Museum Boijmans van Beuningen

0
2685

Het Museum Boijmans van Beuningen (adres Museumpark 18-20) in Rotterdam is een museum voor beeldende kunst , toegepaste kunst en design. Het museumgebouw is een Rijksmonument. Het is geopend in 1935 en ontworpen door stadsarchitect, Adriaan van der Steur (1893-1953) in een traditionele, op de Scandinavische architectuur geïnspireerde bouwstijl. Het gebouw werd scherp bekritiseerd door de architecten van het Nieuwe Bouwen die in de zelfde tijd tegen over het Museum de witte modernistische Villa Sonneveld (1933), woonhuis Boevé (1933) en het Chabotmuseum (1939) realiseerden.

Ontwerp Van der Steur

Architect Ad van der Steur krijgt van de Gemeente Rotterdam de opdracht. Na uitvoerig literatuuronderzoek en nadat musea in Budapest, München, Turijn, Milaan, Brussel, Stockholm en Parijs waren bezocht, werd op 31 mei 1929 het ontwerp goedgekeurd. In januari 1931 werd met de uiteindelijke bouw begonnen.

Het gebouw is gegroepeerd om twee hoven waar in twee lagen de tentoonstellingszalen liggen; op de begane grond de kunstnijverheid en op de verdieping de schilderkunst. De entree oorspronkelijke entree ligt twee meter boven de straat en springt wat vooruit de gevel. De zandsteen- en baksteengevels zijn geplaatst op een plint van Scandinavisch graniet, die tot 1.10 meter boven de straat reikt. De toren, geïnspireerd op het Stadhuis van Stockholm, is om esthetische redenen toegevoegd en bevat bergruimte.

Van der Steur ontwierp in de museumtuin een monument voor G.J. de Jongh.

Uitbreiding Bodon 1972

In 1963-1972 werd het Museum Boijmans Van Beuningen uitgebreid met een nieuwe vleugel naar het ontwerp van architect Alexander (Sandor) Bodon (1906-1993). Deze nieuwbouw past zich door het gebruik van baksteen aan bij het bestaande gebouw, maar heeft een grotere openheid naar de straat. De expositieruimte bestaat uit grote, flexibele ruimtes met neutrale, witte wanden. Alles wat de aandacht van de kunst zou kunnen afleiden is uitgebannen, op het grote raam na dat een prachtig zicht biedt op de tuin. In 2003 is het tentoonstellingsgebouw door het Vlaamse architectenbureau Robbrecht en Daem voorzien van een reeks nieuwe zalen, die als een krans om de grote zalen van Bodon heen zijn gesitueerd.

Uitbreiding Boijmans van Beuningen door Sandor Bodon – 1972

Museum Depot architecten MVRDV

In het Museumpark wordt in 2021 een nieuw Collectiegebouw, het Depot voor het museum Boijmans van Beuningen opgeleverd. Een spectaculair gebouw van MVRDV architecten.

Renovatie en uitbreiding Mecanoo 2020-2024

Naamgevers Boijmans Van Beuningen

De naamgevers van het Museum zijn Frans Jacob Otto Boijmans (1767-1847) jurist en kunstliefhebber en de havenbaron en kunstverzamelaar Daniel George van Beuningen (1877-1955). De Utrechtse jurist Boijmans liet zijn kunstcollectie na aan de stad Rotterdam nadat de gemeente Utrecht het te betalen bedrag te hoog vond.

In 1849 opende de Gemeente Rotterdam een kunstmuseum met o.a. de collectie van Boijmans in het Schielandshuis. Door de groeiende collectie en bezoekersaantallen van Museum Boymans wordt het Schielandshuis te klein. Onder directeur Dirk Hannema (directeur 1921-1945) worden afspraken gemaakt om een nieuw museumgebouw te bouwen. Het nieuwe museum wordt gebouwd aan de Mathenesserlaan in het uitbreidingsplan Dijkzigt op het Land van Hoboken. In 1929 begint de bouw van het nieuwe museum dat in 1935 zijn deuren opent aan het Museumpark.

Bouw van Museum Boijmans – 1932

D.G. van Beuningen

D.G. van Beuningen verdiende veel geld als eigenaar van Steenkolen Handels Vereniging (kantoor SHV in het Scheepvaartkwartier) en is invloedrijk in Rotterdam. Als kunstliefhebber wordt bij zijn kunstaankopen geadviseerd door Museum Boymans-directeur Dirk Hannema en kunsthandelaar Jacques Goudstikker. Tijdens zijn leven schenkt Van Beuningen talloze werken aan het museum. Op 19 mei 1955 overlijdt Van Beuningen. Drie jaar later wordt het overgrote deel van zijn collectie voor het museum aangekocht door de Gemeente Rotterdam. Bij die gelegenheid wordt zijn naam toegevoegd aan die van het museum.

Projectgegevens

Naam: Museum Boijmans van Beuningen
Status: Rijksmonument
Adres: Museumpark 18 -20
Deelgebied: Centrum – Dijkzigt
Categorie: Cultuur
Architect: Ad van der Steur, Alexander Bodon (uitbreiding)
Opdrachtgever: Gemeente Rotterdam
Realisatie: 1935, 1972 (uitbreiding)
Monument: 513878, 513879

kaart is aan het laden - een ogenblik geduld aub...

Boijmans van Beuningen 51.914423, 4.473128