De Tuin op het Zuiden Rotterdam

1
7862

Tuin op het Zuiden vogelvlucht

De Tuin op het Zuiden gebiedsontwikkeling Pendrecht

De Tuin op het Zuiden in Rotterdam is de gebiedsontwikkeling in het zuidelijk deel van de wijk Pendrecht in Rotterdam Zuid. De Tuin op het Zuiden wordt ontwikkeld door Woonstad Rotterdam i.s.m. deelgemeente Charlois. Het stedenbouwkundig plan is opgesteld door De Nijl Architecten i.s.m. Studio Diekema landschapsarchitectuur. De bouw is in 2008 gestart. Oplevering zal in 2017 plaats vinden.

De Tuin op het Zuiden is de naam voor een omvangrijke gebiedsontwikkeling die uit meerdere projecten bestaat. In het zuidelijke deel van tuinstad Pendrecht maken circa 1.000 woningen in portiekflats plaats voor ongeveer 540 nieuwbouwwoningen waarvan 350 eengezinswoningen met tuin, met name koopwoningen. Naast de bebouwing wordt het gebied ook volledig opnieuw ingericht. Het wordt zeer ruim van opzet met veel groen en autoluwe zones. Het idee achter Pendrecht veranderd niet, het wordt een tuinstad nieuwe stijl.

Pendrecht wederopbouw  tuinstad

Pendrecht vormt samen met de wijken Zuidwijk, Lombardijen en Groot-IJsselmonde de Zuidelijke Tuinsteden van Rotterdam. Kenmerkend voor deze wijken die in de stadsdelen Charlois en IJsselmonde liggen, is dat ze opgezet zijn volgens de tuinstad gedachte met veel ruimte en groen. Pendrecht is de oudste van de vier wijken en moest na de oorlog de eerste woningnood ledigen. De door Lotte Stam-Beese ontworpen wijk werd in de jaren vijftig volgens de ‘wijkgedachte’ opgezet. Pendrecht is een van de eerste wijken waarin de verkaveling is opgebouwd uit de herhaling van een enkel verkavelingsmotief. In deze stempel zijn verschillende bouwvormen samengebracht rond een gemeenschappelijke tuin, waardoor een gelijkmatige spreiding van verschillende woningtypen over het woongebied is ontstaan. Deze manier van werken heeft op vele plaatsen in het land navolging gekregen.

Tuin op het Zuiden - Burghsluissingel 1

Gebiedsontwikkeling Tuin op het Zuiden

De gebiedsontwikkeling Tuin op het Zuiden is een langgerekt vernieuwingsgebied in het zuidelijk deel van Pendrecht. De woningen bestaan grotendeels uit portiek-etagewoningen zonder lift. Een groot deel van deze woningen wordt gesloopt, een klein deel wordt gerenoveerd (verticale samenvoeging van twee appartementen tot maisonnettes). Alle bestaande eengezinswoningen worden eveneens gehandhaafd. Op de vrijkomende terreinen wordt een programma van eengezinswoningen en etagewoningen met lift teruggebouwd, met het bijbehorende parkeren.

Voor de Tiengemetenbuurt is de oude verkavelingsopzet richtinggevend, de Ossenissebuurt krijgt een nieuwe opzet. Voor de verkaveling is een nieuwe stempel ontwikkeld, waarin telkens drie rijen eengezinswoningen worden samengevoegd rond een binnenterrein met privé-tuinen en parkeren op eigen terrein. Deze stempel neemt ook de te handhaven eengezinswoningen op. In deze buurt van eengezinswoningen maakt de verschuiving van de parkeeropgave naar eigen terrein het mogelijk om een groene, autoluwe woonomgeving te maken.

Tuin op het Zuiden 1

Fasering en projecten De Tuin op het Zuiden

De Tuin op het Zuiden bestaat uit deelprojecten.

Dinteloordstraat, 72 appartementen,  2010, De Nijl Architecten
De Vijvers, 26 eengezinswoningen, 2010
De Hagen, 64 eengezinswoningen, 2010, Geurst & Schulze architecten
Burghsluissingel, 81 huurappartementen, 2011, De Nijl Architecten
De Vlonders, 44 eengezinswoningen, 2011
De Stroken, 28 maisonnettes (renovatie), 2012
De Borders, 78 eengezinswoningen, 2013, Geurst & Schulze architecten
De Perken, 78 eengezinswoningen, 2014 ( in aanbouw)
De Bloesems, 34 eengezinswoningen, 2015 (in ontwikkeling)
De Gaarden, 46 eengezinswoningen, 2016 (in ontwikkeling)
De Oevers, 24 eengezinswoningen, 2017 (in ontwikkeling)

Projectgegevens
Naam:
Status:
Lokatie:
Deelgemeente:
Categorie:
Architect:
Opdrachtgever:
Start bouw:
Realisatie:
Programma:
Tuin op het Zuiden
In uitvoering
Ossenisseweg eo
Chairlois – Pendrecht
Gebiedsontwikkeling
De Nijl Architecten
Woonstad Rotterdam
2008
2017
ca. 15,7 ha. nieuwbouw 307 woningen, renovatie 200 woningen

kaart is aan het laden - een ogenblik geduld aub...

De Tuin op het Zuiden 51.871293, 4.464558 De tuin op het Zuiden woningen

 

Foto’s  Tuin op het Zuiden

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here