Industrieel monument Graansilo Maashaven
De Graansilo Maashaven bestaat uit drie silo’s die in een tijdsbestek van vijftig jaar zijn gebouwd. Het in 1910 door J.P. Stok in beton ontworpen silogebouw behoorde met een capaciteit van 20.000 ton tot de grootste van Europa. Brinkman & Van der Vlugt breidde de graansilo in 1930 uit met een betonnen silo die twee maal zo hoog is als de eerste. In 2004 is de Maassilo herontwikkeld tot evenementengebouw en Creative Factory.
Graanpakhuis van J.P. Stok
Het graanpakhuis van Stok was de eerste silo in de Rotterdamse haven. De opzet en techniek luidde een vernieuwing in het verwerken en opslaan van graan in, dat voorheen in pakhuizen bewaard werd, gescheiden door schotten die tussen vierkante houten stijlen met sponningen werden geplaatst. De graansilo wordt 59 x 33 meter, 20 meter hoog en bevat opslagruimtes van verschillende grootte. De dertig achthoekige silokokers hebben ieder ruimte voor 300 ton graan en zijn geheel opgetrokken uit gewapend beton met wanden van (slechts) 21 centimeter dik. Aan de kade werden twee scheepselevatoren geplaatst. Inwendig werd het graan via een ingenieus systeem van liften en transportbanden verplaatst. Dit is het eerste gebouw waarin Stok beton verwerkte. Met een capaciteit van 20.000 ton behoorde deze Graansilo tot de grootste van Europa.
Uitbreiding Graansilo door Brinkman & van der Vlugt
Eind jaren twintig is de opslagcapaciteit in de Rotterdamse haven van granen in silo’s te krap geworden. De architecten Jan Brinkman en Leen van der Vugt krijgen de opdracht voor uitbreiding. De nieuwe graansilo moet ‘zo groot als de zwaarst mogelijke fundering slechts zou kunnen dragen’ zonder buitengewoon kostbare constructies. Zij komen met een ontwerp van een betonnen silo die twee maal zo hoog is als de eerste: een 48 meter hoge silo met een capaciteit van 44.000 ton.
Voor de silo’s en de elevatortoren werd voor het eerst in Nederland gebruikgemaakt van een glijbekisting. De verwerkingssnelheid van deze nieuwe graansilo is 1600 ton per uur. De bouw neemt 10 maanden in beslag door 600 bouwvakkers in 24 uur continu diensten te laten werken. Met de bouw van Graansilo Maashaven kan Jan Brinkman zijn ambitie waarmaken om architect en ingenieur van de modernste utiliteitsbouw te zijn.
In 1951 wordt naar het ontwerp van de architecten A.G. Postma en J.D. Postma een tweede en laatste uitbreiding gerealiseerd. Dit ontwerp bestaat uit een tweeleding, bijna 40 meter hoog complex met een capaciteit van 22.000 ton. Aan de Brielselaan zijde bevindt zich een decoratief betonraster dat het complex een transparante uitstraling geeft. Door dit transparante element wordt de derde uitbreiding als snel “De Tuin” genoemd. De totale capaciteit na uitbreiding bedraagt 90.000 ton.
Verbouwing tot Maassilo, Creative Factory en danceclub
De Graansilo blijft nog tot juli 2003 in gebruik als opslag. Na bijna 90 jaar als graanpakhuis te hebben gefunctioneerd wordt de Maashavensilo aangekocht door het OBR vanwege de strategische ligging van het complex als as tussen de Kop van Zuid en Zuidplein. Slopen is geen optie en de Graansilo krijgt een nieuwe bestemming. Het gebouw wordt verbouwd tot Maassilo waarbij zoveel mogelijk technische elementen blijven gehandhaafd. In Mei 2004 opent de Maassilo Evenementenlocatie haar deuren op de begane grond en van mei 2004 tot december 2006 onderkomen van Danceclub Now&Wow. De tweede tot en met zesde etage van het pand zijn ontwikkeld tot Creative Factory met kantoorunits voor startende ondernemers in de creatieve economie.
Projectgegevens
Naam: Graansilo Maashaven
Status: Gerealiseerd
Lokatie: Brielselaan
Deelgemeente: Feijenoord
Functie: Graansilo
Huidige functie: Evenementen, kantoor
Architect: J.P. Stok
(uitbreiding): A.G. Postma en J.D. Postma
Realisatie: 1910, 1930, 1950