Willemswerf – Nedlloydgebouw
Het kantoorgebouw Willemswerf aan de Boompjes in Rotterdam is ontworpen door architect W.G. Quist als hoofdkantoor voor het transportconcern Nedlloyd. Het gebouw is gerealiseerd op een smalle strook op een onmogelijke plek langs de Maas. De Willemswerf is ongeveer 100 meter lang en 90 meter hoog. Bij realisatie in 1989 leek het gebouw veel te groot maar het zette wel de toon voor een schaalvergroting van het waterfront langs de Nieuwe Maas. Tegenwoordig is de kritiek dat door de lengte van gebouw, een muureffect, het uitzicht en de verbinding met de stad wordt belemmert.
Architectuur de Willemswerf
Meest in het oog springende element van de Willemswerf is de knik in de gevel bij de bocht in de Maasboulevard. Door de twee kantoorschijven ten opzicht van elkaar te verschuiven is een glazen diagonaal in de voorgevel ontstaan. De bouwstijl die geometrische vormen en het programma van eisen, logisch en objectief benadert wordt het neorationalisme genoemd. Meer bouwstijlen in Rotterdam.
Wim Quist was eind jaren tachtig met de Willemswerf (1989), de Schouwburg (1988), het Maritiem Museum (1986) en de Robeco-toren (1992) één van de belangrijkste vormgevers van het nieuwe Rotterdam.
Het gebouw
Op de begane grond ligt een grote entreehal. Daarboven liggen vier parkeerlagen, herkenbaar aan de afwijkende gevelindeling. De eerste laag van het kantoorgedeelte bevat algemene functies als het bedrijfsrestaurant en vergaderruimtes. De zestien verdiepingen erboven bevatten standaardkantoor vertrekken. De bovenste lagen bevatten kamers voor de raad van Bestuur. De installatieruimtes zijn achter een soort kroonlijst weggewerkt. De gevels bestaan uit geprefabriceerde betonelementen van 3,60 bij 3,60 meter met wit geglazuurde tegels.
Locatie ontwerp Rem Koolhaas
De opdracht voor het ontwerp op het wigvormige terrein aan de Boompjes kreeg Wim Quist in 1982 nadat diverse andere locaties waren afgevallen. Voor het zelfde bouwterrein had Rem Koolhaas twee jaar eerder een studieopdracht voor een 70 meter woongebouw ontworpen dat verder bestond uit een rechtopstaand brugdeel van de oude Willemsbrug.
Projectgegevens
Naam: Status: Lokatie: Categorie: Architect: Opdrachtgever: Bouwstijl Start bouw: Realisatie: Programma: |
Willemswerf Gerealiseerd Boompjes 40 Kantoren Quist W.G. (Wim) – Neorationalisme 1983 1989 |
[mappress mapid=”148″] |
Foto’s Willemswerf
[slickr-flickr type=”gallery” photos_per_row=”6″ tag=”willemswerf”]