Nieuw Crooswijk Rotterdam

0
12577

Nieuw Crooswijk is een wijk in Rotterdam in deelgemeente Kralingen Crooswijk. Tussen 2005 en 2020 wordt een omvangrijk herstructureringsprogramma uitgevoerd met als doel van Nieuw Crooswijk weer een aantrekkelijke, groene, gevarieerde stadswijk te maken. Nieuw Crooswijk is gelegen tussen de Boezemlaan, de Algemene begraafplaats Crooswijk, de Crooswijkseweg en de Crooswijksestraat. Het Masterplan van de vernieuwde wijk Nieuw Crooswijk is van landschapsbureau West 8 in opdracht van Ontwikkelings Combinatie Nieuw Crooswijk bestaande uit Proper-Stok, Era Bouw en Woningbedrijf Rotterdam.

Nieuw Crooswijk Rotterdam

De plannen voor de vernieuwing van Nieuw Crooswijk om de achteruitgang in de wijk te stoppen zijn in de periode 1998-2002 in gang gezet. In juli 2003 hebben de deelraad Kralingen-Crooswijk en het college van B en W de structuurvisie voor Nieuw Crooswijk vastgesteld. Op 3 februari 2005 is het Masterplan Nieuw Crooswijk met een ruime meerderheid vastgesteld door de Rotterdamse gemeenteraad. Het bestemmingsplan is op 2 maart 2006 vastgesteld door de gemeenteraad.

Nieuw Crooswijk Rotterdam

In het oorspronkelijke plan zouden van de 2.100 woningen in het plangebied er 300 behouden blijven (waarvan ruim 270 sociale huur). De nieuwbouw zou zo’n 1.800 woningen omvatten, waarvan 430 sociale huurwoningen die beschikbaar zijn voor bewoners met een terugkeergarantie.

Nieuw Crooswijk aangepast plan

Door de financiële crisis is in 2013 besloten om 900 woningen die op de slooplijst stonden, te renoveren of een flinke opknapbeurt te geven. De nieuwbouw in deelgebied Wandeloord wordt wel volgens de oorspronkelijke plannen afgebouwd alleen met enkele jaren vertraging.
Meer over de aangepaste plannen Nieuw Crooswijk.

Architectuur Nieuw Crooswijk

Landschapsbureau West 8 van architect Adriaan Geuze bepaalde in het masterplan van Nieuw Crooswijk precies de bouwvolumes én de plattegronden. Ook het bouwmateriaal was voorgeschreven: baksteen, liefst rijk versierd, omdat dat Nieuw Crooswijk vanouds kenmerkt. De zeven architecten mochten de buitenkanten van de nieuwbouw ontwerpen. Architecten: Liesbeth Brink, Drost en Van Veen, Geurst en Schulze, Hans Kollhoff, NL architects, JSA en De Zwarte Hond.

Nieuwbouwprojecten in Nieuw Crooswijk

Huis van Inspiratie (blok D)

Huis van Verlangen (Blok E)
46 eengezinswoningen

Huis van Wensen (blok F)
37 eengezinswoningen
51 huurappartementen
Opgeleverd 2016

lanenflat

De Lanenflat
109 woningen
Opgeleverd 2013
De Zwarte Hond

Paradijshof
45 eengezinswoningen
Opgeleverd 2018
HP Architecten

Nieuw Trapezium
93 woningen
Opgeleverd 2010
H. Kollhof

Pierre Boyle school
school
Opgeleverd 2010
De Zwarte Hond

Projectgegevens

Naam: Nieuw Crooswijk
Status: gerealiseerd
Lokatie: Nieuw Crooswijk
Deelgemeente: Kralingen Crooswijk
Categorie: Gebiedsontwikkeling
Architect: West 8
Opdrachtgever: ONC
Start bouw: 2008
Realisatie: 2020

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in