Drukkerij Wyt

0
2623

Drukkerij WytDrukkerij en uitgeverij Wyt & Zonen

Drukkerij Wyt op de hoek van Pieter de Hoochweg en de Dunantstraat in Rotterdam Delfshaven is ontworpen door architect Willem Kromhout. In 2004 is het rijksmonument uit 1925 getransformeerd tot kantoorgebouw door architectenbureau Dros + van Veen. Tegenwoordig is in het gebouw o.a. architectenbureau MVRDV gevestigd.

Architect W. Kromhout

Begin 1923 kreeg architect Kromhout van drukkerij Wyt om tegenover het door hem ontworpen gebouw van de Scheepvaartvereniging Zuid een fabriekshal met kantoor, een conciërge woning en een garage te ontwerpen. Kromhout hanteert in het ontwerp veel van de stijl van H.P. Berlage. Evenals bij de beroemde Beurs van Berlage (1903) zijn de verschillende functies binnen het bedrijf duidelijk uit de gevel af te lezen. Drukkerij Wyt

Indeling gebouw

Aan de Dunantstaat bevindt de monumentale hoofdentree zich tussen een rechthoekig bouwblok waarin de kantoren, de administratie en de redactie waren ondergebracht en een strak utiliteitsgebouw, de drukkerij. Achter de twee  ruime bogen op de begane grond van het kantoorblok bevonden zich de winkel en een expositieruimte. Berlagiaans is ook de vrije venster indeling.

Meer:

Architect: Willem Kromhout
Rijksmonumenten historisch Delfshaven
Rijksmonumenten Rotterdam Delfshaven (overig)

Projectgegevens

Naam: Drukkerij Wyt
Status: Rijksmonument
Adres: Pieter de Hooghweg 111, Dunantstraat 10
Deelgemeente: Delfshaven
Categorie: Kantoorgebouw
Architect: Willem Kromhout
– renovatie:
Drost + Van Veen (2004)
Opdrachtgever: Drukkerij Wyt
Ontwerp-realisatie: 1923 – 1925

kaart is aan het laden - een ogenblik geduld aub...

Drukkerij Wyt 51.907280, 4.457919 Drukkerij Wyt

Projecten in Rotterdam van deze architect: