De voormalige school de Dukdalf in Feijenoord Rotterdam wordt gesloopt om plaats te maken voor een nieuw woongebouw. Van 1898 tot 1973 stond op deze plek tussen de Oranjeboomstraat en de Persoonsstraat de Wilhelminakerk. Tevens is de locatie de geboortegrond van voetbalclub Feyenoord. Het ontwerp van de nieuwbouw met 98 woningen en horeca in de plint is van architectenbureau Paul de Ruiter in opdracht van wooncorporatie Woonstad Rotterdam. De planning is dat de bouw eind 2021 start.
Woongebouw als herkenningspunt
Het nieuwe woongebouw bestaat uit een toren op de kop met een vertrapping tot het niveau van het bestaande bouwblok waar het op aansluit. Het hoogte accent is een verwijzing naar Wilhelminakerk die op deze plek stond. Op de kop van het bouwblok komt in de plint aan het plein een tweelaagse horecazaak. Hierachter is de hoofdentree naar de appartementen gesitueerd. Het overige deel van de gevels aan de Oranjeboomstraat wordt voorzien van woningen met een verhoogde entree, en een groot raam ter plaatse van de woonkamer aan de straat.
Het fiets- en autoparkeren wordt aan de binnenzijde van het blok gepland, met een entree voor de auto’s door een opening in het bouwblok aan de achterzijde. De gevels krijgen metselwerk. Elk pand krijgt een net afwijkende kleur metselwerk, kleur voeg en type metselverband. De binnenzijde van het bouwplan wordt in hout voorgesteld, met een gezamenlijk daktuin op de parkeerverdieping. De overige daken worden groen ingericht met een systeem voor de waterhuishouding, een moestuin en zonnepanelen op het hoogstgelegen dakvlak.
Huurwoningen
In de nieuwe Dukdalf komen 98 huur appartementen. Hiervan zijn 50 sociale huurwoningen van ca. 70m2 waarvan 20 appartementen bestemd zijn voor senioren. Daarnaast komen 40 woningen in de middenhuur met een huurprijs van ca. 880 euro. Ook komen er 8 vrije sectorwoningen met een huurprijs van ca. 1.200 euro.
Sloop basisschool de Dukdalf
De Dukdalf is al jaren niet meer in gebruik als school. In de loop van 2021 zal Gemeente Rotterdam de school laten slopen. De monumentale bomen op het plein blijven behouden.
Wilhelminakerk
Tot 1973 stond aan de Persoonsstraat 1 de Wilhelminakerk. De kerk die 1898 in gebruik werd genomen was ontworpen door de Rotterdamse architect Barend Hooijkaas jr. Hij was ook de architect van de gesloopte Koninginnekerk in Crooswijk.
Voetbalclub Feyenoord opgericht
De locatie van Dukdalf is de geboortegrond van voetbalclub Feyenoord. Op 19 juli 1908 wordt in het koffiehuis De Vereeniging aan de Persoonshaven
een voetbalclub Wilhelmina opgericht. De naam verwijst naar de naastgelegen Wilhelminakerk waar de jongens en mannen al tijden op het pleintje voor de kerk voetbalden. Het eerste clubtenue: een rood shirt met blauwe mouwen, witte broek. In 1909 fuseert Wilhelmina met Volharding en verandert de naam in Hillesluis-Feijenoord-Combinatie. De naam wijzigt in 1912 in Feijenoord.
Projectgegevens
Project: Woongebouw Dukdalf
Status: in ontwikkeling
Lokatie: Oranjeboomstraat
Deelgebied: Feijenoord
Functie: woningen
Architect: Paul de Ruiter Architects
Realisatie: 2023
kaart is aan het laden - een ogenblik geduld aub...