Hofplein en 7 andere groene stadsprojecten

9
10896

Het Hofplein in Rotterdam met haar iconische fontijn moet een groen stadspark worden. De gemeente Rotterdam maakte op 17 juni 2020 bekend dat er 233 miljoen euro beschikbaar is voor 7 groene stadsprojecten waaronder het vergroenen van het Hofplein.

Hofplein herinrichting – Juurlink + Geluk

Voor de herinrichting en het vergroenen van het Hofplein is het Rotterdamse bureau Juurlink + Geluk ingeschakeld voor het ontwerp. In het ontwerp wordt het Hofplein een echt stadspark zoals je in alle wereldsteden ziet.

Groene stadsproject

De Gemeente Rotterdam wil met acht stadsprojecten Rotterdam meer groene stadslongen geven. Voor de projecten stelt zij 233 miljoen euro beschikbaar. Aantrekkelijke openbare plekken waar bewoners en bezoekers elkaar ontmoeten, bewegen en recreƫren. Daarnaast zorgen ze voor meer werkgelegenheid, een aantrekkelijk vestigingsklimaat voor ondernemers en meer ruimte voor festivals. De acht projecten zijn:

Hofbogenpark
Twee kilometer park op de oude spoorlijn Hofbogen (Noord)

West Blaak
Groene stadslong (Centrum)

Schouwburgplein
Vergroening van het stadspodium (Centrum)

Prins Alexanderplein
Van doorgaande route naar groene verblijfplek

Rijnhavenpark
Herontwikkeling en vergroening van de Rijnhaven (Zuid)

Maashavenpark
Het Nelson Mandelapark, een 7 hectare groot park in de Maashaven (Zuid)

Getijdenpark Feijenoord
Park aan de rivieroever van de Maas bij Feyenoord City

9 REACTIES

 1. Kijk eens naar dat Willemsplein een betonnen steen massa honderden bewoners erbij
  Rondom een miserable busterminal.
  Geen plan geen cent was lelijk is lelijk en blijft lelijk.

 2. Ik stel voor de monding van de Maashaven te versmallen en op de landaanwinning woontorens te bouwen. Er ontstaat dan een groot (bijna)omsloten stuk binnenwater. Ideaal voor een marina, woonboten en binnenvaart.

 3. Wat een flabbergasting upgrade voor de stad. Vooral het Hofplein! Wat een manier ook om sommige lelijke gebouwen (met natuurlijk een Weeber gebouw (hoe kan het anders) als de primus interpares onder de lelijken) niet meer als hinderlijk te ervaren! šŸ™‚ Chapeau, en vandaag beginnen!

  • Zo te zien wordt er met de gebruikelijke achteloze Hollandse lompheid een stuk van het perfect functionerende woongebouw van Weeber afgehakt. Net zoals ze dat met de garage onder de Shelltoren van plan zijn. Dat een architectenbureau zoiets voorstelt maakt me duidelijk dat de Nederlandse architectuur tegenwoordig een ‘dog-eat-dog’-wereldje is. Als je maar iets van architectuur hebt begrepen en in je hart meedraagt dan weet je namelijk dat zulke ingrepen fataal zijn voor de zeggingskracht van het geheel, je verminkt het gewoon.

   • Als je Weeber op een voetstuk zet dan heb je misschien iets van Weeber begrepen, maar geheel niets van een kwalitatieve stadsbeleving van een mens. Weeber heeft tragiek in de stad gebracht die zijn weerga niet kent. Die hele visie van Weeber is 1 grote depressie die het goed zou doen in Tsjernobyl.
    En moeten ‘wij’ zijn architectuur ook nog goed vinden? Dat is ieder voor zich. Met dit plan kan ik eindelijk mijn stad beleven zoals ik en veel mensen het zouden willen beleven. Leven. De afbraak van de Shell Garage vind ik persoonlijk ook een slecht plan.
    Als er al een ‘dog-eat-dog’ wereldje zou bestaan, dan is het wellicht nu wel even handig. Teveel slechte architectuur en bekrompen stedenbouwkunde is in deze stad bij wijlen toegelaten. Het nieuwe hofplein plan vind ik hoogstaand en alles behalve lomp. Lomp is al jaren zoals het Hofplein stedebouwkundig, architectonisch en verkeerstechisch is behandeld. Een misgeslagen plank dus. Pure armoede!

 4. Doet een beetje “Singaporeaans” aan met al dat groen en hoogbouw, hoop alleen dat de trambanen op het Hofplein bij de nadering van een tram door middel van knipperende LED verlichting gaan branden en de voetganger attendeert dat er een tram in aantocht is om de voetgangersveiligheid te waarborgen en ook terecht banken met armleuningen om “nachtslapers” te weren en voldoende afvalbakken om zwerfvuil tegen te gaan !

 5. Wel even de bankjes weergeven met “armleuningen” zodat er geen zwervers languit op kunnen slapen. Anders maakt je voorstel geen kans in Rotterdam.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here