Westerkadehuis

0
5270

Westerkadehuis

Westerkadehuis Rotterdam

Het Westerkadehuis is een kantoorgebouw dat ligt in het Scheepvaartkwartier in Rotterdam. Het kantoorgebouw was het hoofdkantoor van de Steenkolen Handelsvereniging (SHV) van havenbaron D.G. van Beuningen. Architect J.P. Stok Wzn. ontwierp het gebouw dat in 1916 werd opgeleverd. In 2000 kreeg het de status van Rijksmonument.

Het Westerkadehuis was het hoofdkantoor van de in 1896 opgerichte Steenkolen Handels Vereniging (SHV), die de in- en verkoop van steenkolen, cokes van Duitse kolenproducenten als doel had.

Het 26 meter hoge symetrische gebouw heeft twee hoge puntgevels aan weerszijde met een lager gedeelte daartussen, dat om de hoek gebogen is. De sobere uit vulkanische steen opgetrokken gevel draagt macht en waardigheid uit. De onderste twee bouwlagen vormen een plint van ruw behakte blokken. De twee verdiepingen daarboven hebben een zuilenorde, terwijl de bovenste verdieping zich voordoet als attiek. De hoofdingang bevindt zich in de afgeronde hoek. Daarachter ligt een ovale vestibule gevolgd door een draaideur die toegang geeft tot de centrale hal met trappenhuis.

De entreepartij is typische een ontwerp van Stok. Ze bestaat uit een hoekoplossing met balkon, drie afgeronde bouwlagen, een kuif met gestileerde classicistische reliëfs en een torentje daarboven. Het balkon wordt ondersteund door vier gebeeldhouwde atlanten die de activiteiten van het bedrijf uitbeelden: één is uitgerust met een schop, één met een grondboor en twee sjouwen kolen.

Op 7 juli 1984 sloot de SHV haar Rotterdamse periode af. Het trotse hoofdkantoor werd een gewoon kantoorpand en het werd voorzien van een glazen lift. Het gebouw verkeert in goede staat en is nu in eigendom van de financieringsmaatschappij Indofin-groep die hier haar Nederlandse kantoor heeft.

Projectgegevens

Naam: Westerkadehuis
Status: Rijksmonument
Lokatie: Westerkade 1 – 6
Deelgemeente: Centrum – Scheepvaartkwartier
Categorie: Kantoorgebouw
Architect: J.P. Stok wzn, G. Diehl
Opdrachtgever: Steenkolen Handelsvereniging
Realisatie: 1916
Monument: 513917

kaart is aan het laden - een ogenblik geduld aub...

Westerkadehuis 51.906470, 4.478114 Westerkadehuis

Foto’s Westerkadehuis

[slickr-flickr type=”gallery” photos_per_row=”6″ tag=”westerkadehuis”]

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in