de loop van 2022.

Voor de herinrichting en het vergroenen van het Hofplein is het Rotterdamse bureau Juurlink + Geluk ingeschakeld voor het ontwerp. In het ontwerp wordt het Hofplein een echt stadspark zoals je in alle wereldsteden ziet.

Groene stadsprojecten

De Gemeente Rotterdam wil met acht stadsprojecten Rotterdam meer groene stadslongen geven. Aantrekkelijke openbare plekken waar bewoners en bezoekers elkaar ontmoeten, bewegen en recreëren. Daarnaast zorgen ze voor meer werkgelegenheid, een aantrekkelijk vestigingsklimaat voor ondernemers en meer ruimte voor festivals. De acht projecten zijn:

Getijdenpark Feijenoord

Park aan de rivieroever van de Maas bij Feyenoord City.

Hofplein park

Het Hofplein gaat op de schop. Het drukke verkeersplein dat het stadshart van Rotterdam sinds de jaren vijftig doet kloppen, verandert in een groen en levendig stadsplein met de iconische fontein als bruisend middelpunt. Meer info Hofplein

Rijnhavenpark

Herontwikkeling en vergroening van de Rijnhaven (Zuid). Meer over het Rijnhavenpark

Maashavenpark

Het Nelson Mandelapark, een 7 hectare groot park in de Maashaven (Zuid). Meer over het Maashavenpark

Hofbogenpark

Twee kilometer park op de oude spoorlijn Hofbogen (Noord). Meer over het Hofbogenpark.

West Blaak

Groene stadslong (Centrum)

Prins Alexanderplein

Van doorgaande route naar groene verblijfplek

Schouwburgplein

Vergroening van het stadspodium (Centrum)

10 REACTIES

  1. Enthousiast en met grote belangstelling volg ik deze ontwikkelingen en hoop dat er een snelle realisatie komt. Naast deze vergroening meen ik dat ook vaart moet worden gegeven aan vergroening van daken met extra aandacht aan die geschikt zijn voor land- en tuinbouw.
    Claus

  2. Kijk eens naar dat Willemsplein een betonnen steen massa honderden bewoners erbij
    Rondom een miserable busterminal.
    Geen plan geen cent was lelijk is lelijk en blijft lelijk.

  3. Ik stel voor de monding van de Maashaven te versmallen en op de landaanwinning woontorens te bouwen. Er ontstaat dan een groot (bijna)omsloten stuk binnenwater. Ideaal voor een marina, woonboten en binnenvaart.

  4. Wat een flabbergasting upgrade voor de stad. Vooral het Hofplein! Wat een manier ook om sommige lelijke gebouwen (met natuurlijk een Weeber gebouw (hoe kan het anders) als de primus interpares onder de lelijken) niet meer als hinderlijk te ervaren! 🙂 Chapeau, en vandaag beginnen!

    • Zo te zien wordt er met de gebruikelijke achteloze Hollandse lompheid een stuk van het perfect functionerende woongebouw van Weeber afgehakt. Net zoals ze dat met de garage onder de Shelltoren van plan zijn. Dat een architectenbureau zoiets voorstelt maakt me duidelijk dat de Nederlandse architectuur tegenwoordig een ‘dog-eat-dog’-wereldje is. Als je maar iets van architectuur hebt begrepen en in je hart meedraagt dan weet je namelijk dat zulke ingrepen fataal zijn voor de zeggingskracht van het geheel, je verminkt het gewoon.

      • Als je Weeber op een voetstuk zet dan heb je misschien iets van Weeber begrepen, maar geheel niets van een kwalitatieve stadsbeleving van een mens. Weeber heeft tragiek in de stad gebracht die zijn weerga niet kent. Die hele visie van Weeber is 1 grote depressie die het goed zou doen in Tsjernobyl.
        En moeten ‘wij’ zijn architectuur ook nog goed vinden? Dat is ieder voor zich. Met dit plan kan ik eindelijk mijn stad beleven zoals ik en veel mensen het zouden willen beleven. Leven. De afbraak van de Shell Garage vind ik persoonlijk ook een slecht plan.
        Als er al een ‘dog-eat-dog’ wereldje zou bestaan, dan is het wellicht nu wel even handig. Teveel slechte architectuur en bekrompen stedenbouwkunde is in deze stad bij wijlen toegelaten. Het nieuwe hofplein plan vind ik hoogstaand en alles behalve lomp. Lomp is al jaren zoals het Hofplein stedebouwkundig, architectonisch en verkeerstechisch is behandeld. Een misgeslagen plank dus. Pure armoede!

  5. Doet een beetje “Singaporeaans” aan met al dat groen en hoogbouw, hoop alleen dat de trambanen op het Hofplein bij de nadering van een tram door middel van knipperende LED verlichting gaan branden en de voetganger attendeert dat er een tram in aantocht is om de voetgangersveiligheid te waarborgen en ook terecht banken met armleuningen om “nachtslapers” te weren en voldoende afvalbakken om zwerfvuil tegen te gaan !

  6. Wel even de bankjes weergeven met “armleuningen” zodat er geen zwervers languit op kunnen slapen. Anders maakt je voorstel geen kans in Rotterdam.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in