Diepeveen magazijn

0
7077

Diepeveen & Co (1930)

Kantoor en Magazijn Diepeveen & Co

Aan de Pelgrimstraat in Rotterdam Delfshaven staat het rijksmonument Diepeveen, een voormalig magazijn met dienstwoning gebouwd voor de handelsmaatschappij in ijzerwaren W.B. Diepeveen & Co. Het gebouw met de opvallende toren werd gebouw in 1929-1930. Het ontwerp is van architect Willem Kromhout.

Tegenwoordig is in het gebouw een bedrijfsverzamelgebouw gevestigd. In november 2018 werd bekend dat de Dudok Groep het gebouw heeft gekocht. Zij willen het gebouw herontwikkelen tot woongebouw.

Diepeveen ijzerwaren

Het in 1903 opgerichte handel in oliën W.B. Diepeveen & Co. breidde later het assortiment uit met ijzerwaren zoals onder andere drijfriemen, slijpstenen en buizen. In 1926 vestigde het bedrijf zich aan de Pelgrimsstraat met de bouw van een magazijn. In 1928 werd besloten tot de bouw van een nieuw kantoor, vermoedelijk omdat een vertegenwoordiging van de belangrijkste buizenproducent van Groot-Brittannië was verworven.

Dertig meter hoge reclametoren

Het magazijn werd gebouwd op een wigvormig bouwterrein op de punt tussen Vierhavensstraat en havenspoorweg langs de Hudsonstraat. Deze locatie werd aangegrepen om het gebouw te voorzien van een dertig meter hoge reclame-toren met de firmanaam er op in witte letters op blauw tegelwerk. De expressief vormgegeven toren heeft verder geen functie. Direct achter de toren ligt de woning van de magazijnmeester. De rest van het gebouw bevat kantoren. Het magazijngebouw was 110 meter lang en tamelijk recht-toe-recht-aan vormgegeven. Architect Willem kromhout ontwierp in 1930 ook het woonhuis van directeur C.K. Diepeveen aan de ‘s-Gravenweg 305.

Projectgegevens

Naam: Magazijn Diepeveen
Status: Rijksmonument
Adres: Pelgrimstraat 1
Deelgemeente: Delfshaven
Categorie: Pakhuis / magazijn
Architect: Willem Kromhout
Opdrachtgever: W.B. Diepveen & Co
Bouw: 1929 – 1930

kaart is aan het laden - een ogenblik geduld aub...

Magazijn Diepeveen 51.905088, 4.444549 Magazijn Diepeveen