Tree House nieuwe toren CS vertraagd

16
48561

Tree House wordt de 130 meter hoge nieuwe woon- en kantoortoren aan het Delftseplein in Rotterdam. Het markante gebouw zal verrijzen in het Central District naast het Centraal Station, tussen Delftse Poort en Central Post. Het ontwerp is van PLP Architecture in opdracht van ontwikkelaar Provast. Na oplevering wordt a.s.r. real estate eigenaar van Tree House. De bouw die in 2021 zou starten is vertraagd door een conflict over 7 monumentale bomen die op deze plek staan. Pas in het 1e kwartaal 2022 wordt een uitspraak van de Raad van State verwacht.

Tree House Delftseplein – afbeelding Provast

Tree House bouw vertraagd

Op het Delftseplein staan 10 bomen waarvan er 7 monumentaal zijn. Deze bomen zijn ouder dan 80 jaar (voor 1940). De stichting Bomenridders spande een rechtszaak aan tegen de kap omdat in de vergunning de bomen niet als monumentaal stonden aangemerkt. In april 2021 heeft Rechtbank bepaald dat de vergunning nietig is waardoor de bomen voorlopig kunnen blijven staan. De gemeente Rotterdam is in hoger beroep gegaan bij de Raad van State.

Intussen wil de gemeente zes platanen verplaatsen naar het bomendepot in plaats van kappen. Tegelijk zal 1 vooroorlogse plataan enkele meters worden verplaatst op het Delftseplein. De drie andere platanen blijven op hun huidige plek staan.

Een uitspraak in het kader van het hoger beroep wordt niet eerder voor het 2e kwartaal van 2022 verwacht

Monumentale bomen op het Delftseplein
Station Delftse Poort Rotterdam met de bomen voor 1940

Nieuwbouw Delftseplein 275 woningen

Tree House omvat 41.000 m² en biedt een gevarieerd aanbod van 275 woningen. Het eerste woongebouw in het gebied krijgt circa 90 koop- en 185 huurappartementen, waarvan 30% in het middenhuursegment. Het kantoorprogramma van circa 15.000 m² richt zich met onder andere co-working operator TQ op innovatieve technologiebedrijven. Met het Rotterdamse innovatie- en cultuurplatform De Dépendance krijgt Tree House een publiekstrekker van formaat met een zaal voor 300 à 400 mensen, waar allerlei culturele activiteiten kunnen worden gehouden.

Tree House plint – afbeelding Provast

Tree House duurzaam gebouw

Tree House is geïnspireerd op het ecosysteem van een boom. Het gebouw functioneert als CO2-opslag en loopt voorop door bouwen met hout, circulair bouwen door materiaalhergebruik, hemelwateropvang en innovaties op het gebied van energie. Het vele groen draagt bij aan de biodiversiteit en vermindert hittestress. Tree House vangt tevens een deel van het hemelwater van de stationshal van het Centraal Station op dat bij hevige regenbuien van het dak stroomt.

De basis van het Tree House heeft de vorm van een schijf en is – gerekend vanaf de huidige taxi-standplaats – 30 meter diep en 70 meter breed. Vanaf de zevende etage versmalt het gebouw, om bovenaan met een oppervlakte van 30 bij 30 meter te eindigen. Bovenop komen drie speciale plantenkassen, waarin drie bomen een plekje krijgen.

Tree House plint en stadstribune

Aan de kant van CS komt een stadstribune en aan de zijde van Central Post een stadsparkje, rondom de drie monumentale platanen die er nu al staan. De overige bomen op deze plek moeten weg. De taxistandplaats voor de deur blijft, maar zal gedurende de klus een stukje opzij moeten. Datzelfde geldt voor de expeditiestraat van de NS en ProRail: die gaat een poosje naar de zijde van de Provenierswijk.

Cenrtral Distict nieuwbouw Delftseplein plan

Architect PLP Architecture

Het ontwerp van Tree House is tot stand gekomen onder leiding van Provast, PLP Architecture met co-architect ZUS, Royal HaskoningDHV, BRAND The Urban Agency en Groos. Het bureau PLP Architecture uit Londen geldt als een voorloper in de duurzame architectuur en heeft de – in aanbouw zijnde – hoogste wolkenkrabber van Londen (278 meter) ontworpen. ZUS komt uit Rotterdam en is vooral bekend van de Luchtsingel over de Schiekade en de herontwikkeling van het gebouw Schieblock. 

Planning en voortgang

Op 18 december 2019 maakte ontwikkelaar Provast bekend dat de Gemeente Rotterdam hen heeft geselecteerd voor het winnend ontwerp van de ontwikkellocatie Delftseplein.

Nieuwbouw Rotterdam Central District

In het Rotterdam Central District (RCD) zijn in de komende 10 jaar nog vier locaties die grootschalig worden herontwikkeld en nieuwbouw krijgen. Dit zijn het Weenapoint (fase3), het Schiekadeblok, de Delftseplein en de Conradstraat.

Central District ontwikkellocaties

Projectgegevens

Naam: Tree House
Status: In ontwikkeling
Locatie: Delftseplein
Deelgebied: Centrum – Central District
Architecten: PLP Architecture
Opdrachtgever: Gemeente Rotterdam, Provast
Start: 2021
Realisatie: 2024

16 REACTIES

  1. ze moeten gewoon doorpakken met de bouw van dit project,een paar bomen moet je gewoon kunnen verplaatsen toch!
    altijd weer die protestgroepen!!

  2. Als een postkantoor met monumentale status half gesloopt kan worden, dan zullen deze monumentale bomen deze rechtsgang ook wel niet overleven.. Die monumentale status is echt NIETS waard blijkt.

