Kop Dakpark Rotterdam

2
6551

Op de kop van het Dakpark aan de Vierhavenstraat in Rotterdam West zal een nieuw woongebouw met 155 sociale huurwoningen op een commerciële plint worden gebouwd in opdracht van Woonstad Rotterdam. Op 23 februari 2022 is het ontwerp van architecten INBO en het Spaanse H3O in de Welstand commissie van Rotterdam besproken. Het voorstel is de uitwerking van de winnende inzending van de Europan 18 competitie dat is doorontwikkeld tot een bouwplan. Het uitgangspunt van het ontwerp is het creëren van een groen icoon met publieke plekken op de kop van het dakpark. Welstand Rotterdam is nog niet akkoord met het ontwerp.

Kop Dakpark Inbo H3O

Nieuwbouw aan het dakpark

Het gebouw bestaat uit een geslingerd en getrapt volume dat in de richting van Marconiplein hoger wordt en een open binnenhof creëert. Het landschap om het gebouw kent veel hoogteverschillen en routes door en langs het gebouw. Op de begane grond bevinden zich de hoofdentree, horeca en commerciële functies aan de straat, daarachter is het auto- en fietsparkeren opgelost. Op de verdiepingen worden appartementen met verschillende typologieën voorgesteld die door middel van galerijen worden ontsloten. De terrassen op de getrapte daken krijgen verschillen typen openbare ruimtes. Op de kop van het gebouw wordt over de volle hoogte een trap aangebracht.

Kop Dakpark Inbo H3O

Geveldelen

De gevel wordt gekenmerkt door balkons en galerijen in een zigzag vorm, en een stalen structuur in driehoekige vormen met een gaaswerk waar klimplanten op zullen worden aangebracht. De buitenzijde krijgt om de twee of drie verdiepingen horizontale banden waar de stalen structuur aan gekoppeld is. De gevel daarachter heeft vierkante openingen, en een materialisering van houten delen aan de onderzijde en metalen beplating daarboven.

Diepeveen andere zijde dakpark

Aan de andere kant van het dakpark wordt het rijksmonument Magazijn Diepeveen met de karakteristieke toren uit 1930 gerenoveerd en wordt het omliggende terrein getransformeerd en uitgebreid met 187 huur- en koopwoningen in 5 woongebouwen. Dit nieuwbouwproject Diepeveen is ontworpen door DiederenDirrix architectuur en stedenbouw in opdracht van eigenaar Dudokgroep en bouwpartner Dura Vermeer. In december 2021 is de bouw gestart.

Projectgegevens

Naam: Kop Dakpark
Status: In ontwikkeling
Lokatie: Vierhavenstraat
Deelgemeente: Delfshaven
Categorie: Woningbouw
Architect: INBO, H3O
Opdrachtgever: 
Woonstad Rotterdam
Start bouw: n.n.b.
Realisatie: n.n.b.

kaart is aan het laden - een ogenblik geduld aub...

Kop Dakpark 51.911319, 4.434357 Kop Dakpark

2 REACTIES

  1. Een gebouw waar planten echt een integraal onderdeel van de architectuur zijn, mooi! Niet alleen een render met planten op balkons, maar echt ruimte voor klimplanten.
    Ik ben benieuwd hoe het definitieve ontwerp er uit gaan zien.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in