Universiteitsgebouw Woudestein

0
970

In 2015 is op de nieuwe Campus Woudestein in Rotterdam het nieuwe multifunctioneel Universiteitsgebouw gerealiseerd. Het ontwerp van dit nieuwe campusgebouw waarin moderne onderwijsruimten, studieplekken en een supermarkt een plek kregen is van Architectenbureau Paul de Ruiter.

Polak Building Onderwijsgebouw EUR

Architectuur

Het onderwijsgebouw is als een flexibele structuur ontworpen, waarbinnen ruimte is voor een ‘wisselprogramma’; de eerste jaren komt hier de bibliotheek, kan er worden gestudeerd en worden er winkels gevestigd. Na verloop van tijd gaat  het gebouw onderdak bieden aan de wetenschappelijke gemeenschap.

De gevel heeft een gelaagd ontwerp met afwisselend verticale lamellen en terugliggende glasvlakken. Hierdoor lijkt de gevel zich te openen en sluiten als je er langs loopt. Bovendien versterkt het vele glas de relatie met de omgeving. De materialisering sluit aan bij de omringende gebouwen en er is zoveel mogelijk gewerkt met natuurlijke en materiaal-eigen kleuren.

Polak Building Onderwijsgebouw EUR

Het universiteitsgebouw van Paul de Ruiter is prominent gepositioneerd aan de nieuwe hoofdas. Binnen en buiten lopen zoveel mogelijk in elkaar over. Studenten en bezoekers kunnen vanaf de Plaza het gebouw zo vrij mogelijk inlopen, daarbij direct uitkomend in het atrium. Eén van de belangrijkste kwaliteiten van het ontwerp is om de relatie tussen binnen en buiten op menselijke schaal te organiseren. Toegankelijkheid, transparantie, overzicht, daglicht en zichtbaarheid vormen de sleutelbegrippen.

Duurzaam ontwerp

Het nieuwe onderwijsgebouw krijgt een duurzame klimaatinstallatie, en optimale isolatie, natuurlijke ventilatie en een minimale technische installatie, volgens het principe ‘natuurlijk als het kan, mechanisch als het moet’. Duurzame technieken zoals warmte- koudeopslag in de bodem, sturing aanwezigheid, optimaal daglicht, energieterugwinning, slimme verlichting dragen bij aan het doel een zeer energiezuinig gebouw te realiseren. Een GPR-score van 8,5 wordt beoogd om de duurzame ambities te toetsen.

Campus Woudestein

Het nieuwe multifunctionele universiteitsgebouw maakt onderdeel uit van het masterplan Campus Woudestein dat is gemaakt door Juurlink [+] Geluk en bureau Jvantspijker. De nieuwe campus wordt opgedeeld in een landschappelijk en een stedelijk deel. Dwars door de campus komt een nieuwe hoofdas – de Plaza – met naast onderwijsfuncties ook diverse winkels, repro, restaurants en het nieuwe studentenpaviljoen. Het parkeren wordt deels geconcentreerd onder de Plaza, met daarboven ruimte voor voetgangers en fietsers. Het eerste deel van de Plaza met daaronder de parkeergarage, een nieuw aangelegd terrein en het Studentenpaviljoen is het eerste deel van het Masterplan dat in de zomer 2013 gereed kwam.

Projectgegevens

Naam: Universiteitsgebouw
Status: Gerealiseerd
Locatie: Campus Woudestein
Deelgemeente:
Kralingen Crooswijk
Categorie: Onderwijsgebouw
Architect: Paul de Ruiter
Opdrachtgever: Erasmus Universiteit
Start bouw: 2014
Realisatie: 2015

[mappress mapid=”112″]

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here