Transformatie twee scholen naar supermarkt in Oude Noorden

0
7023

In Oude Noorden van Rotterdam worden twee leegstaande scholen getransformeerd naar een supermarkt met daarboven tien huur appartementen. Om de toekomstbestendigheid van de Zwart-Janstraat te verbeteren krijgen de twee leegstaande schoolgebouwen aan de 2e en 3e Pijnackerstraat en het bijbehorende schoolplein een nieuwe bestemming als supermarkt Noorderboulevard.

De winkel op de hoek van de Zwart-Janstraat en de 2e Pijnackerstraat wordt in het plan betrokken. Het ontwerp van de transformatie is van architectenbureau Groosman in opdracht van Kikx Development. In mei 2020 is de aannemingsovereenkomst gesloten met Dura Vermeer Heyma. Eind 2020 is de ontwikkeling overgenomen door Westpoint Beheer.

Entree supermarkt 2e Pijnackerstraat

De entree van de nieuwe supermarkt komt aan de linkerkant naast het schoolgebouw aan de 2e Pijnackerstraat. Dit pand wordt gesloopt om plaats te maken voor een eigentijds vormgegeven entree. De winkelwagens worden meer naar achteren geplaatst zodat deze niet vanaf de straat zichtbaar zijn.

impressie supermarkt ingang 2e Pijnackerstraat
2e Pijnackerstraat school
Schoolgebouw 1890 aan de 2e Pijnackerstraat

De gevel van het schoolgebouw uit 1890 aan de 2e Pijnackerstraat blijft geheel intact. De ramen worden wel iets te verlaagd zodat het vanaf de straat mogelijk is om de supermarkt in te kijken. De hardstenen plint blijft onder de ramen behouden. Het dak van het schoolgebouw wordt vervangen maar wijzigt daarbij niet van aanzicht, kleur of materiaal.

School 3e Pijnackerstraat

3e Pijnackerstraat school
Schoolgebouw aan de 3e Pijnackerstraat
Impressie 3e Pijnackerstraat

De gevel van het schoolgebouw aan de 3e Pijnackerstraat zal worden herbouwd met behoud van bijzondere gevelelementen. Ook de zichtbare zijgevels worden herbouwd. Achter de gevel worden de installaties van de supermarkt zo ingepast dat geen roosters in de gevel nodig zijn. De ramen zullen wel worden voorzien van ondoorzichtig glas. In de gevel komt een laaddeur voor de bevoorrading van de supermarkt.

Tweede entree supermarkt

Zwart-Janstraat hoek 2e Pijnackerstraat

De winkel op de hoek van de Zwart-Janstraat en de 2e Pijnackerstraat wordt een tweede kleinere entree van de supermarkt. Deze winkel wordt ingericht met verkoop bloemen, tabak etc. om zo meer een relatie aan te gaan met het de winkelstraat.

Het bestaande schoolplein tussen de twee scholen en de bijbehorende steeg komen te vervallen. Deze ruimte wordt ingenomen door de supermarkt.

Van beide schoolgebouwen zijn de gevels in de Cultuurhistorische Verkenning van het Oude Noorden aangemerkt als beeldbepalend.

kaart is aan het laden - een ogenblik geduld aub...

Supermarkt Zwart-Janstraat 51.933365, 4.479373 Supermarkt Zwart Jansstraat

Projectgegevens

Naam: Supermarkt Noorderboulevard
Status: in uitvoering
Lokatie: Zwartjansstraat, 2e en 3e Pijnackerstraat
Deelgemeente:
 Oude Noorden
Categorie: Supermarkt en woningen
Architect: Groosman architecten
Opdrachtgever: Westpoint Beheer
Start bouw: 20
Realisatie: 2021