The One Blaak Rotterdam

4
1765

The One wordt een nieuw multifunctioneel gebouw met een ruim 100 meter hoge woontoren aan de Blaak in Rotterdam. The One wordt ontworpen door Ben Berkel van UN Studio, de ontwerper van de Erasmusbrug. Het gebouw wordt gebouwd aan de Blaak 20-24 op de plek van het huidige kantoorpand Blakenburg. Oplevering wordt verwacht in 2024.

The-One-Blaak-Rotterdam-BridsEye 1

Appartementen, hotel en voorzieningen

In The One komen diverse functies samen. Het gebouw krijgt ruim 200 koop- en huurappartementen, een hotel en diverse voorzieningen zoals horeca, co-working spaces, health services en een ‘urban stadslounge’.

The-One-Blaak-Rotterdam

200 huur- en koopwoningen

Het woningaanbod in The One wordt zeer gevarieerd. Het gebouw krijgt koop- en huurappartementen en de woonoppervlaktes variëren van 60 tot 250 vierkante meter. Alle appartementen hebben een buitenruimte, in de vorm van een balkon of terras. Elke buitenruimte krijgt mooie beplanting, waaronder ook bomen. De uitzichten zijn fantastisch. Hetzij richting het steeds populairder wordende Wijnhavengebied, hetzij richting de Markthal en het Laurenskwartier.

Blakeburg – 1977

Het huidige kantoorgebouw Blakeburg is ontworpen door architect Jan Hoogstad. In 1977 werd het gebouw gerealiseerd in de architectuurstijl het Brutalisme.

Blakeburg - Jan Hoogstad

Projectgegevens

Naam: The One
Status: In ontwikkeling
Adres: Blaak 22-24
Deelgemeente: Centrum
Categorie: Woningen, hotel, voorzieningen
Architect: UN Studio
Opdrachtgever:
Review Real Estate
Realisatie: 2024

4 REACTIES

  1. Eindelijk…
    Eindelijk eens een (woon) toren zonder een volledig plat dak, terrasvormige top met een gevarieerde balkon opbouw geeft het bijna een “vakantiegevoel” en maar goed dat er een hotel in komt. Lekker afwisselend zou alleen best hoger mogen zijn dan de magere 100 meter waarvan er al zoveel zijn in de stad. Dit is een van de betere nieuwbouw ontwerpen in Rotterdam, gelegen in het centrum, goed bereikbaar met OV als auto en fiets draagt het misschien bij aan de levendigheid van de Blaak en omgeving. Zo zouden er meer van dit soort gevarieerde torens mogen komen in Rotterdam

  2. Ziet er inderdaad mooi uit . Niet te strak , maar met juist veel te zien in de gevel . Had inderdaad iets hover mogen uitpieken . Weer eens wat anders.. Henk

  3. Nietszeggend ontwerp, waarbij weer eens voor de zoveelste keer de versleten truc ‘de gevel breken met “speels” verdeelde balkonnen’ wordt toegepast. De Blaak was een straat met kantoorkolossen. Dat hoeft niet zo te blijven natuurlijk, en woningbouw moet er ook prima kunnen. Maar deze toren past meer aan de rand van het centrum van een stad in een zonovergoten land. In de praktijk heb je nu een overdaad aan balkonnen die weinig gebruikt zullen worden vanwege het beperkte aantal warme dagen en de vaker voorkomende bekende stevige windvlagen in Rotterdam. Maar ja, het doet het goed op een render, en de truc van ‘de onrealistische hoeveelheid aan onrealistisch weelderige planten op letterlijk elk balkon’ om ons slechte groene geweten te sussen helpt daar ook aan mee. Ondertussen verdwijnt een van de weinige stukken Brutalisme, een stroming die in de rest van de wereld steeds meer erkenning krijgt maar in deze ‘Architectuurstad op z’n Hollands’ natuurlijk sneuvelt. Veel te ongenaakbaar en ongezellig, weg ermee.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here