Van twee scholen naar nieuwbouw supermarkt in Oude Noorden

0
18931

In Oude Noorden van Rotterdam zijn twee leegstaande scholen grotendeels gesloopt ten behoeve van een supermarkt met daarboven tien huur appartementen. Om de toekomstbestendigheid van de Zwart-Janstraat te verbeteren krijgen de twee leegstaande schoolgebouwen aan de 2e en 3e Pijnackerstraat en het bijbehorende schoolplein een nieuwe bestemming als supermarkt Noorderboulevard.

Het ontwerp van de nieuwbouw is van architectenbureau Groosman in opdracht van Kikx Development. In mei 2020 is de aannemingsovereenkomst gesloten met Dura Vermeer Heyma. Eind 2020 is de ontwikkeling overgenomen door Westpoint Beheer. In september 2021 zijn de sloop werkzaamheden afgerond en is de bouw gestart.

Entree supermarkt Zwart-Janstraat

De entree van de nieuwe supermarkt komt aan de Zwart Janstraat. Het hoekpand, waar nu Specsavers zit, wordt de enige entree van de winkel. De 2e entree aan de 2e Pijnackerstraat is geen onderdeel meer van het plan. De karakteristieke gevel van het schoolgebouw aan de 2e Pijnackerstraat is van waarden en blijft daarom behouden in het nieuwe ontwerp.

Zwart-Janstraat hoek 2e Pijnackerstraat
2e Pijnackerstraat school
Schoolgebouw 1890 aan de 2e Pijnackerstraat

De gevel van het schoolgebouw uit 1890 aan de 2e Pijnackerstraat blijft geheel intact. De ramen worden wel iets te verlaagd zodat het vanaf de straat mogelijk is om de supermarkt in te kijken. De hardstenen plint blijft onder de ramen behouden. Het dak van het schoolgebouw wordt vervangen maar wijzigt daarbij niet van aanzicht, kleur of materiaal.

School 3e Pijnackerstraat

Impressie 3e Pijnackerstraat
3e Pijnackerstraat school
Schoolgebouw aan de 3e Pijnackerstraat

De gevel van het schoolgebouw aan de 3e Pijnackerstraat zal worden herbouwd met behoud van bijzondere gevelelementen. Ook de zichtbare zijgevels worden herbouwd. Achter de gevel worden de installaties van de supermarkt zo ingepast dat geen roosters in de gevel nodig zijn. De ramen zullen wel worden voorzien van ondoorzichtig glas. In de gevel komt een laaddeur voor de bevoorrading van de supermarkt.

Van beide schoolgebouwen zijn de gevels in de Cultuurhistorische Verkenning van het Oude Noorden aangemerkt als beeldbepalend.

Projectgegevens

Naam: Supermarkt Noorderboulevard
Status: in uitvoering
Lokatie: Zwart-Janstraat, 2e en 3e Pijnackerstraat
Deelgemeente:
 Oude Noorden
Categorie: Supermarkt en woningen
Architect: Groosman architecten
Opdrachtgever: Westpoint Beheer
Realisatie: 2022

kaart is aan het laden - een ogenblik geduld aub...

Supermarkt Zwart-Janstraat 51.933365, 4.479373 Supermarkt Zwart Jansstraat