Woongebouw Groenendaal

0
5490

Groenendaal Maaskant

Woongebouw Groenendaal – H.A. Maaskant

Het modern ogende woongebouw aan de Groenendaal 47 – 225 in Rotterdam is gebouwd in 1955, in de wederopbouw periode. Het ontwerp is van architect H.A. Maaskant. Het woongebouw bevat zes lagen met 80 appartementen op een onderbouw van 19 winkels en 15 autoboxen. Het gebouw is een gemeentelijk monument.

Functionele architectuur

Het langgerekte woongebouw is een goed voorbeeld van de functionele maar zeker niet armoedige architectuur van architect Maaskant uit deze periode. De woningen waren luxe ingericht voor die tijd. Hoewel de gevel ook deels van baksteen is, is het betonskelet zichtbaar in de vorm van witte betonnen banden. Verder is zoveel mogelijk glas in de gevel toegepast. Een zonnig gebouw met glazen balkons en moderne zonweringen, die tevens sierlijkheid aan het exterieur gaven.

De woningen zijn bereikbaar via galerijen aan de achterzijde. In het midden is een lift, de Bomo-Emmerlift was een noviteit, met trappenhuis gesitueerd. De bovenste, zesde woonlaag ligt iets terug en bevat tweekamerwoningen. Verder zijn er drie- en vierkamerwoningen. Op de begane grond bevinden zich winkels, voorzien van een brede luifel. Op de begane grond liggen bergruimtes voor de winkels en garageboxen, bereikbaar vanuit de expeditiestraat.

Projectgegevens

Naam: woningbouw met winkels
Status: Gemeentelijk monument
Adres: Groenendaal 47-225
Deelgemeente: Centrum
Categorie: Woningbouw
Architect: H.A. Maaskant
Opdrachtgever: niet bekend
Realisatie: 1955

kaart is aan het laden - een ogenblik geduld aub...

Woongebouw Groenendaal 51.921766, 4.492938 Woongebouw Groenendaal