De Tuin op het Zuiden Rotterdam

1
13186

De Tuin op het Zuiden in Rotterdam is de gebiedsontwikkeling in het zuidelijk deel van de wijk Pendrecht in Rotterdam Zuid. De Tuin op het Zuiden wordt ontwikkeld door Woonstad Rotterdam i.s.m. deelgemeente Charlois. Het stedenbouwkundig plan is opgesteld door De Nijl Architecten i.s.m. Studio Diekema landschapsarchitectuur. De bouw startte in 2008. Oplevering vond plaats in 2017.

Tuin op het Zuiden vogelvlucht

Het omvangrijke herstructureringsplan Tuin op het Zuiden uit meerdere projecten. In het zuidelijke deel van tuinstad Pendrecht maken circa 1.000 woningen in portiekflats plaats voor ongeveer 540 nieuwbouwwoningen waarvan 350 eengezinswoningen met tuin, met name koopwoningen. Naast de bebouwing wordt het gebied ook volledig opnieuw ingericht. Het wordt zeer ruim van opzet met veel groen en autoluwe zones. Het idee achter Pendrecht veranderd niet, het wordt een tuinstad nieuwe stijl.

De oude woningen bestonden grotendeels uit portiek-etagewoningen zonder lift. Een groot deel van deze woningen is gesloopt, een klein deel is gerenoveerd (verticale samenvoeging van twee appartementen tot maisonnettes). Alle oude eengezinswoningen zijn gehandhaafd.

Fasering en projecten De Tuin op het Zuiden

De Tuin op het Zuiden bestaat uit deelprojecten.

Dinteloordstraat, 72 appartementen,  2010, De Nijl Architecten
De Vijvers, 26 eengezinswoningen, 2010
De Hagen, 64 eengezinswoningen, 2010, Geurst & Schulze architecten
Burghsluissingel, 81 huurappartementen, 2011, De Nijl Architecten
De Vlonders, 44 eengezinswoningen, 2011
De Stroken, 28 maisonnettes (renovatie), 2012
De Borders, 78 eengezinswoningen, 2013, Geurst & Schulze architecten
De Perken, 78 eengezinswoningen, 2014, Geurst & Schulze architecten
De Bloesems, 34 eengezinswoningen, 2015
De Gaarden, 46 eengezinswoningen, 2016
De Oevers, 24 eengezinswoningen, 2017, Geurst & Schulze architecten

Vijf woongebouwen De Nijl Architecten

Tuin op het Zuiden - Burghsluissingel 1
Tuin op het Zuiden - Burghsluissingel 2

De twee gebouwen aan de Dinteloordstraat (2010) en drie woongebouwen aan de Burgsluissingel (2011) zijn ontworpen door De Nijl architecten. bevatten galerijwoningen. De vijf woongebouwen vormen één familie door toepassing van dezelfde materialen (oranje baksteen en beton) en een vergelijkbare uitvoering van de balkongevels. Ze creëren een groene, autoluwe woonsfeer en respecteren de bestaande omgeving 

Vier deelplannen Geurst & Schulze architecten

Geurst & Schulze Architecten heeft in de Ossenissebuurt Pendrecht vier deelplannen ontworpen: De Hagen, De Borders, De Perken en De Oevers.

Tuin op het Zuiden 3

Voor de Tiengemetenbuurt is de oude verkavelingsopzet richtinggevend, de Ossenissebuurt heeft een nieuwe opzet gekregen. Voor de verkaveling is een nieuwe stempel ontwikkeld, waarin telkens drie rijen eengezinswoningen zijn samengevoegd rond een binnenterrein met privé-tuinen en parkeren op eigen terrein. Deze stempel neemt ook de te handhaven eengezinswoningen op. In deze buurt van eengezinswoningen maakt de verschuiving van de parkeeropgave naar eigen terrein het mogelijk om een groene, autoluwe woonomgeving te maken.

Tuin op het Zuiden 2

De architectuur is geïnspireerd op de jaren ’50 architectuur waarbij een  combinatie van baksteen en beton is toegepast Door afwisseling in kleur- en materiaal gebruik en het spiegelen en repeteren van de verschillende woningtypes is elk hof uniek.

Tuin op het Zuiden 1

Pendrecht wederopbouw  tuinstad

Pendrecht vormt samen met de wijken Zuidwijk, Lombardijen en Groot-IJsselmonde de Zuidelijke Tuinsteden van Rotterdam. Kenmerkend voor deze wijken die in de stadsdelen Charlois en IJsselmonde liggen, is dat ze opgezet zijn volgens de tuinstad gedachte met veel ruimte en groen. Pendrecht is de oudste van de vier wijken en moest na de oorlog de eerste woningnood ledigen. De door Lotte Stam-Beese ontworpen wijk werd in de jaren vijftig volgens de ‘wijkgedachte’ opgezet. Pendrecht is een van de eerste wijken waarin de verkaveling is opgebouwd uit de herhaling van een enkel verkavelingsmotief. In deze stempel zijn verschillende bouwvormen samengebracht rond een gemeenschappelijke tuin, waardoor een gelijkmatige spreiding van verschillende woningtypen over het woongebied is ontstaan. Deze manier van werken heeft op vele plaatsen in het land navolging gekregen.

Projectgegevens

Naam: Tuin op het Zuiden
Status: gerealiseerd
Lokatie: Ossenisseweg, Sliedrechtstraat, Burghsluissingel
Deelgebied: Charlois, Pendrecht
Categorie: gebiedsontwikkeling
Architect: De Nijl Architecten, Geurst & Schulze Architecten
Opdrachtgever:
Woonstad Rotterdam, Aafje Thuiszorg
Start bouw: 2008
Realisatie: 2017
Programma:
ca. 15,7 ha. nieuwbouw 540 woningen, renovatie 200 woningen

kaart is aan het laden - een ogenblik geduld aub...

De Tuin op het Zuiden 51.871293, 4.464558 De tuin op het Zuiden woningen

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in