Proveniersplein herinrichting

0
4637
Proveniersplein herinrichting

Herinrichting Proveniersplein

Het Proveniersplein aan de noordkant van het Centraal Station in Rotterdam is opnieuw ingericht. De herinrichting van de noordelijke entree van Rotterdam Centraal is eigenlijk het slotstuk van de grote metamorfose van het gehele Centraal Stationsgebied. Het ontwerp was van architectenbureau West 8 in opdracht van de Gemeente Rotterdam. De herinrichting is in januari 2018 opgeleverd.

Proveniersplein herinrichting

Verbinden Spoorsingel en Provenierssingel

Spectaculair in het ontwerp van het Proveniersplein is dat de Provenierssingel en de Spoorsingel met elkaar worden verbonden. Om die verbinding te realiseren werd 1600 kubieke meter grond afgegraven. Twee bruggen over het nieuwe kanaal, waarvan één voor auto- en tramverkeer, verbinden de Provenierssingel met het Centraal Station. Naast de nieuwe singel heeft het Proveniersplein ook een standplaats voor taxi’s, een kiss & ride gekregen en een rode loper zoals aan de Centrum kant.

Proveniersplein herinrichting

Groene noordzijde CS

De noordkant van CS is een stuk groener geworden, met gras, bomen en struiken waarmee een natuurlijke overgang tussen de moderne stationsentree en authentieke gevels van de 19e-eeuwse herenhuizen aan de overkant van het station gerealiseerd.

Proveniersplein herinrichting

Op maandag 29 augustus 2016 werd gestart met de 10 miljoen euro kostende herinrichting. In januari 2018 werd het hernieuwde Proveniersplein opgeleverd.