De Spanjaardsbrug (1886) in ligt over het water waar het Haringvliet en de Oude Haven in elkaar overgaan. Het ontwerp van de brug is van ir. G.J. de Jongh. De beweegbare dubbele stalen bascule brug aangedreven op waterkracht is een rijksmonument. > Alle Rijksmonumenten in het centrum van Rotterdam
Geschiedenis Spanjaardsbrug
Vanaf 1597 ligt er op deze plaats een brug die een verbinding zorgde tussen de inmiddels aangelegde Waterstad met de eerste Beurs van Rotterdam (1597) op de Kop van het Haringvliet en de nieuw te ontwikkelen gebieden met de Ooster Oudehoofdpoort (1598-1856) aan de zuidkant.
De brug is waarschijnlijk vernoemd naar de grootscheepse ontvangst van de Spaanse veldheer Ambrosius de Spinola. Op 31 januari 1608 deed hij Rotterdam aan op weg naar Den Haag om te onderhandelen over het bestand tussen Spanje en de Republiek.
[slickr-flickr type=”gallery” photos_per_row=”6″ tag=”spanjaardsbrug”]
Vanaf 1843 werden alle oude bruggen in Rotterdam onder leiding van stadsarchitect W.N. Rose stelselmatig vervangen, door nieuwe handbediende basculebruggen, met als eerste de Spanjaardsbrug. Zo’n 50 jaar later liet directeur Stadsontwikkeling G.J. de Jongh deze bruggen, die niet meer voldeden aan de eisen van het moderne land- en waterverkeer, vervangen door nieuwe hydraulische bruggen. De Spanjaardsbrug (1886) was de derde in de serie van zeven gebouwd tussen 1881 en 1894. Vier bruggen werden doormiddel van waterdruk aangedreven.
Tussen 1885 en 1984 werd de brug volledig gerestaureerd. De brug werkt als vanouds op kraanwater. Het brugwachtershuisje is een kopie van het oorspronkelijke uit 1890.
Projectgegevens
Naam: Spanjaardsbrug
Status: Rijksmonument
Lokatie: Oudehoofdplein
Deelgemeente: Centrum – Stadsdriehoek
Functie: Brug
Architect: G.J. de Jongh
Realisatie: 1886
kaart is aan het laden - een ogenblik geduld aub...