Gebouw De Noordzee (1919-1940)

2
5541

Het gebouw De Noordzee in Rotterdam is ontworpen door architect Willem Kromhout in opdracht van het scheepvaartkantoor F. en W. van Dam. De Noordzee stond van 1919 tot 1940 op de hoek van Wijnhaven en de Korte Wijnbrugstraat.

De Noordzee Kromhout

Het kantoorpand De Noordzee werd in binnen- en buitenlandse vaktijdschriften opgevoerd “een staal van nieuwe Nederlandse bouwkunst”. Voor het eerst kon architect Willem Kromhout zijn reputatie als papieren torenbouwer aan de praktijk toetsen. De Noordzee is geheel uitgevoerd in handgevormde baksteen en was flink hoger en indrukwekkender dan de rest van de bebouwing aan de Wijnhaven.

De Noordzee – Wijnhaven – Rotterdam

Het massale hoekpand was 36 x 12 meter groot. De ingang van de Noordzee lag niet aan de Wijnhaven zelf maar in de lange gevel in de nauwe Korte Wijnbrugstraat.

De Noordzee gevel Korte Wijnbrugstraat Willem Kromhout 1916

Bij het bombardement van mei 1940 wordt de Noordzee onherstelbaar beschadigd.

Andere projecten van architect Willem Kromhout in Rotterdam zijn: Dancing Pschorr, ook verwoest in mei 1940, Heineken brouwerij in Crooswijk, Magazijn Diepeveen, Drukkerij Wyt en Scheepvaartvereniging Zuid in Delfshaven en de woonhuizen aan de Essenlaan, woonhuis Ypenhof en woonhuis Diepenveen in Kralingen.

Projectgegevens

Naam: De Noordzee
Status: Gesloopt
Adres: Wijnhaven, Korte Wijnbrugstraat
Deelgebied: Centrum, Stadsdriehoek
Type: Kantoorgebouw
Architect:  Willem Kromhout
Opdrachtgever: Scheepvaartbedrijf Van Dam
Realisatie: 1919

2 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in