Schiehaven Noord in Delfshaven Rotterdam wordt ontwikkeld tot een nieuwe woonwijk met ca. 1.000 tot 1.250 woningen. De nieuwe wijk ten noorden van het Lloydkwartier zal een deel van het huidige Lloyd Multiplein bestrijken en hiernaast zal de Schiehaven voor 1/3 deel worden gedempt. Begin april 2022 is het stedebouwkundigplan van Bureau B+B stedebouw en landschapsarchitectuur en Shift architecture urbanism in opdracht van de gemeente Rotterdam gepresenteerd.
Stedebouwkundigplan Schiehaven Noord
De wijk Schiehaven Noord zal aan de Schiehavenzijde bestaan uit relatieve lage bouwblokken van 4 tot 8 lagen hoog. Aan de Westzeedijk wordt de bebouwing hoger en varieert deze tussen de 4 en 12 lagen, met een enkele uitschieter tot 18 lagen (46 meter). Uitgangspunt bij de ontwikkeling is naast woning ontwikkeling het creëren van een aangename verblijfplek met veel groen. Het woningbouw programma zal voor 20% bestaan uit sociale huurwoningen, 30% middensegment, 30% dure woningen en 20% woningen voor het topsegment.
Onderdeel van het plan is het handhaven van het monumentale poortgebouw De Nieuwe Maaskant welke een monumentenstatus heeft.
Fase 2 Kroonlocatie
Het stedebouwkundigplan biedt nu ruimte aan zo’n 1.000 woningen in fase 1 en tussen de 200 en
250 woningen in fase 2. Fase 2 betreft ‘De Kroonlocatie’ aan de westkant van het Multiplein dat in eigendom is van ontwikkelaar ERA. Op deze plek is ook een potentiële brug aanlanding gepland waar voor 2028 nog geen duidelijkheid over wordt verwacht. Fase 2 zal dan ook pas na 2028 worden ontwikkeld.
Demping Schiehaven
De nieuwe woonwijk krijgt extra ruimte met de kade-uitbreiding aan de Schiehaven. Van de huidige 120 meter brede Schiehaven wordt 40 meter gedempt en bij de nieuwe wijk getrokken. Hierdoor krijgt de wijk 26 meter brede kades met bomen en het zorgt ervoor dat de binnenhoven ook een aangename verblijfsplek worden, waar zon en schaduw elkaar afwisselen.
Planning
Het gepresenteerde bouwkundig plan moeten nog ter vaststelling worden aangeboden aan de gemeenteraad van Rotterdam. Het is de gemeenteraad die uiteindelijk het bestemmingsplan en de grondexploitatie moet vaststellen. De verwachting is dat in 2022 kan plaats vinden. Hierna zullen ontwikkelaars en architecten worden geselecteerd voor verdere uitwerking. Zonder vertraging kan dan in 2023-2024 worden gestart met de kade-uitbreiding en de uitvoering van de eerste bouwblokken uit fase 1.