Het GEB gebouw aan de Rochussenstraat 400 in Rotterdam is gebouwd in 1931 in opdracht van het Gemeentelijk Energie Bedrijf. Tot 1968 was de 64 meter hoge GEB toren het hoogste gebouw van Rotterdam. Het gebouw heeft de status van Rijksmonument. Sinds 1993 is het GEB gebouw in gebruik als studenthuisvesting door Stadswonen.
Gebouw
Het GEB-gebouw is een ontwerp van de architecten J. Poot, W.G. Witteveen en Ad van der Steur van de dienst Gemeentewerken Rotterdam. Het GEB gebouw bestaat uit een L-vormige gebouw met een kantoortoren van veertien verdiepingen. Voor het skelet werd gewapend beton gekozen, omdat dat goedkoper was dan een staalconstructie. Het gebouw is grotendeels bekleed met gele ruwe Friese baksteen. De onderbouw, bestaande uit gebouwen van verschillende hoogte en omvang, is door horizontale vensterstroken tot een eenheid samengesmeed. De hoogbouw heeft een sterk verticaal karakter met smalle muurvlakken en een glazen trappenhuis. In de laagbouw waren magazijnen, werkplaatsen, publieksruimtes en een toonzaal gesitueerd. Publiek en kantoorpersoneel waren streng gescheiden van de werkplaats- en magazijnmedewerkers.
Uitbreidingsplan Dijkzigt
Het GEB-gebouw staat aan de rand van de wijk Middelland op het gebied van het voormalige Land van Hoboken. Dit stadsdeel vlakbij het centrum was altijd onbebouwd gebleven en pas in 1924 in bezit van de gemeente gekomen. Stadsarchitect W.G. Witteveen ontwierp in 1926 een uitbreidingsplan Dijkzigt voor het gebied met hierin het GEB-gebouw en het kantoorgebouw van Unilever.
In de Tweede Wereld Oorlog werd het gebouw 6 meter hoger doordat de Duitsers bovenop het gebouw een uitkijkpost en luchtafweergeschut bouwde.
Studentenhuisvesting
Het gebouw is in 1993 verbouwd naar het ontwerp van architecte Kiki van Rassel tot studentenflat met 231 wooneenheden.
Projectgegevens
Naam: GEB gebouw
Status: Rijksmonument
Adres: Rochussenstraat 400 – 736
Deelgemeente: Centrum, Middelland
Categorie: Woongebouw
Architect: A. Poot, W.G. Witteveen, A. van der Steur
Opdrachtgever: Gemeentelijk Energiebedrijf
Realisatie: 1931
Hoogte: 64 meter
kaart is aan het laden - een ogenblik geduld aub...