Theater Zuidplein en bibliotheek geopend

5
17497

Rotterdam Zuid heeft een nieuw theater en bibliotheek. Het Kunstenpand in het nieuw ontwikkelde ‘Hart van Zuid’ is op 15 mei 2020 opgeleverd. Het gebouw is het nieuwe onderkomen van Theater Zuidplein, een filiaal van de Bibliotheek Rotterdam en diverse andere culturele functies. Daarmee vormt het een belangrijk onderdeel van het de gebiedsontwikkeling ‘Hart van Zuid’, de metamorfose dat het gebied rondom Ahoy en Zuidplein momenteel ondergaat. Het ontwerp is van de architectenbureau De Zwarte Hond. Op woensdag 16 september is Theater Zuidplein geopend door Koningin Maxima.

Zuidplein theater

Theater Zuidplein

Theater Zuidplein is gebouwd op de plek van het voormalige zwembad Charlois, tussen de Gooilandsingel en de van Swietenlaan. Het zwembad is verplaatst naar een nieuw gebouw Zwemcentrum Rotterdam dat in 2018 is opgeleverd. Het Kunstenpand ligt direct aan het OV-knooppunt en de hoofdentree van winkelcentrum Zuidplein. Een brede programmering op het gebied van kunst, cultuur, lezen en leren en de sociale functie van de foodcourt zorgen ervoor dat het Kunstenpand een belangrijke maatschappelijke rol zal vervullen voor ‘Hart van Zuid’. 

Zuidplein Theater

Ontwerp Kunstenpand

Het Theater Zuidplein is ontworpen door architectenbureau De Zwarte Hond. Het gebouw is een helder, compact volume van circa 12.000 m2 bvo met een industrieel uiterlijk en een open, uitnodigende plint. Door de materiaalkeuze zal het robuuste gebouw op fraaie wijze ‘verouderen´, wat het ontwerp onderhoudsvriendelijk en duurzaam maakt. De hoge ontvangsthal vormt het hart van het gebouw. Alle functies hebben een directe of indirecte relatie met deze hal, waar dan ook van alles te ontdekken en te doen is. Hier bevindt zich de bibliotheek, een tentoonstellingsruimte en de ´foodcourt´. Ook is er een podium voor verschillende gebruikers. Dieper in het gebouw liggen de twee theaterzalen. Vanzelfsprekend moet er rekening worden gehouden met geluidsoverdracht, zowel binnenin het gebouw als naar de dichtbij gelegen woningen. Deze geluidseisen bepalen samen met de aansluiting op de omgeving de indeling van het gebouw.

Zuidplein Theater
Zuidplein Theater

Gebiedsontwikkeling Hart van Zuid

De gebiedsontwikkeling ‘Hart van Zuid’ is het door Kraaivanger architects ontwikkelde plan met ondermeer meer de renovatie en uitbreiding van Ahoy, een nieuw zwembad, betere aansluiting van winkelcentrum Zuidplein op de autoluwe Gooilandsingel, stadspleinen en vernieuwing van het OV-knooppunt behoren tot het plan. Een consortium van Heijmans en Ballast Nedam, ondersteund door 3i Infrastructure, is verantwoordelijk voor de gebiedsontwikkeling.

Projectgegevens

Naam: Theater Zuidplein
Status: Gerealiseerd
Locatie: Gooilandsingel
Deelgebied: Charlois
Type: Cultureel gebouw
Architect: De Zwarte Hond
Opdrachtgever: Heijmans, Ballast Nedam
Start: 2018
Realisatie: 2020

kaart is aan het laden - een ogenblik geduld aub...

Theater Zuidplein 51.886666, 4.487128 Theater Zuidplein theater en bibliotheek

5 REACTIES

  1. Een goed gebouw eindelijk wordt het zuidplein gebied opgeknapt nu nog hoge gebouwen die niet bruin wit zijn maar modern en zuidplein hoog slopen en opnieuw haha

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in