Delftseplein Central District

1
11677

De geplande nieuwbouw Delftseplein ligt in het Central District, het gebied rond het Centraal Station in Rotterdam.

Central District ontwikkellocaties

In het Rotterdam Central District (RCD) zijn in de komende 10 jaar nog vier locaties die grootschalig worden herontwikkeld en nieuwbouw krijgen. Dit zijn het Weenapoint (fase3), het Schiekadeblok, de Delftseplein en de Conradstraat.

Nieuwbouw Delftseplein 140 meter hoog

De nieuwbouw aan de Delftseplein is gepland aan de zijde van het spoor tegenover het gebouw De Delftsepoort, het Nationale Nederlanden kantoor.  Voor de aanbesteding van de nieuwbouw zijn in 2017 een aantal randvoorwaarden gesteld. Eind 2018 wordt besluitvorming verwacht over de tender Delftseplein.

Cenrtral Distict nieuwbouw Delftseplein

Voor het gebouw wordt een totaalconcept bedacht waarin de verschillende doelgroepen, gebruikers en functies elkaar versterken. Servicevoorzieningen voor kantoren/bewoners/ reizigers worden hierin meegenomen. Er is een mix van verschillende functies/woningtypes aanwezig. Het RCD bestaat uit robuuste, grote gebouwen met een typisch Rotterdamse allure. De nieuwe bebouwing moet hierop aansluiten.

Maximaal 140 meter hoog

De hoogte van de nieuwbouw aan het Delftseplein wordt maximaal 140 meter hoog. De hoogte van de middenbouw wordt maximaal 70 meter. De hoogte van de onderbouw isminimaal 20 meter en maximaal 30 meter in verband met windhinder. Het maximaal te realiseren volume is: 45.000 m2 bvo.

De Plinten aan het Delftseplein moeten transparant en toegankelijk zijn en dienen bij te dragen aan de levendigheid in het gebied. Dit kan door een transparante gevel te maken met (commerciele) functies die eventueel toegankelijk zijn voor reizigers. De gehele gevel langs het Delftsteplein wordt ingericht met publieke voorzieningen met een gastvrije uitstraling. Met name op de kop het dichtst bij het station is een goede plintinvulling van groot belang. De luifel op 9 meter hoogte biedt beschutting en werkt als bindend element. Onder de luifel staan geen kolommen.

Cenrtral Distict nieuwbouw Delftseplein plan

Aan het Delftseplein is een aantal in- en uitritten van parkeergarages gesitueerd. Bij de invulling van het nieuwe gebouw moeten deze uit het zicht gesitueerd zijn. De ingang van parkeergarage Central Post (het voormalige stationspostkantoor) is gesitueerd aan de oostzijde van het gebouw. Een eventuele inrit van een parkeergarage zou aan de noordoostzijde van het gebouw gesitueerd moeten worden.

‘Achter’ het Delftseplein zijn nu in de plint van het spoortalud kleine bedrijfjes gevestigd. Met de komst van de nieuwbouw komen deze bedrijfjes aan de expeditiestraat te liggen. Hoe hiermee om te gaan zal in het vervolgtraject verder moeten worden uitgezocht. Wellicht kan hier ook parkeerruimte/fietsenstalling ten behoeve de ontwikkeling gerealiseerd worden.

Op de locatie van de toekomstige nieuwbouw staan een aantal bomen. Er zijn verschillende mogelijkheden voor het behoud van de bomen. Het is een kwaliteit voor het gebied om enkele van de bomen te kunnen behouden, mits het plein dat dan ontstaat een prettig verblijfsgebied kan worden.

1 REACTIE

  1. redelijke hoogte ,hopelijk ook mooi design van de toren, een mooi witte gevel zou mooi contrast opleveren met de delftse poort tegenover
    onderin zouden ook wat publieke functies mogen komen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here