Tree House nieuwe toren Delftseplein CS

6
22570

Tree House wordt de 140 meter hoge nieuwe woon- en kantoortoren aan het Delftseplein in Rotterdam. Op 18 december 2019 maakte ontwikkelaar Provast bekend dat de Gemeente Rotterdam hen heeft geselecteerd voor het winnend ontwerp van de ontwikkellocatie Delftseplein. Het markante gebouw zal verrijzen in het Central District naast het Centraal Station, tussen Delftse Poort en Central Post. Het ontwerp is van PLP Architecture met co-architect Zones Urbaines Sensibles (ZUS). De bouw start naar verwachting in 2021 en de oplevering is gepland in 2024.

Tree House Delftseplein – afbeelding Provast

Nieuwbouw Delftseplein 275 woningen

Tree House omvat 41.000 m² en biedt een gevarieerd aanbod van 275 woningen. Het eerste woongebouw in het gebied krijgt circa 90 koop- en 185 huurappartementen, waarvan 30% in het middenhuursegment. Het kantoorprogramma van circa 15.000 m² richt zich met onder andere co-working operator TQ op innovatieve technologiebedrijven. Met het Rotterdamse innovatie- en cultuurplatform De Dépendance krijgt Tree House een publiekstrekker van formaat met een zaal voor 300 à 400 mensen, waar allerlei culturele activiteiten kunnen worden gehouden.

Tree House plint – afbeelding Provast

Tree House duurzaam gebouw

Tree House is geïnspireerd op het ecosysteem van een boom. Het gebouw functioneert als CO2-opslag en loopt voorop door bouwen met hout, circulair bouwen door materiaalhergebruik, hemelwateropvang en innovaties op het gebied van energie. Het vele groen draagt bij aan de biodiversiteit en vermindert hittestress. Tree House vangt tevens een deel van het hemelwater van de stationshal van het Centraal Station op dat bij hevige regenbuien van het dak stroomt.

De basis van het Tree House heeft de vorm van een schijf en is – gerekend vanaf de huidige taxi-standplaats – 30 meter diep en 70 meter breed. Vanaf de zevende etage versmalt het gebouw, om bovenaan met een oppervlakte van 30 bij 30 meter te eindigen. Bovenop komen drie speciale plantenkassen, waarin drie bomen een plekje krijgen.

Tree House plint en stadstribune

Aan de kant van CS komt een stadstribune en aan de zijde van Central Post een stadsparkje, rondom de drie monumentale platanen die er nu al staan. De overige bomen op deze plek moeten weg. De taxistandplaats voor de deur blijft, maar zal gedurende de klus een stukje opzij moeten. Datzelfde geldt voor de expeditiestraat van de NS en ProRail: die gaat een poosje naar de zijde van de Provenierswijk.

Cenrtral Distict nieuwbouw Delftseplein plan

Architecten PLP en ZUS

Het ontwerp van Tree House is tot stand gekomen onder leiding van Provast, PLP Architecture met co-architect ZUS, Royal HaskoningDHV, BRAND The Urban Agency en Groos. Architectenbureau PLP geldt als een voorloper in de duurzame architectuur en heeft de – in aanbouw zijnde – hoogste wolkenkrabber van Londen (278 meter) ontworpen. ZUS komt uit Rotterdam en is vooral bekend van de Luchtsingel over de Schiekade en de herontwikkeling van het gebouw Schieblock. 

Cenrtral Distict nieuwbouw Delftseplein

Nieuwbouw Rotterdam Central District

In het Rotterdam Central District (RCD) zijn in de komende 10 jaar nog vier locaties die grootschalig worden herontwikkeld en nieuwbouw krijgen. Dit zijn het Weenapoint (fase3), het Schiekadeblok, de Delftseplein en de Conradstraat.

Central District ontwikkellocaties

Projectgegevens

Naam: Tree House
Status: In ontwikkeling
Locatie: Delftseplein
Deelgebied: Centrum – Central District
Architecten: PLP, ZUS
Opdrachtgever: Gemeente Rotterdam, Provast
Start: 2021
Realisatie: 2024

Projecten in Rotterdam van deze architect:

6 REACTIES

  1. redelijke hoogte ,hopelijk ook mooi design van de toren, een mooi witte gevel zou mooi contrast opleveren met de delftse poort tegenover
    onderin zouden ook wat publieke functies mogen komen

  2. “Gezellig” rommelige gevel, past goed in het huidige ‘horror vacui’-tijdperk van de huidige Nederlandse ‘groot in klein zijn’-architectuur. Slaat weliswaar nergens op in de modernistische context, maar je wilt toch je opdracht binnenkrijgen en bij gebrek aan visie (en ballen) appeleer je dus maar beter aan Anton Pieck in plaats van aan L.M. van der Rohe.

  3. Speelse transparante toren die best hoger had gemogen bijvoorbeeld 160 meter en men dan een drietraps aanzicht krijgt met de Delftse Poort van 151 en 100 meter erbij en ik dacht dat men nu tot 250 meter hoog mocht bouwen of zal dat elders gebouwd worden. Met het vele glas krijgt men een “glazen huis” gevoel en wat gaat het publiek doen met de stadstribune, gratis voorstellingen onderaan de tribune geven of zo ?…

  4. Heel gaaf dit gebouw maar niet op een plek waar nu de mooiste oude platanen van Rotterdam groeien! Een zeldzame plek die tot een oase in hartje stad kan groeien. Zoek een andere plek gemeente.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here