Nieuw Theater Zuidplein en bibliotheek

2
7141

Rotterdam zuid krijgt een nieuw theater en bibliotheek. Het Kunstenpand in het nieuw ontwikkelde ‘Hart van Zuid’ wordt het levendige hart voor kunst en cultuur in Rotterdam Zuid. Het gebouw wordt het nieuwe onderkomen voor het Theater Zuidplein, een filiaal van de Bibliotheek Rotterdam en diverse andere culturele functies. Daarmee vormt het een belangrijk onderdeel van het de gebiedsontwikkeling ‘Hart van Zuid’, de metamorfose dat het gebied rondom Ahoy en Zuidplein momenteel ondergaat.

Kunstenpand Theater Zuidplein

Het nieuwe Kunstenpand wordt gebouwd op de plek waar nu zwembad Charlois ligt, tussen de Gooilandsingel en de van Swietenlaan. Direct gelegen aan het OV-knooppunt en de hoofdentree van winkelcentrum Zuidplein. Een brede programmering op het gebied van kunst, cultuur, lezen en leren en de sociale functie van de foodcourt zorgen ervoor dat het Kunstenpand een belangrijke maatschappelijke rol zal vervullen voor ‘Hart van Zuid’. Het gebouw is ontworpen door architectenbureau De Zwarte Hond.

Kunstenpand Theater Zuidplein

Ontwerp Kunstenpand

Het Kunstenpand is ontworpen door architectenbureau De Zwarte Hond. Het gebouw is een helder, compact volume van circa 12.000 m2 bvo met een industrieel uiterlijk en een open, uitnodigende plint. Door de materiaalkeuze zal het robuuste gebouw op fraaie wijze ‘verouderen´, wat het ontwerp onderhoudsvriendelijk en duurzaam maakt. De hoge ontvangsthal vormt het hart van het gebouw. Alle functies hebben een directe of indirecte relatie met deze hal, waar dan ook van alles te ontdekken en te doen is. Hier bevindt zich de bibliotheek, een tentoonstellingsruimte en de ´foodcourt´. Ook is er een podium voor verschillende gebruikers. Dieper in het gebouw liggen de twee theaterzalen. Vanzelfsprekend moet er rekening worden gehouden met geluidsoverdracht, zowel binnenin het gebouw als naar de dichtbij gelegen woningen. Deze geluidseisen bepalen samen met de aansluiting op de omgeving de indeling van het gebouw.

Kunstenpand Theater Zuidplein

Gebiedsontwikkeling Hart van Zuid

De gebiedsontwikkeling ‘Hart van Zuid’ is het door Kraaivanger architects ontwikkelde plan met ondermeer meer de renovatie en uitbreiding van Ahoy, een nieuw zwembad, betere aansluiting van winkelcentrum Zuidplein op de autoluwe Gooilandsingel, stadspleinen en vernieuwing van het OV-knooppunt behoren tot het plan. Een consortium van Heijmans en Ballast Nedam, ondersteund door 3i Infrastructure, is verantwoordelijk voor de gebiedsontwikkeling.

Projectgegevens

Naam: Kunstenpand
Status: In uitvoering
Locatie: Goolilandsingel
Deelgebied: Charlois
Type: Cultureel gebouw
Architect: De Zwarte Hond
Opdrachtgever: Heijmans, Ballast Nedam
Start: 2018
Realisatie: 2020

kaart is aan het laden - een ogenblik geduld aub...

Theater Zuidplein 51.886666, 4.487128 Theater ZuidpleinIn ontwikkeling2017-2019

2 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here