Aan de Laan op Zuid in Parkstad in Rotterdam Zuid komt een nieuw scholencomplex met voortgezet onderwijs (HAVO-VWO) en hoger onderwijs (HBO). Via een Europese aanbesteding werd architectenbureau cepezed uit Delft gekozen om het ontwerp te maken werd 1 september 2022 bekend gemaakt. In 2024 start de bouw en realisatie volgt in 2026.
HAVO, VWO en HBO
Hogeschool Rotterdam wil in het nieuwe gebouw alle opleidingen van het instituut Communicatie, Media en Informatietechnologie (CMI) – waar zo’n 3.000 studenten studeren – en het kenniscentrum Creating010 onderbrengen. Daarnaast gaat scholengroep Nieuw Zuid van onderwijskoepel BOOR in dit gebouw havo- en vwo-onderwijs verzorgen voor zo’n 800 leerlingen. Doordat voortgezet en hoger onderwijs in hetzelfde gebouw zitten, maken de middelbare scholieren al vroeg in hun schoolloopbaan kennis met het hoger onderwijs. Voor de Hogeschool Rotterdam is het een voordeel dat toekomstige studenten al in het gebouw naar het voortgezet onderwijs gaan. Om ervoor te zorgen dat beide instellingen hun identiteit behouden, krijgen zij een eigen ingang en eigen herkenbare looproutes.
Verbinding Rijnhavenpark en Openbaar Vervoer
Het nieuwe gebouw verbindt straks de Laan op Zuid met het nabijgelegen (toekomstige) park aan de Rijnhaven middels een centrale doorgang. De vergroende daken en loggia’s benadrukken deze as. Het gebouw is compact en trapsgewijs -rekening houdend met invallend zonlicht – ontworpen. In het hart van het gebouw -het atrium- valt veel daglicht binnen. Het scholencomplex wordt gebouwd aan de Laan op Zuid tussen de Zuiderspoorstraat, het Zuiderspoorpad en het Hillekopplein. Deze plek is goed bereikbaar met het openbaar vervoer; tussen de metrostations Rijnhaven en Wilhelminaplein en een tramhalte voor de deur.
Houten gevel en schoolplein op het dak
Het gebouw krijgt een gevel van hout en glas en kent een trapsgewijze opbouw. De daken worden ingericht als schoolplein en plek om te sporten. De daken, loggia’s en andere centrale ruimtes in het gebouw worden tevens voorzien van groen. De hogeschool en middelbare school zijn boven elkaar geplaatst, met ertussen een atrium dat via een trap vanaf de straat bereikbaar is.
“Het centraal gelegen, getrapte atrium is open, verbindend en heel ruimtelijk opgezet. Het daglicht dat diep in het atrium valt en de lange zichtlijnen tussen de verdiepingen en de onderwijsdomeinen, dragen bij aan een goede oriëntatie en een prettig verblijf
Samenwerkende partijen
Cepezed werkt binnen het project samen met cepezedinterieur, Studio RAP (parametrisch ontwerp), IMd raadgevende ingenieurs (constructies), Galjema Technisch Adviesbureau (installaties), LBP|SIGHT (bouwfysica), BoschSlabbers (landschapsontwerp) en Ingenieursbureau Multical (bouwkostencalculatie). De opdrachtgevers zijn de Hogeschool Rotterdam, Stichting BOOR en gemeente Rotterdam.
Ontwikkeling Parkstad en Rijnhaven
Op de Kop van Zuid en Parkstad zijn de afgelopen jaren duizenden nieuwe woningen ontwikkeld. Dat betekent een enorme aanwas van van leerlingen en studenten in dit deel van Rotterdam Zuid. Voldoende onderwijsvoorzieningen zijn dan van groot belang. Ook met de ontwikkeling van de Rijhaven en de nieuwbouw op Katendrecht worden de komende jaren nog is duizenden nieuwe woningen verwacht. Aan de Laan op Zuid is ook Het Huis op Zuid in aanbouw, een nieuw multifunctioneel gebouw met een zwembad en een sporthal.
