Feyenoord City

0
30658

Feyenoord City is het gebiedsplan voor de ontwikkeling van een nieuw stadsdeel en een Nieuwe Kuip – Stadion Feijenoord in Rotterdam Zuid. Hierin gaan de ambities van Feyenoord en de Gemeente Rotterdam samen. Feyenoord City bestaat naast het nieuwe stadion uit 3.700 woningen, winkels, horecagelegenheden en veel publieke buitenruimtes zoals parken en sportvelden. Het ontwerp is van architectenbureau OMA en LOLA. Op 17 december 2020 heeft de gemeenteraad van Rotterdam het bestemmingsplan Feyenoord City aangenomen.

Masterplan Feyenoord City

Feyenoord en architectenbureau O.M.A (van Rem Koolhaas) presenteerde in oktober 2019 het Masterplan Feyenoord City (bekijk het masterplan). Feyenoord City bestaat uit een nieuw Feyenoordstadion aan de Nieuwe Maas op The Strip (Veranda West, Gamma, Shellstation). Naast een nieuwe Kuip wordt het hele Stadiongebied aangepakt en verder ontwikkeld met 3.700 nieuwe woningen, horeca en winkels. Ook de huidige Kuip krijgt een nieuwe functie met een indoor atletiekbaan, bierbrouwerij en een Feyenoordmuseum.

Nieuwe Kuip Feyenoord City

Het gebiedsplan Feyenoord City bestaat uit de volgende onderdelen:

Nieuw stadion (70.000 m2): status voorlopig on hold
  • Capaciteit van het nieuwe Feyenoordstadion wordt 63.000 plaatsen met daarin diverse ondersteunende voorzieningen, zoals horeca en hospitality. Op 10 november 2021 maakt Feyenoord bekend dat het plan voor een nieuw stadion heroverweegt door onder andere de gestegen bouw kosten. Hiermee komt de ontwikkeling van een nieuw Feyenoord-stadion voorlopig stil te liggen tot de zomer van 2022.
Woningbouw (180.000 m2):
  • Maximaal 3.700 woningen verdeeld over ongeveer 710 woningen in de Urban Bridge, 160 woningen in De Kuip en 730 woningen in het Kuip Park.
Commercieel programma (64.000m2):
  • Broedplaats (Innovation Sport Lab) van 4.000 m2 in het verlengde van De Strip voor de herontwikkelde Kuip.
  • Twee hotels waarvan één viersterrenhotel gelegen aan de Urban Bridge (200 kamers) met een oppervlakte van 11.000 m2 en een economy sporthotel in De Kuip (75 kamers) met een oppervlakte van 3.750 m2.
  • Vrije tijds- & sportwinkels (leisure retail) met een gezamenlijke oppervlakte van 14.300 m2 gelegen op De Strip.
  • Horeca met een oppervlakte van 6.500 m2 verdeeld over de Strip, De Kuip en in de Urban Bridge. Tevens is een additionele 1.000 m2 gereserveerd voor een bierbrouwerij in De Kuip.
  • Entertainment-functies met een totaal oppervlak van 24.000 m2, verdeeld over drie programmaonderdelen een (Pathé) bioscoop van 15.000 m2 en een sportschool van 5.000 m2 op De Strip en een Spa/Welness van 4.000 m2 gelegen naast het viersterrenhotel in de Urban Bridge.
Publiek programma (12.000 m2):
  • Gezondheidscentrum in de Kuip van 1.000 m2.
  • De Sportexperience van 4.000 m2 onderdeel van het maatschappelijke programma dat gefaseerd uitgevoerd gaat worden met 1.000 m2 in het nieuwe stadion, 1.000 m2 verspreid over De Strip en 2.000 m2 in De Kuip. Door deze spreiding van ruimtes wordt een netwerkstructuur gecreëerd voor deze interactieve experience.
  • Feyenoord-museum, inclusief museumwinkel van 2.000 m2 in De Kuip en een thuisbasis voor de supporters.
  • Indoor atletiekbaan, inclusief multifunctionele ruimtes met een programmering van 5.000 m2 met een mogelijke uitbreiding naar 8.000 m2 en een atletiek buitenbaan van 15.155 m2 in de Kuip in opdracht van de gemeente Rotterdam.
Feijenoord City 1

Projecten Feyenoord City

Feyenoord city bestaat uit de verschillende deel projecten

Plot Colosseumweg
ontwikkelaar: Heijmans en AM
architect: Orange Architects
status: in ontwikkeling

Imagine
ontwikkelaar: AM
architect: Barcode Architects
status: in ontwikkeling

Feyenoord Stadion
ontwikkelaar
architect: OMA
status: uitgesteld

Planning Feyenoord City

Feyenoord City is een grote gebiedsontwikkeling die uit verschillende fases bestaat en een doorlooptijd van zeker vijftien jaar kent. Als eerste wordt het gebied rondom het nieuwe stadion ontwikkeld. De eerste wedstrijd van Feyenoord wordt voorzien in het seizoen 2025. Ook dan zullen rond het nieuwe stadion woningen, een hotel, parkeergarages en commerciële functies af zijn. Pas daarna wordt er met de herontwikkeling van De Kuip gestart.

