Scholencomplex Parkstad Laan op Zuid

7
3815

Aan de Laan op Zuid in Parkstad in Rotterdam Zuid komt een nieuw scholencomplex met voortgezet onderwijs (HAVO-VWO) en hoger onderwijs (HBO). Via een Europese aanbesteding start binnenkort de selectie van een architect. Begin 2022 wordt gestart met een ontwerp. In 2024 start de bouw en realisatie volgt in 2025. Dit maakte de Gemeente Rotterdam op 9 april 2021 bekend.

Locatie scholencomplex aan de Laan op Zuid

HAVO, VWO en HBO

Hogeschool Rotterdam wil in het nieuwe gebouw alle opleidingen van het instituut Communicatie, Media en Informatietechnologie (CMI) – waar zo’n 3.000 studenten studeren – en het kenniscentrum Creating010 onderbrengen. Daarnaast gaat scholengroep Nieuw Zuid van onderwijskoepel BOOR in dit gebouw havo- en vwo-onderwijs verzorgen voor zo’n 800 leerlingen. Doordat voortgezet en hoger onderwijs in hetzelfde gebouw zitten, maken de middelbare scholieren al vroeg in hun schoolloopbaan kennis met het hoger onderwijs. Voor de Hogeschool Rotterdam is het een voordeel dat toekomstige studenten al in het gebouw naar het voortgezet onderwijs gaan.

Locatie scholencomplex Laan op Zuid

Openbaar Vervoer

Het scholencomplex wordt gebouwd aan de Laan op Zuid tussen de Zuiderspoorstraat, het Zuiderspoorpad en het Hillekopplein. Deze plek is goed bereikbaar met het openbaar vervoer; tussen de metrostations Rijnhaven en Wilhelminaplein en een tramhalte voor de deur.

Ontwikkeling Parkstad en Rijnhaven

Op de Kop van Zuid en Parkstad zijn de afgelopen jaren duizenden nieuwe woningen ontwikkeld. Dat betekent een enorme aanwas van van leerlingen en studenten in dit deel van Rotterdam Zuid.  Voldoende onderwijsvoorzieningen zijn dan van groot belang. Ook met de ontwikkeling van de Rijhaven en de nieuwbouw op Katendrecht worden de komende jaren nog is duizenden nieuwe woningen verwacht. Aan de Laan op Zuid is ook Het Huis op Zuid in ontwikkeling een nieuw multifunctioneel gebouw met een zwembad en een sporthal.

kaart is aan het laden - een ogenblik geduld aub...

Scholencomplex Laan op Zuid 51.905453, 4.498288 Scholencomplex

7 REACTIES

 1. Waarom moet er uitgerekend daar een school komen uitzicht wat ik heb is ook weg meer herrie voor de deur tis nu een leuk veldje waar de kinderen spelen ook daar wordt geen rekening mee gehouden als ze maar kunnen bouwen en lekker vol bouwen
  En bedankt meneer de wethouder bouw die stad maar lekker vol

  • Geachte Den Braber,
   “Uitgerekend daar”, zegt u. Het antwoord is eenvoudig: bijvoorbeeld omdat het dichtbij het OV is. Of omdat Zuid een dichtbevolkte wijk is/wordt, waar dus ook veel kinderen (=leerlingen) wonen. Waarom gaat u in een wereldstad wonen, in een wijk waarvan al jaren bekend is dat deze in ontwikkeling is en volgebouwd zal worden? Een stad moet bebouwd zijn, daar is het een stad voor. Als u zo graag groene veldjes ziet met spelende kinderen en als u geen herrie voor de deur wilt, ga dan niet hier wonen, maar in Berkel en Rodenrijs.

   • Wat ben jij een oetlul de herrie ik die daar meegemaakt heb toen was jij nog niet geboren dat van een bruisende rijnhaven kranen zeeschepen binnenvaart enz dat is herrie maar niemand stoorde zich daar aan en dan moet ik van jou in Berkel en Rodenrijs gaan wonen De staat waar jullie willen gaan bouwen een hoge school leeg gaat daar wat meedoen

 2. Het is verbazingwekkend te constateren dat de gemeente beleid voert dat gebaseerd is op het zoveel mogelijk bebouwen van alle stukjes restruimte en zo de bewoners van de nieuwe straten de rust ontneemt waarvoor ze nu juist in dit gebied zijn komen wonen. Wie schiet hier nu wat mee op?

  • Geachte Claude
   Bent u voor uw rust in dit gebied komen wonen? Kan toch niet waar zijn? U weet toch wel dat u in een wereldstad woont en n.b in een wijk waarvan al jaren bekend is dat deze in ontwikkeling is en volgebouwd zal worden? Een stad moet bebouwd zijn, daar is het een stad voor. Als u zo graag restruimte ziet en rustig wilt wonen, ga dan niet hier wonen, maar in Berkel en Rodenrijs. Wie schiet er wat mee op dat u achteraf gaat lopen klagen?

   • De Parallelweg waar ik woon is een rustige en stille straat in tegenstelling tot de Laan op Zuid. Als op het kaveltje woonhuizen of appartementen gebouwd zouden worden dan zou er ruimte zijn voor misschien 100 bewoners. Dat is dus heel wat anders dan een school met 4000 leerlingen en dan nog de onderwijzers en ander personeel. Een hele volksverhuizing dus en dat meerder keren per dag via de kleine en smalle straten. Beetje vreemde opmerking om ervan uit te gaan dat het een stad is en dus overal extreem druk moet zijn met de bijbehorende overlast en vervuiling. Namens wie spreekt u eigenlijk?

 3. Dit kaveltje in een woonwijk leent zich totaal niet voor een dergelijk megalomaan project voor 4000 scholieren + personeel is al 3x zo groot als de gemiddelde school waar veel meer ruimte voor beschikbaar is. Denk aan de enorme hoeveelheid auto’s, scooter, fietsers en voetgangers die elke ochtend en middag hier aankomen en vertrekken. In de smalle straten rondom dit kaveltje is het nu al een drukte van belang met parkeerchaos en auto’s die elkaar niet kunnen passeren. Denk aan de hoeveelheid vuil die een deel van de 4000 scholieren op straat dumpen en de nodige geluidsoverlast in de omringende straten. Je hoeft geen helderziende te zijn om te beseffen dat de leefbaarheid van de woonstraten achteruit zal hollen!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here