Timmerhuis Rotterdam

2
19592

Timmerhuis Rotterdam OMA

Timmerhuis Rotterdam

Het Timmerhuis op de hoek van de Meent en het Rodezand in Rotterdam is een nieuw multifunctioneel gebouw. Het gebouw ontworpen door O.M.A. het architectenbureau van Rem Koolhaas herbergt een museum, winkels, horeca, kantoren en woningen. Het Timmerhuis bestaat uit de integratie van het karakteristieke L-vormige Stadstimmerhuis uit de jaren ‘50 aan de Meent en nieuwbouw op de plaats waar de aanbouw uit de jaren ‘80 in 2009 is gesloopt. Op 11 december 2015 werd het Timmerhuis officieel geopend. Op de begane grond opende op 6 februari 2016 Museum Rotterdam haar deuren.

Timmerhuis RotterdamTimmerhuis – het gebouw

Het nieuwe Timmerhuis is een wolk van glas en staal zoals de architect Reinier de Graaf van O.M.A. het graag noemt. Het bevindt zich tussen De Meent, Haagse Veer, Rode Zand en het Raamplein. De nieuwbouw met een innovatieve staalconstructie wordt aan twee zijden begrensd door het L-vormige voormalige Stadstimmerhuis, een gemeentelijk monument uit 1953 van gemeentearchitect Koops van waaruit de wederopbouw van Rotterdam werd gecoördineerd. Timmerhuis Rotterdam

Het Timmerhuis is een multifunctioneel gebouw met op begane grond Museum Rotterdam, een openbare passage, het atrium, die de Coolsingel met het Laurenskwartier moet verbinden en winkels en horeca aan de straten rondom. Onder het Timmerhuis Rotterdam bevindt zich een ondergrondse parkeergarage met 102 parkeerplaatsen. Boven de plint zijn 4 bouwlagen voor kantoren van de Gemeente Rotterdam gerealiseerd waar 1850 ambtenaren zullen gaan werken. Boven de kantoren zijn bouwlagen met 84 appartementen gerealiseerd. De hoogte van het Timmerhuis is 60 meter, met 14 bouwlagen in de Noordtoren en 11 bouwlagen in de Zuidtoren.

Timmerhuis Rotterdam OMA

Museum Rotterdam

Museum Rotterdam opende op 6 februari 2016 haar deuren op de begane grond van het Timmerhuis. In de 1.700 m2 aan expositieruimte zijn drie grote presentaties over Rotterdam zoals het was, is en wordt. De eerste tentoonstelling gaat over de wederopbouw. Sinds het museum in 2012 het Schielandshuis verliet had ze geen vast lokatie. Maar na drie jaar pionieren in de stadswijken en grote presentaties in het oude havengebied is het museum vanaf 2016 weer terug in het stadshart. Museum Rotterdam vertelt het verhaal van Rotterdam en de Rotterdammers en heeft een collectie van meer dan 100.000 Rotterdamse objecten.

Winkels en Horeca

In het Timmerhuis zijn de volgende winkels gevestigd. Het nieuwe Rotterdamse modemerk Dante 6, modeketen ´We Are Labels´, die na zes filialen in Amsterdam uitbreidt in Rotterdam. Aan het Haagse Veer opende de Deense designzaak Hay met designmeubels en woonaccesoirs haar winkel. Verschillende horeca zaken zijn in het Timmerhuis gevestigd zoals Thoms Restaurant & Underground Bar op de hoek van De Meent met daarnaast koffiezaak Nespresso Boutique en Espressobar Kaffi. Ook het Stadsmuseum wil een grandcafé openen.

Stadskantoor

In juni 2011 werd bekend dat het College had besloten de Stadswinkel Centrum niet te verhuizen van het Stadhuis naar het Stadskantoor. Een deel van de begane grond van het nieuwe Stadskantoor was bestemd voor de Stadswinkel XL. Deze ruimte wordt nu gebruikt door Museum Rotterdam en het openbaar toegankelijke atrium.

Projectgegevens

Naam: Timmerhuis
Status: Gerealiseerd
Locatie: Rodezand, Meent
Deelgemeente: Centrum – Stadsdriehoek
Architect: O.M.A. (Rem Koolhaas)
Opdrachtgever: Gemeente Rotterdam
Start bouw: augustus 2012
Realisatie: 11 december 2015
Programma: 
Kantoren, Winkels, Woningbouw, Museum
Bouwkosten:
€ 100mln

kaart is aan het laden - een ogenblik geduld aub...

Timmerhuis 51.922169, 4.481434 Timmerhuisgerealiseerdstadskantoor, woningen2015

Impressies

[slickr-flickr type=”gallery” photos_per_row=”6″ tag=”Timmerhuisimpressies”]

Filmpjes

2 REACTIES

  1. Wordt hier (nog) niet vrolijk van. Ziet er behoorlijk non-coherent uit. Heeft weinig van doen met het voorgeschotelde ‘hemelse wit in de wolken’ ontwerp. Lijkt eigenlijk best wel op dat stadstimmerhuis dat er eerst aanleunde tegen het monumentale gedeelte, alleen in plaats van dat ‘beige suf’ is er nu dan ‘grijs suf ‘ en wat ‘deprie’ groenig getint. Donkere dagen voor kerst he? Laten overwoekeren door beplanting zou best mooi zijn en een wat meer organische sfeer kunnen geven. De keuze voor dit ontwerp kwam ook al eigenaardig tot stand. Maar goed, het zal allemaal wel. grmpffff

  2. Best een mooi gebouw, beetje jammer dat de trotse helderwitte zwaan in de ontwerpen in werkelijkheid een beetje onopvallend grijs muisje blijkt te zijn….

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in