Projectgegevens
Naam: School Laan op Zuid
Status: in ontwikkeling
Locatie: Laan op Zuid
Deelgemeente: Centrum Stadsdriehoek
Categorie: Scholen
Architect: Cepezed
Opdrachtgever: BOOR Rotterdam
Start bouw: 2024
Realisatie: 2026
kaart is aan het laden - een ogenblik geduld aub...
Waarom moet er uitgerekend daar een school komen uitzicht wat ik heb is ook weg meer herrie voor de deur tis nu een leuk veldje waar de kinderen spelen ook daar wordt geen rekening mee gehouden als ze maar kunnen bouwen en lekker vol bouwen
En bedankt meneer de wethouder bouw die stad maar lekker vol
Geachte Den Braber,
“Uitgerekend daar”, zegt u. Het antwoord is eenvoudig: bijvoorbeeld omdat het dichtbij het OV is. Of omdat Zuid een dichtbevolkte wijk is/wordt, waar dus ook veel kinderen (=leerlingen) wonen. Waarom gaat u in een wereldstad wonen, in een wijk waarvan al jaren bekend is dat deze in ontwikkeling is en volgebouwd zal worden? Een stad moet bebouwd zijn, daar is het een stad voor. Als u zo graag groene veldjes ziet met spelende kinderen en als u geen herrie voor de deur wilt, ga dan niet hier wonen, maar in Berkel en Rodenrijs.
Wat ben jij een oetlul de herrie ik die daar meegemaakt heb toen was jij nog niet geboren dat van een bruisende rijnhaven kranen zeeschepen binnenvaart enz dat is herrie maar niemand stoorde zich daar aan en dan moet ik van jou in Berkel en Rodenrijs gaan wonen De staat waar jullie willen gaan bouwen een hoge school leeg gaat daar wat meedoen
Het is verbazingwekkend te constateren dat de gemeente beleid voert dat gebaseerd is op het zoveel mogelijk bebouwen van alle stukjes restruimte en zo de bewoners van de nieuwe straten de rust ontneemt waarvoor ze nu juist in dit gebied zijn komen wonen. Wie schiet hier nu wat mee op?
Geachte Claude
Bent u voor uw rust in dit gebied komen wonen? Kan toch niet waar zijn? U weet toch wel dat u in een wereldstad woont en n.b in een wijk waarvan al jaren bekend is dat deze in ontwikkeling is en volgebouwd zal worden? Een stad moet bebouwd zijn, daar is het een stad voor. Als u zo graag restruimte ziet en rustig wilt wonen, ga dan niet hier wonen, maar in Berkel en Rodenrijs. Wie schiet er wat mee op dat u achteraf gaat lopen klagen?
De Parallelweg waar ik woon is een rustige en stille straat in tegenstelling tot de Laan op Zuid. Als op het kaveltje woonhuizen of appartementen gebouwd zouden worden dan zou er ruimte zijn voor misschien 100 bewoners. Dat is dus heel wat anders dan een school met 4000 leerlingen en dan nog de onderwijzers en ander personeel. Een hele volksverhuizing dus en dat meerder keren per dag via de kleine en smalle straten. Beetje vreemde opmerking om ervan uit te gaan dat het een stad is en dus overal extreem druk moet zijn met de bijbehorende overlast en vervuiling. Namens wie spreekt u eigenlijk?
Dit kaveltje in een woonwijk leent zich totaal niet voor een dergelijk megalomaan project voor 4000 scholieren + personeel is al 3x zo groot als de gemiddelde school waar veel meer ruimte voor beschikbaar is. Denk aan de enorme hoeveelheid auto’s, scooter, fietsers en voetgangers die elke ochtend en middag hier aankomen en vertrekken. In de smalle straten rondom dit kaveltje is het nu al een drukte van belang met parkeerchaos en auto’s die elkaar niet kunnen passeren. Denk aan de hoeveelheid vuil die een deel van de 4000 scholieren op straat dumpen en de nodige geluidsoverlast in de omringende straten. Je hoeft geen helderziende te zijn om te beseffen dat de leefbaarheid van de woonstraten achteruit zal hollen!