Station Hofplein – Cafe restaurant Loos

0
10149

Hofplein Luchtfoto

Station Hofplein – Cafe restaurant Loos

Het Station Hofplein werd op 14 mei 1940 zwaar verwoest.  Het opvallende halfronde station met op de begane grond het populaire café – restaurant Loos, gebouwd in 1908, was één van de meest bewonderde werken van de Rotterdamse architect J.P. Stok.

Ontwerp Hofplein Station
In 1907 kreeg J.P. Stok Wzn. de opdracht een nieuw station aan het Hofplein te bouwen voor de eerste elektrische trein in Nederland. Op 1 oktober 1908 werd het station dat aan een onregelmatig en zeer druk plein stond geopend. Het Hofpleinstation werd het kopstation voor de Hofpleinlijn, de voormalige ZHESM lijn tussen Rotterdam en Scheveningen.

Het station had wat de plattegrond betreft de vorm van een halve cirkel. Het halfronde stationsgebouw werd gescheiden van het emplacement en de perrons door het luchtspoor Rotterdam-Dordrecht. Onderlangs was een passage. In het halfronde gedeelte was op de begane grond café-restaurant Loos gevestigd, en op de eerste verdieping dienstvertrekken. Daarnaast lagen aan weerszijden doorgangen die naar de centrale hal, loketten en de perrons leidden.

Sloop
Het halfronde voorgebouw werd in de Tweede Wereldoorlog gedeeltelijk verwoest en pas in 1956 vervangen door een nieuw Hofpleinstation van Sybold van Ravensteyn. Ook dit station werd weer gesloopt bij de aanleg van de Spoortunnel begin jaren negentig.  In 2006  vertrok de laatste trein vanuit het Hofpleinstation. Het station wordt opgeknapt en ze vormt samen met het Spoorviaduct het project De Hofbogen.

 

Historische foto’s van het Station Hofplein.

[slickr-flickr type=”gallery” photos_per_row=”6″ tag=”StationHofplein”]

Projectgegevens

Naam:
Status:
Lokatie:
Deelgemeente:
Categorie:

Functie:
Architect:
Realisatie:
Station Hofplein
Gesloopt, 1940
Hofplein
Centrum
Transport, Horeca
Treinstation, Cafe-restaurant
Stok, J.P.
1908
[mappress mapid=”66″]

 

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in