De Arminiuskerk ofwel Remonstrantse kerk met het adres Westersingel 76 en het Museumpark 3 in Rotterdam werd gebouwd tussen 1895-1897 naar het ontwerp van de architecten Prof. Henri Evers en J.P. Stok. Het kerkgebouw, een rijksmonument, wordt sinds jaren ook gebruikt door Arminius, podium voor kunst, cultuur en debat.
Oorsprong Remonstranten
De Arminius kerk is genoemd naar het boegbeeld van de remonstranten de theoloog Jacob Hermansz. van Oudewater, ofwel Jacobus Arminius. De Remonstranten scheidden zich in 1610 af van de Gereformeerde Kerk. Lange tijd was het ze verboden in het openbaar godsdienstoefeningen te houden. Sinds 1632 beschikten de Remonstranten over een schuilkerk aan de Vissersdijk in een vroegere brouwerij. Ook na de Franse tijd van Napoleon die in 1795 godsdienstvrijheid met zich meebracht bleven de Reformanten kerkdiensten houden in de Schuilkerk die buitendijks stond. Pas na herhaaldelijke overstromingen begon men te denken aan volledige nieuwbouw.
Geschiedenis Arminiuskerk
De eerste plannen voor nieuwbouw ontstonden in 1879. Architect A.W. van Dam (1816-1890) ontwierp in 1883 een (te) ambitieus gebouw met plaats voor bijna 1500 mensen. Na een nieuwe overstroming in 1894 kregen architect Prof. Henri Evers (1855-1929) die later ook het winnende ontwerp had voor Stadhuis van Rotterdam en Jacobus Stok (1862-1942) de opdracht voor een nieuw ontwerp. Stok was in dienst van de kerk en Evers was in 1889 getrouwd met een dochter van de predikant, dus de architectenkeuze lag voor de hand. De gemeente wilde het terrein van de kerk gebruiken voor een uitbreiding van de Beurs. Via een grondruil verkreeg de Remonstrantse Kerk in 1895 een kavel aan de Westersingel, aan de rand van het onbebouwde Land van Hoboken. De fundering en onderbouw waren in het najaar van 1895 klaar. Vanaf voorjaar 1896 tot voorjaar 1897 werd de rest van de kerk voltooid. Op 23 mei 1897 werd de kerk feestelijk ingewijd en op 31 augustus 1898 werd het orgel in gebruik genomen.
Architectuur Remonstrantse kerk
De Remonstrantse kerk in Rotterdam is in een sobere eclectische stijl gebouwd, met romaanse, oriëntaalse en byzantijnse motieven. In het interieur zijn veel eigentijdse art nouveau-elementen te zien. Het gebouw heeft een geheel zichtbare bakstenen gevel, wat voor die tijd vrij uitzonderlijk was. De gevelcompositie vertoont opvallend veel gelijkenis met de in 1897-1898 ontworpen Beurspleingevel van de Beurs van architect H.P. Berlage in Amsterdam.
Als blikvanger van de kerk fungeert de 45 meter hoge klokkentoren op de hoek van het Museumpark en de Westersingel. De andere toren aan de westgevel is veel lager. De bakstenen Arminiuskerk is een centraalbouw met galerijen. De hoofdsymmetrieas ligt loodrecht op de Mathenesserlaan met een binnenplaats tussen kerk en bijgebouwen. De kerkruimte krijgt zo van drie kanten licht. Evers spreekt zelf van een Grieks kruis met één afgeknotte arm. In de jaren vijftig is de binnenplaats overdekt met een glazen kap. Evers had al eerder een overkapping ontworpen.
Meer rijksmonument in Rotterdam Dijkzigt.
Projectgegevens
Naam: Arminiuskerk of Remonstrantsekerk
Status: Rijksmonument
Locatie: Westersingel 76, Museumpark 3
Deelgebied: Centrum, Dijkzicht
Type: Religieus gebouw
Architect: H. Evers, J.P. Stok
Opdracht: Remonstrantse kerk
Realisatie: 1897
kaart is aan het laden - een ogenblik geduld aub...