Investering Feyenoord City

De investering voor het hele project wordt geschat op maximaal 1,5 miljard euro. Het stadion is begroot op 365 miljoen. De gemeente heeft op 11 mei 2017 een akkoord gegeven voor een bijdrage van in totaal 135 miljoen. De stad Rotterdam koopt voor 40 miljoen aandelen in het stadion, waarop het dividend krijgt; ze koopt voor 60 miljoen grond, waarvoor Feyenoord de jaarlijkse erfpacht zal betalen en ze steekt nog eens 35 miljoen in de infrastructuur, om het gebied toegankelijker te maken.

Op 11 mei 2017 ging de Gemeenteraad akkoord met de financiering van 135 miljoen van het in totaal 1,5 miljard kosten project. Van de 45 raadsleden stemden 35 voor en 10 tegen. De coalitiepartijen Leefbaar, CDA en D66 stemden grotendeels voor, evenals PvdA en VVD. De partijen SP, GroenLinks en PvdD waren tegen.

Feijenoord City 4

Gebiedsvisie Stadionpark

Gemeente Rotterdam maakte in november 2017 de aangepaste definitieve gebiedsvisie Stadionpark bekend. Ook in deze visie zijn er rond de Kuip tot 2025 mogelijkheden voor 750 tot 1.000 nieuwbouw woningen, plus nog eens 1.000 in de periode daarna. Daarnaast kan 35.000 vierkante meter aan commerciële activiteiten, zoals detailhandel, leisure en horeca worden ontwikkelt. Ná 2025 kan daar nog eens maximaal 50.000 vierkante meter aan worden toegevoegd.

Stadionpark visiekaart Feyenoord City

In het plan staat ook de wens om de rivieroever vanaf de Brienenoord tot en met de locatie van het nieuwe stadion te ontwikkelen tot een plek waar bewoners van de omliggende wijken kunnen recreëren. Meer groen en levendigheid moeten daaraan bijdragen.

Ook worden twee plekken gereserveerd voor de aanleg van een nieuwe stadsbrug als deze tenminste in het oosten van de stad komt i.p.v. een brug in Rotterdam West. Dit zijn naast het nieuwe stadion en in het verlengde van de Coen Moulijnweg en de Stadionrotonde.

In de gebiedsvisie Stadionpark zijn de bestaande plannen voor de Sportcampus en Park de Twee Heuvels door ontwikkeld. De plek van het oude Clara-ziekenhuis, dat in 2018 geheel is gesloopt, gaat onderdeel uitmaken van dit nieuwe ‘sporthart’ van Rotterdam. De Sportcampus en Park de Twee Heuvels worden met elkaar verbonden, met doorlopende paden voor wandelen, fietsen, hardlopen en skaten.

Opdracht OMA Rem Koolhaas

Feyenoord heeft in 2015 samengewerkt met OperatieNL, architectenburo OMA (Rem Koolhaas) en First Dutch aan de concept-ontwikkeling van Feyenoord City op basis van de concept-gebiedsvisie voor het stadionpark en omgeving van de Gemeente Rotterdam. Binnen de visie zijn drie locaties onderzocht voor de plek van het stadion, te weten: Stadion Driehoek, Veranda Oost en Veranda West.

In de nu gekozen locatie The Strip (op de plek van de huidige Gamma) wordt De Kuip goeddeels behouden en getransformeerd tot een multifunctioneel supporters-, sport-, leisure- en wooncomplex.

Nieuwbouw aan de oostkant van de Veranda word te bewerkelijk en te duur geacht. Nieuwbouw op de lokatie van de huidige Kup (Stadiondriehoek) viel af omdat dan definitief afscheid moest worden genomen van het monumentale, uit 1936 stammende gebouw. En dat wilde Feyenoord niet.

Om de bouw van een nieuw stadion mogelijk te maken is vooral de rol van de gemeente Rotterdam belangrijk. Het bestemmingsplan zal moeten worden gewijzigd en daarmee moet de gemeenteraad instemmen. Het plan is om nog voor de zomer een akkoord van de gemeenteraad te krijgen op het nieuwe gebiedsplan.

KCAP en BAMGebiedsplan KCAP

In 2008 ontwierp KCAP Architects and Planners aleen gebiedsvisie Stadionpark. Hierin waren drie voorstellen ontwikkeld waarbij in één model het stadion De Nieuwe Kuip een plaats krijgen aan de Maas.

De Nieuwe Kuip BAM

In maart 2015 liep het verbouwingsplan plan stuk
van BAM om een vernieuwde Kuip neer te zetten voor 200 miljoen euro. Het bouwbedrijf wilde het stadion niet vernieuwen voor een bedrag onder de 215 miljoen euro (exclusief € 7 mln. inflatie) en de bestuurders wilden niet verder gaan dan 206 miljoen euro. Hierdoor werd weer alles mogelijk.