Poortgebouw Rotterdam

0
3773

Het Poortgebouw overbrugt de Stieltjesstraat op de Kop van Zuid in Rotterdam. Het Rijksmonument uit 1879 is ontworpen door architect J.C.S. van de Wall in opdracht van de Rotterdamse Handelsvereniging (RHV) van Lodewijk Pincoffs. Van 1882 tot 1977 was het Gemeentelijke Havenbedrijf gevestigd in het Poortgebouw. Sinds 1982 huurt een woongroep het gebouw. In 2016 kocht een Haagse vastgoed groep het gebouw dat zeer slecht is onderhouden. In 2019 en 2020 eiste de gemeente Rotterdam meerdere malen dat werd gestart met het achterstallige onderhoud. De verwachting is dat in 2021 wordt begonnen met de opknapbeurt.

rotterdam stieltjesstraat

Geschiedenis Poortgebouw

Het Poortgebouw werd gebouwd als het hoofdkantoor van de Rotterdamse Handelsverening. De Gemeente Rotterdam had eind 19e eeuw een nieuwe havengebieden nodig. Na annexatie in 1869 van delen van de gemeenten Katendrecht, Charlois en IJsselmonde kon op Feijenoord een nieuw haven- en industriegebied worden ontwikkeld. De Rotterdamse Handels Vereniging (RHV) van Lodewijk Pincoffs (1827-1911) kreeg van de gemeente in 1872 het alleenrecht op de ontwikkeling van een groot deel van het Noordereiland en Feijenoord. Hij liet een ommuurd handelsterrein ontwerpen door ir. Th.J. Stieltjes. Hier binnen kwamen de Binnenhaven, de Entrepothaven, het entrepotgebouw ‘De Vijf Werelddelen’, het Douanegebouw (tegenwoordig hotel Pincoffs) en het Poortgebouw dat het hoofdkantoor moest worden.

Kop van Zuid luchtfoto ca. 1938
Poortgebouw en het terrein van de RHV van Pincoffs

Aan de andere kant van de Stieltjesbrug over de Binnenhaven liet hij een kleiner poortgebouw bouwen, welke in 1937 is gesloopt. Het was de bedoeling dat het Poortgebouw gebruikt zou gaan worden als hoofdkantoor van de R.H.V. Bij de oplevering in 1879 was zijn onderneming echter al failliet was Lodewijk Pincoffs al naar Amerika gevlucht. 

Tweede kleinere Poortgebouw (1929) welke is gesloopt in 1937

Gemeentelijke Handelsinrichting

In 1882 kreeg de gemeente Rotterdam al het onroerend goed van de voormalige R.H.V. in handen. Het havencomplex aan de Binnenhaven en de Spoorweghaven werd daarna geëxploiteerd door de Gemeentelijke Handelsinrichtingen. De directie en de administratie zetelden in het Poortgebouw. De ruimte die over was werd verhuurd aan de N.A.S.M. (de Nederlandsch-Amerikaansche-Stoomvaart-Maatschappij, de voorloper van de huidige Holland Amerika Lijn). De H.A.L. betrok in 1901 het gebouw op de Wilhelminapier dat nu bekend is als Hotel New York. In 1932 gingen de Gemeentelijke Handelsinrichtingen op in het Havenbedrijf der Gemeente Rotterdam. Het Havenbedrijf bleef tot 1977 gevestigd in het gebouw.

Entrepot en Kop van Feijenoord
Poortgebouw op de Kop van Zuid met het entrepotgebied

Omstreeks 1980 wilde de gemeente er, i.v.m. de sluiting van de prostitutie op Katendrecht, een eroscentrum in vestigen. Felle protesten van de bewoners van Feijenoord maakten een eind aan dit plan. Het gebouw werd daarna gekraakt. In 1984 mochten de krakers van de rechter blijven zitten als ze een huurcontract tekenden. Aldus geschiedde. Sindsdien zit er een woongroep van kunstenaars en muzikanten in het gebouw.

Projectgegevens

Naam: Poortgebouw
Status: Rijksmonument
Adres: Stieltjesstraat 27-38
Deelgebied: Feijenoord
Categorie: Kantoorgebouw
Architect: J.S.C. van der Wall
Opdrachtgever: Rotterdamsche Handelsvereeniging
Realisatie: 1879

kaart is aan het laden - een ogenblik geduld aub...

Poortgebouw 51.910867, 4.496670 Poortgebouw

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in