Steur, Ad van der (1893-1953)

0
2578

Architect Adrianus (Ad) van der Steur (1893-1953) werkte vooral in Rotterdam. Als architect drukte Van der Steur tijdens het Interbellum en de vroege wederopbouw een karakteristiek stempel op Rotterdam. Hij was een zeer productieve architect van vele grote openbare gebouwen die tegenwoordig bijna allemaal een monumenten status hebben.

ir. Adrianus (Ad) van der Steur (jr.)

Geboren: Haarlem, 1893-09-27
Overleden: Rotterdam, 1953-12-13

Van der Steur was afkomstig uit een familie van architecten en civieltechnici. Zijn vader is ir Johan Adrianus Gerard van der Steur (1865-1945) die zich in 1889 vestigde hij zich als zelfstandig architect in Haarlem. Hij bouwde een bloeiend bureau op. Ad van der Steur volgde een ingenieursopleiding aan de Technische Hogeschool in Delft. Hij was een uitermate goede leerling had een aangeboren tekentalent en hij had een ogenschijnlijk onverwoestbare energie.

Architect in dienst van de gemeente Rotterdam

Ad van der Steur startte in 1924 als architect in dienst van Gemeentewerken Rotterdam. Hier ontwikkelde hij zich tot stadsarchitect van Rotterdam. In 1939 begon hij een eigen architectenbureau. Vanaf 1928 tot zijn dood in 1953 woonde hij op het adres Graaf Florisstraat 40.

Schoolgebouwen in Rotterdam

In Rotterdam hebben heel wat generaties leren lezen en schrijven in een schoolgebouw van Adrianus van der Steur. Alleen al in Rotterdam-Zuid heeft hij er dertien gebouwd. De eerste opdracht in dienst van Rotterdam is het Schoolgebouw HBS aan het Afrikaanderplein (1924-1927). De schoolgebouwen zijn monumentale herkenningspunten in een stadsdeel dat in de jaren twintig en dertig van de vorige eeuw in opbouw was. Maar ook in andere wijken van Rotterdam ontwierp hij scholen zoals het Erasmiaans Gymnasium in Dijkzigt.

Architect openbare gebouwen

Van der Steurs betekenis stijgt echter ver boven Rotterdam-Zuid uit. Als stadsarchitect drukte Van der Steur tijdens het Interbellum een karakteristiek stempel op geheel Rotterdam. Hij was de architect van grote openbare gebouwen als Gebouw voor de Volksgezondheid (GGD), het Zuiderziekenhuis en het Oogziekenhuis. Zij grootste werk was het museum Boijmans Van Beuningen. Maar ook het GEB-gebouw destijds het hoogste gebouw van Rotterdam en de Maastunnel met Art Deco ventilatiegebouwen vormen opvallende bouwwerken in het hedendaagse Rotterdam.

Nationale projecten

Ook buiten Rotterdam ontwierp Van der Steur een aantal markante gebouwen. In Zwolle bouwde hij het kantoor van de IJsselcentrale, in Den Haag het EN-NEN kantoorgebouw (nu Internationaal Tribunaal), in Groningen een aantal stations, in Oss het kantoor van de N.V. Organon, in Delft enkele gebouwen voor de Technische Universiteit. Ook ontwierp hij de gemeentehuis van Gouda (1953). In Middelburg ontwikkelde Ad van der Steur diverse plannen voor de wederopbouw na het bombardement van 17 mei 1940 en hij was de architect voor de herbouw van het Stadhuis in Middelburg (1941-1948).

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in