The One Blaak Rotterdam

15
33698

The One wordt een nieuw multifunctioneel gebouw met een ruim 100 meter hoge woontoren aan de Blaak in Rotterdam. The One wordt ontworpen door Ben Berkel van UN Studio, de ontwerper van de Erasmusbrug. Het gebouw wordt gebouwd aan de Blaak 20-24 op de plek van het huidige kantoorpand Blakenburg. Oplevering wordt verwacht in 2024.

The-One-Blaak-Rotterdam-BridsEye 1

Appartementen, hotel en voorzieningen

In The One komen diverse functies samen. Het gebouw krijgt ruim 200 koop- en huurappartementen, een hotel en diverse voorzieningen zoals horeca, co-working spaces, health services en een ‘urban stadslounge’.

The-One-Blaak-Rotterdam

200 huur- en koopwoningen

Het woningaanbod in The One wordt zeer gevarieerd. Het gebouw krijgt koop- en huurappartementen en de woonoppervlaktes variëren van 60 tot 250 vierkante meter. Alle appartementen hebben een buitenruimte, in de vorm van een balkon of terras. Elke buitenruimte krijgt mooie beplanting, waaronder ook bomen. De uitzichten zijn fantastisch. Hetzij richting het steeds populairder wordende Wijnhavengebied, hetzij richting de Markthal en het Laurenskwartier.

Blakeburg – 1977

Het huidige kantoorgebouw Blakeburg is ontworpen door architect Jan Hoogstad. In 1977 werd het gebouw gerealiseerd in de architectuurstijl het Brutalisme.

Blakeburg - Jan Hoogstad

Projectgegevens

Naam: The One
Status: In ontwikkeling
Adres: Blaak 22-24
Deelgemeente: Centrum
Categorie: Woningen, hotel, voorzieningen
Architect: UN Studio
Opdrachtgever:
Review Real Estate
Realisatie: 2024

15 REACTIES

 1. wat duurt het toch godgruwelijk lang in rotterdam voordat een project als deze in aanbouw gaat.
  net als baantower, the sax, of peter stuyvesant building.
  kijk maar eens naar bijvoorbeeld warshouw….daar schiet de ene na de ander toren uit de grond, en niet zulke kleintjes .
  als het daar kan waarom hier dan ook niet.

 2. Het is niet zo’n goed plan dat brutalistische gebouw af te breken. In Rotterdam is teveel omgehaald omdat men op dat moment dacht “weg met die oude troep” om er dan later spijt van te krijgen. Kortom, wat er staat heeft karakter, laten staan, en inpassen in de nieuwbouw plannen.

  • Dit geldt ook voor de gebouwen op Hofplein, die zou moeten wijken voor 3 nieuwe torens (waarvan één 250 meter hoog). Die gebouwen zijn zo oud niet eens, en vind dat ze mooi staan. Slaat nergens op om andere gebouwen af te breken.

   • Eens. Pas het in. Zet er maar een toren bovenop, maar breek niet af. In een tijd waarin alles duurzaam moet, moet je geen panden slopen. Natuurlijk is dat makkelijker, goedkoper, en misschien zelfs wel duurzamer. Maar tegelijkertijd een extreem slecht signaal en voorbeeld over hoe we in onze stad omgaan met waardevolle materie.

 3. Wanneer komen er woontorens met appartementen tussen €150-€250k?? Pas bij een volgende huizenbubbel?
  Huren in de stad voor rond de €1000,- kan wel allemaal, maar een hypotheek voor hetzelfde bedrag lukt niet. Scheve markt is het geworden.

