Boekman Delftsestraat

0
4453

Aan de Delftsestraat in Rotterdam werd in 1958 voor firma Boekman een bedrijfsruimte met zalencentrum opgeleverd. Het ontwerp was van architect Huig Maaskant. Het gebouw maakt onderdeel uit van het Schiekadeblok.

Delftsestaat - ontwerp H.A. Maaskant -1955

Het gebouw op de hoek van de Delftsestraat en Poortstraat is een combinatie van bedrijven met een zalencentrum op de bovenste twee verdiepingen. Firma A. Boekman en Zonen (tafelserviezen, glas, kristal en porselein), had zijn entree aan de Delftsestraat en bevindt zich verder op de eerste verdieping, terwijl de tweede verdieping ‘verhuurbare kantoorruimte’ bevatte. Het bedrijf Klingelnberg-Klaus (leverancier van houtbewerkingsmachines) had zijn entree aan het Delftsteplein met een showroom en bevond zich verder op een gedeelte van de eerste en tweede verdieping. Op de twee bovenste verdiepingen werd na oplevering als een zalencentrum ingericht die waarschijnlijk door de firma Boekman zelf werd geëxploiteerd.

Boekman Maaskant ca. 1960

Op de derde verdieping is een expressieve betonnen uitkraging aangebracht met een opengewerkt scherm. De achterliggende puien zijn geheel met glas gevuld. Ter plaatse van het trappenhuis is de gevel teruggelegd en voorzien van grote glaspuien. De kolommen op de begane grond zijn bekleed met grijsgroen terrazzo.

Architect Maaskant had ervaring met het ontwerpen van bedrijfsverzamelgebouwen zoals het Industriegebouw Goudsesingel en het Groothandelsgebouw.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in