Het VOC Zeemagazijn in historisch Delfshaven Rotterdam is getransformeerd tot 10 woningen en een kantoor. Het initiatief van de herbestemming van het Rijksmonument was van Hulshof architecten en Urbannerdam. Het Zeemagazijn is van de gemeente Rotterdam gekocht en in CPO uitgevoerd. In 2019 zijn de woningen en het kantoor waar architectenbureau Molenaar en Co. in is gehuisvest opgeleverd en in gebruik genomen.
Wonen in een rijksmonument
De grootste ingreep in het monumentale VOC-gebouw was het verlagen van het platte dak boven een centraal trappenhuis met lift. Hiermee werden voor de bovenwoningen dakterrassen gemaakt rondom een nieuwe glazen atrium kap. Verder werden nieuwe paalfundering voorzien van bodemwisselaars waarmee een duurzaam warmte systeem is gemaakt. Op de begane grond zijn woningen gerealiseerd die grenzen aan het beschutte VOC-plein.
Collectief Opdrachtgeverschap
De transformatie van het monumentale pand is ontwikkeld in Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO). Gezamenlijk is een plan gemaakt voor de renovatie van het gebouw. Individueel bepaalt iedere koper zelf hoe de woning er uit komt te zien. Aan de hand van de woonwensen van de kopers zijn de eerste schetsontwerpen met kostenindicatie gemaakt. Met de op de richten Vereniging van Opdrachtgevers is het renovatieplan verder ontwikkeld en definitief gemaakt. De Vereniging van Opdrachtgevers kreeg in het ontwikkelproces begeleiding van Urbannerdam en Hulshof Architecten.
Rijksmonument VOC Zeemagazijn (1672)
Het VOC Zeemagazijn is gebouwd in 1672 in opdracht van de ‘Delftse kamer’ van de VOC en is één van de vier nog resterende zeemagazijngebouwen in Nederland. Na een grote brand in 1746 is het pand in een versoberde versie opnieuw opgebouwd. Na 1800 deed het pand dienst als pakhuis en aan het einde van de 19e eeuw vestigde de soda & chemicaliënfabriek van Kortman & Schulte en later AKZO zich in het pand.
kaart is aan het laden - een ogenblik geduld aub...