Zwembad Hart van Zuid opgeleverd

0
14777

Hart van Zuid zwembadHet nieuwe zwembad in Rotterdam Zuid is op 2 januari 2018 opgeleverd. Het nieuwe internationaal wedstrijdzwembad heeft de naam Zwemcentrum Rotterdam gekregen. Het is gebouwd in het voormalige deelgemeentekantoor aan het Zuidplein dat hiervoor is getransformeerd. De transformatie maakt onderdeel uit van de gebiedsontwikkeling Hart van Zuid. Het ontwerp is van architectenbureau Kraaijvanger. Het nieuwe zwembad opent op 22 januari 2018 haar deuren.

Transformatie

Zwembad Charlois voldeed niet meer aan de huidige kwaliteitseisen en het deelgemeentekantoor staat deels leeg. Bouwbedrijven Heijmans en Ballast Nedam bouwden het voormalig deelgemeentekantoor om tot zwembad. Bijzonder in de transformatie is dat de bak van het zwembad niet is ingegraven, maar op de begane grond staat. Het wateroppervlak is op de eerste verdieping. Dit heeft als voordeel dat je vanaf de straat niet naar de zwemmers kijkt waardoor de privacy van de zwemmers wordt gewaarborgd. Op de begane grond zijn naast de technische ruimtes rondom winkels, de stadswinkel, en horeca.

De bestaande gevel van het deelgemeentekantoor is duurzaam gerenoveerd en zo veel mogelijk behouden gebleven. De gevel van de uitbreiding bestaat uit ramen met verschillende groottes. Grotere ramen bevinden zich daar waar behoefte is aan daglichttoetreding, kleinere op plekken waar de privacy nodig is. De nieuwe gevel is geïnspireerd op de bestaande gevel. Dit is te zien aan het ritme, de kleurstelling en de dieptewerking. Het gebouw wordt hierdoor één geheel.

Hart van zuid Rotterdam Zwembad zuid

Wedstrijdbad Rotterdam

Het nieuwe zwembad bestaat uit twee zwemzalen: een 25 meter doelgroepbad met een intieme en badhuisachtige sfeer en een internationaal wedstrijdbad met tien banen van 50 meter. Doormiddel van beweegbare bodems zijn beide baden multifunctioneel. Bij het 50-meter-bad is een tribune aanwezig waardoor er bij evenementen tot 1000 toeschouwers aanwezig kunnen zijn en het is het eerste wedstrijdbad van dit formaat in Rotterdam. Een glazen wand verbindt de twee baden.

“Aanvankelijk was een gewoon zwembad voorzien, maar gaandeweg werden de ambities opgeschroefd: het is al lang een wens om in Rotterdam een wedstrijdbad te hebben. Alleen was er in het deelgemeentekantoor eigenlijk geen plek voor een 50-meterbad, of beter: voor alle reglementair voorgeschreven ruimte rondom het zwembad, het zogeheten perron. „Het was echt puzzelen om het voor elkaar te krijgen. Uiteindelijk moest er een ‘hap’ uit het oorspronkelijke pand om ruimte te maken voor het perron en de tribune”, licht Jeroen Tamsma van de gemeente Rotterdam in de NRC toe.

Gebiedsontwikkeling Hart van Zuid

De transformatie van kantoor naar zwembad is onderdeel van een omvangrijk project om het gebied rond Ahoy en Zuidplein een aantrekkelijke plek te maken. In het hart van Zuid komt flink wat nieuwbouw: bij Ahoy komen een hotel, bioscoop en internationaal congrescentrum, bij het Zuidplein een zwembad en een groot Kunstencentrum met hier in de bibliotheek en het Zuidplein theater. Een ruime boulevard verbindt de gebieden.