 4. Opwarming…
  Ofschoon balkons misschien niet zo vaak gebruikt worden is blijkbaar toch rekening gehouden met de opwarming van het klimaat waarin zomers óók in Rotterdam de temperatuur in de binnenstad aardig kan oplopen is mijn ervaring en men niet opgesloten wilt zitten in zijn geheel gesloten appartement als deze niet voorzien is van een balkon of terras, Joe. Met een stoeltje en boek en lekkere versnapering op een balkon, wordt de bewoner de mogelijkheid geboden om ook in de buitenlucht te ontspannen. Men kan natuurlijk ook kiezen voor gesloten balkons met deuren of ramen die deels geopend kunnen worden zag ooit bij een appartementencomplex in Heerlen. Flexibiliteit heet dat en dat daarvoor een jaren zeventig icoon moet wijken en een appartement voor in de plaats komt, is deel van het doel om meer mensen naar de binnenstad van Rotterdam te trekken. Een mix van huur- en koopwoningen waarbij mensen van verschillende leeftijdscategorieën, jong en oud, dit pand gaan bewonen, verhoogd de leefbaarheid van dit stukje Blaak met zijn reeds aanwezige horeca en binnenstad. Dat de hoogte beperkt is, is eigenlijk geen verrassing meer in Rotterdam. Ik noem het “maaiveld hoogte” of “laagbouw hoogte”, het mag wel hoog zijn maar schijnbaar niet te hoog ij dit overwegend vlakke Nederland is helaas de gedachte van de stedenplanners… Van mij mogen ze The One Blaak rustig bouwen, alleen waarom nu een Engelse naam en geen Hollandse bijvoorbeeld gewoon DE BLAAK, en waarom The One, de enige of eerste of …?

 5. Mooi ontwerp, op zich prima hoogte. Diversificatie in categorieën draagt bij aan meer levendigheid. En hoewel over smaak valt te twisten ben ik blij dat het huidige gedrocht Mordor verdwijnt. Dat was vanaf bouw architectonische wanproduct getuigend van minachting voor de omgeving.

 6. 100 meter is hoog zat aan de Blaak. Ik vraag me bij alles wat er de laatste tijd gepresenteerd wordt wel af of de onderlinge samenhang wordt bekeken. Het dreigt anders straks een onsamenhangend zooitje te worden van individuele bouwsels zonder samenhang

 7. Het ontwerp kenmerkt zich door wanverhoudingen. UN studio onwaardig ! Kwestie van smaak natuurlijk, maar dit is geen goede architectuur Frans.
  Helemaal eens trouwens met Joe en Fabian. Rotterdam gaat weer eens slordig om met haar ´jonge´ cultureel erfgoed !

 8. Nietszeggend ontwerp, waarbij weer eens voor de zoveelste keer de versleten truc ‘de gevel breken met “speels” verdeelde balkonnen’ wordt toegepast. De Blaak was een straat met kantoorkolossen. Dat hoeft niet zo te blijven natuurlijk, en woningbouw moet er ook prima kunnen. Maar deze toren past meer aan de rand van het centrum van een stad in een zonovergoten land. In de praktijk heb je nu een overdaad aan balkonnen die weinig gebruikt zullen worden vanwege het beperkte aantal warme dagen en de vaker voorkomende bekende stevige windvlagen in Rotterdam. Maar ja, het doet het goed op een render, en de truc van ‘de onrealistische hoeveelheid aan onrealistisch weelderige planten op letterlijk elk balkon’ om ons slechte groene geweten te sussen helpt daar ook aan mee. Ondertussen verdwijnt een van de weinige stukken Brutalisme, een stroming die in de rest van de wereld steeds meer erkenning krijgt maar in deze ‘Architectuurstad op z’n Hollands’ natuurlijk sneuvelt. Veel te ongenaakbaar en ongezellig, weg ermee.

  • Enorm eens dat het huidige pand oneindig veel meer architectuurbijdrage levert aan onze stad dan de dertien in een dozijn renders van deze allemansvriendarchitect. Zet zo’n nietszeggend ding in Hoek van Holland en bouw een statement aan de Blaak. En dat hoeft geen Brutalisme te zijn maar wel architectuur.

 9. Ziet er inderdaad mooi uit . Niet te strak , maar met juist veel te zien in de gevel . Had inderdaad iets hover mogen uitpieken . Weer eens wat anders.. Henk

 10. Eindelijk…
  Eindelijk eens een (woon) toren zonder een volledig plat dak, terrasvormige top met een gevarieerde balkon opbouw geeft het bijna een “vakantiegevoel” en maar goed dat er een hotel in komt. Lekker afwisselend zou alleen best hoger mogen zijn dan de magere 100 meter waarvan er al zoveel zijn in de stad. Dit is een van de betere nieuwbouw ontwerpen in Rotterdam, gelegen in het centrum, goed bereikbaar met OV als auto en fiets draagt het misschien bij aan de levendigheid van de Blaak en omgeving. Zo zouden er meer van dit soort gevarieerde torens mogen komen in Rotterdam

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in