Carnisse Eiland – architecten 1e fase aangesteld

1
6128

Carnisse Eiland wordt een nieuwe buurt met veel groen en 502 woningen. Hiervoor worden 206 woningen gesloopt en worden een aantal voorzieningen verplaatst naar een andere locatie in de wijk. Het stedenbouwkundig plan van de gebiedsontwikkeling is van Architectenbureau Keizer Koopmans en Bureau B+B stedebouw en landschapsarchitectuur in opdracht van ERA Contour, Heijmans en Dura Vermeer. Carnisse Eiland ligt tussen de Carnissedreef en het Zuiderpark in Rotterdam Zuid.

Architecten 1e fase Carnisse Eiland

Begin april 2022 is het ontwerp traject van de verschillende kavels gestart. Voor de vier zuidelijke woonblokken zijn architectenbureau Kort Thielens architecten, Geurst & Schulze en WE Architecten aangesteld. Architecten bureau Juli Ontwerp is verantwoordelijk voor het ontwerp van het nieuwe onderkomen van zorginstelling Humanitas. Op donderdag 24 februari 2022 nam de Raad van Rotterdam de grondexploitatie en het stedenbouwkundig plan aan.

Meer nieuwe betaalbare woningen

Het plan voor Carnisse Eiland maakt deel uit van het Nationaal Programma Rotterdam Zuid. Doel is om hier meer woningen te bouwen voor mensen uit de buurt en met name voor gezinnen met kinderen. Het plan gebruik maakt van de Rijksbijdrage Woningbouwimpuls dat betekent ook dat het merendeel van de woningen in het betaalbare segment valt.

Carnisse Eiland wordt een stadsbuurt waar groen, recreëren, spelen en ontmoeten centraal staan. Een stukje stad dat omgeven is door het water en groen. De stedenbouwkundige structuur bestaat overwegend uit halfopen bouwblokken, afgewisseld met hoogteaccenten. Het parkeren van auto en fiets gebeurt geheel inpandig, uit het zicht.

Bouw start 2e helft 2023

Het verbouwen van de wijk Carnisse Eiland gebeurt in 4 fases in de periode 2023 t/m 2029.

Sportvereniging de Sperwers krijgt verhuist in de wijk, waarschijnlijk naar de Albatroslaan. Buurttuin de Groene Oase krijgt een nieuwe locatie bij de Kerk van de Nazarener. Het hertenkamp krijgt een plek in het Zuiderpark. Basisschool de Kameleon verhuist naar een nieuwe gebouw, die direct ten zuiden van de oude school wordt gebouwd. Vervolgens kan de oude school afgebroken worden, en ontstaat daar de nieuwbouwlocatie voor het zorgcomplex van Humanitas. De huidige locatie van Humanitas wordt gesloopt.

Carnisse Eiland – huidige situatie met in het midden het zorgcentrum van Humanitas

Het meeste oostelijke woonblok van de drie woonblokken van Woonbron wordt ook afgebroken zodat de Carnisselaan met een nieuwe brug kan doorlopen de nieuwe wijk in en daarmee de verbinding maakt met het Zuiderpark. De woningen van het woonblok van Woonbron worden in de directe omgeving vervangen door nieuwbouw sociale huurwoningen.

Het Carnisse Eiland grenst aan het de nieuwbouw woningen van het project In het Zuiderpark dat in 2021 is opgeleverd.

Projectgegevens

Naam: Carnisse Eiland
Status: In ontwikkeling
Locatie:  Carnissedreef
Deelgebied: Charlois, Carnisse
Type: gebiedsontwikkeling
Architect: Keizer Koopmans, Bureau B+B stedebouw en landschapsarchitectuur
Opdrachtgever: o.a. Gemeente Rotterdam, Woonbron en Humanitas
Start: 2023
Realisatie: 2029

kaart is aan het laden - een ogenblik geduld aub...

Carnisse Eiland 51.884646, 4.478268 Carnisse eiland

1 REACTIE

  1. Ik woon in de Carnissedreef het middelste woonblok, wordt die ook gesloopt er kom ik dan in één van de nieuwe woningen die gebouwd worden?
    Ik ben 68 en wil graag een woning met een lift.

    in afwachting,

    groet mevr. Kloos

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in