Het GGD gebouw op de hoek van de Schiedamsedijk en het Vasteland is een ontwerp van architect Ad van der Steur (1893-1953) in opdracht van de gemeente Rotterdam. Het gebouw werd in 1941 opgeleverd als een Centraal gebouw voor de Volksgezondheid, een gebouw waar patiënten op één locatie met al hun gezondheidsvragen terecht konden. De hoofdingang lag aan de Baan 170. In 1977 is het gebouw uitgebreid met nieuwbouw aan de Schiedamsedijk 95. Beide gebouwen zijn nog steeds in gebruik door de GGD Rotterdam Rijnmond.
Architectuur GGD gebouw
Het GGD gebouw heeft de vorm van een hoefijzer. Het is opgebouwd uit twee delen, het hogere deel met vier verdiepingen en een ronde hoek dat de straatprofielen van het Vasteland en de Schiedamsedijk volgt. En aan de zijde van de Baan bevindt zich een tweede vleugel met lagere hoogte, en een poort naar het binnenterrein, waar zich de hoofdingang bevindt. De hoge vleugel heeft een duidelijke basis, in de vorm van de vensters van het souterrain, en een al even markante beëindiging, met de reeks vensters van de zolderverdieping onder het dak met een royaal overstek en een krullende lijst onder de vensters. Door de ritmiek en de afwisseling in vorm van de ramen van de verschillende afdelingen en van de trappenhuizen, krijgt de gevel een speels karakter.
Het Centraal Gebouw voor de Volksgezondheid kwam in 1937 tot stand op het terrein van het stadsarmenhuis dat hiervoor werd gesloopt. De wens voor één centraal gebouw voor de volksgezondheid was afkomstig van dr. J.E. Feisser, directeur van de GG&GD. Feisser koesterde al in de jaren dertig de wens om alle verschillende afdelingen van de dienst, die tot dan toe verspreid waren over de binnenstad, en samenwerkende particuliere organisaties onder één dak samen te brengen. In het centrale gebouw zouden patiënten hier op één locatie met al hun gezondheidsvragen terecht kunnen, maar ook de samenwerking tussen artsen en het uitwisselen van patiëntengegevens zou bevorderd worden.
Bouw 1937-1941
In juni 1937 ging de gemeenteraad akkoord met de plannen voor de bouw. Het ontwerp was van gemeente architect Ad van der Steur. Tijdens het bombardement van 14 mei 1940 was de bouw nog in volle gang, maar wat er stond overleefde het bombardement en de brand. De voorgevel van het Centraal Gebouw werd wel beschadigd door de instortende Schotse kerk aan de Westzeedijk. Nog tijdens de oorlog werd vaart gemaakt met de voltooiing van het complex om dakloos geworden organisaties zo snel mogelijk onderdak te bieden. In maart 1941 werd het eerste deel geopend.
In het gebouw werden uiteindelijk de gemeentelijke apotheek, de gemeentelijke polikliniek voor huid- en geslachtsziekten, de GGD, het Instituut voor Tropische Ziekten en elf particuliere instanties waaronder de Vereninging tot Bestrijding van Tuberculose ondergebracht. Bij de oplevering werd het gebouw geprezen als een ‘medische bijenkorf’ en als een unicum in de medische wereld beschouwd.
Architect Ad van Steur
Architect Ad van Steur (1893-1953) werkte van 1924 tot 1939 voor de Gemeente Rotterdam als Stadsarchitect. Hij ontwierp veel scholen in Rotterdam maar ook het Zuiderziekenhuis (1932) en het museum Boijmans van Beuningen (1935). Als zelfstandig architect ontwierp hij o.a. het Oogziekenhuis (1949) in Rotterdam.
Projectgegevens
Naam: GGD Rotterdam
Status: Gerealiseerd
Adres: Schiedamsedijk 95, Vasteland, Baan
Deelgebied: Stadsdriehoek, Cool
Categorie: Gezondheidszorg
Architect: Ad van der Steur
Opdrachtgever: Gemeente Rotterdam
Realisatie: 1941
kaart is aan het laden - een ogenblik geduld aub...