    • 1. Het postkantoor wordt niet half gesloopt.
      2. De platanen die er nu staan zijn NIET de vooroorlogse bomen. De Bomenridders proberen met aantoonbaar onjuiste informatie (leugens) de aandacht op zich te vestigen en zijn dus NIETS waard.

    • Voor wat betreft de gebouwde monumenten helemaal mee eens, Peter. De status van monumenten is in Rotterdam niets waard. Want net zo makkelijk geeft de gemeente Rotterdam aan Projectontwikkelaars de vrije hand om monumenten volledig te verknoeien. De Projectontwikkelaars kunnen met monumenten doen wat ze willen, daar helpt geen welstandscommissie of bureau monumenten of gemeenteraad aan. Sterker nog, bureau monumenten is allang blij dat ze zelf niet voor de kosten op hoeven te draaien. De Projectontwikkelaars hebben het voor het zeggen en als ze klaar zijn met hun “aanpassingen”, pas dan wil de gemeente Rotterdam nog wel eens helpen door een “gemoderniseerd” (=verziekt) gebouw de status van monument te geven. Volledig de omgekeerde wereld! Met bescherming van monumenten heeft dat niets te maken. Op deze manier lijkt het net of er in deze stad monumentenzorg bestaat. Maar kijk je goed om je heen dan kun je niet anders dan tot de conclusie komen dat bureau monumenten als een hondje achter de Projectontwikkelaars aanloopt. De Projectontwikkelaars betalen en bepalen zodoende wat er in deze stad gebeurt, ook op het gebied van de zogenaamde monumentenzorg. Monumenten zijn in Rotterdam NIET beschermd en bureau monumenten kan opgeheven worden!

  3. Treehouse is een mooi ontwerp. Dan zijn er wat mij betreft 2 opties.
    1. Verplaats de bomen! Dat kan zomaar mogelijk zijn. Zie bijvoorbeeld de flinke plataan die bij het busstation is geplaatst.
    2. Verplaats het gebouw D.w.z. zet het op een andere plek neer.

  4. Typisch Nederlands, nu zijn het platanen, monumentale bomen, dan is het een horeca obstructie, er is altijd geouwehoer als men in dit kikkerlandje iets wilt gaan bouwen en dan vooral als het om “hoogbouw” gaat. Trouwens nu lees ik dat het – 130 meter – wordt, het zou toch eerst – 140 meter – worden, heeft men soms ook nog het “torentje” gekortwiekt ? Men zeurt nu over enkele bomen, plant er na de bouw gewoon nieuwe in die wellicht honderd jaar meegaan, over het trein geluid vlakbij is zeker ook nog het nodige gestreden. Nieuwbouw en vooral hoogbouw in Rotterdam gaat altijd met veel pijn en moeite gepaard omdat men altijd wel weer beren op de weg tegenkomt, kijk maar naar de Zalmhaventoren die ook met tien jaar vertraging EINDELIJK gerealiseerd wordt zal dat ook met deze Tree House dwerg het geval zijn, ik vrees van wel en dan nog met zo’n naam “Tree”, boom. Ik dacht dat men in Rotjeknor de slogan heeft “niet lullen maar poetsen oftewel bouwen” schijnt anno 2021 niet meer te kloppen…! ! !

  5. Dan
    Is ZUS ook betrokken? Die club die de eerst mooie luchtsingel laat verpauperen en sindsdien voorziet van lelijke verf en en van kinderlijke spreuken? Dat voorspelt weinig goeds…

  6. Over de vertraging i.v.m. rechtszaak Bomenridders:
    Je maakt mij niet wijs dat de bomen (platanen) die er nu staan dezelfde bomen zijn als op de foto met het oude station D P. Volgens mij zijn dat op de oude foto ook geen platanen.
    Ik hoop dat de bouw van deze mooie toren gauw kan starten en dat er weer een stap gezet kan worden in het bebouwen van de nieuwe stad: er zijn nog veel te veel tochtgaten in Rotterdam.
    Bedankt, Bomenridders! U bent uw goodwill aan het verspelen wat mij betreft.

  7. Heel gaaf dit gebouw maar niet op een plek waar nu de mooiste oude platanen van Rotterdam groeien! Een zeldzame plek die tot een oase in hartje stad kan groeien. Zoek een andere plek gemeente.

    • Mooiste oude platanen? Oase? Van groen? Dan bent u niet veel gewend. Oase in hartje stad? Met de expeditiestraat van NS? Met een file stationair draaiende taxi’s? Met de ingang van de parkeergarage van “De Delftse Poort”? Met zich haastende reizigers? Met trams af en aan? Oase van rust? Nee! Verdichting van de stad is hard nodig. De stad moet eindelijk eens afgebouwd worden!

  8. Speelse transparante toren die best hoger had gemogen bijvoorbeeld 160 meter en men dan een drietraps aanzicht krijgt met de Delftse Poort van 151 en 100 meter erbij en ik dacht dat men nu tot 250 meter hoog mocht bouwen of zal dat elders gebouwd worden. Met het vele glas krijgt men een “glazen huis” gevoel en wat gaat het publiek doen met de stadstribune, gratis voorstellingen onderaan de tribune geven of zo ?…

  9. “Gezellig” rommelige gevel, past goed in het huidige ‘horror vacui’-tijdperk van de huidige Nederlandse ‘groot in klein zijn’-architectuur. Slaat weliswaar nergens op in de modernistische context, maar je wilt toch je opdracht binnenkrijgen en bij gebrek aan visie (en ballen) appeleer je dus maar beter aan Anton Pieck in plaats van aan L.M. van der Rohe.

  10. redelijke hoogte ,hopelijk ook mooi design van de toren, een mooi witte gevel zou mooi contrast opleveren met de delftse poort tegenover
    onderin zouden ook wat publieke functies mogen komen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in