Bezoekerscentrum HEC 2e Maasvlakte

1
5739

Het bezoekerscentrum op de 2e Maasvlakte krijgt een nieuw gebouw naar het ontwerp van architectenbureau MVRDV en Kossmanndejong. Het Havenbedrijf Rotterdam laat het nieuwe havenervaringscentrum (HEC) bouwen dat de opvolger van FutureLand wordt. Naar verwachting zal het nieuwe bezoekerscentrum in de 2e helft van 2024 openen.

Havenervaringscentrum (HEC)

Het HEC wordt gebouwd vlakbij het recreatiestrand van Maasvlakte 2 aan het einde van de Amaliahaven. Het wordt de opvolger van Futureland dat bouwtechnisch het einde van zijn levensduur nadert. In het nieuwe publiekscentrum ontdekken jong en oud de complexe, dynamische wereld van de grootste en modernste haven van Europa. Wat betekent de haven voor de maatschappij, de economie en de omgeving? Hoe krijgt de energietransitie en digitalisering er vorm? En wat betekent de haven voor het leven van de bezoekers? Dit gebeurt in een mix van high-tech en hands-on activiteiten en beleving.

FutureLand

In 2009 werd FutureLand geopend als informatiecentrum over de aanleg van Maasvlakte 2. In de loop der jaren is de thematiek in het centrum verbreed met informatie over actuele en toekomstige ontwikkelingen in en van de haven. FutureLand levert daarmee al jaren een belangrijke bijdrage aan de goede reputatie van de Rotterdamse haven. Ieder jaar ontvangt FutureLand zo’n 110.000 bezoekers. Het gebouw nadert bouwtechnisch het einde van zijn levensduur. Hierdoor en vanwege het succes laat het Havenbedrijf nu een nieuw centrum laten bouwen. 

Educatief Informatie Centrum Rozenburg

Het is de bedoeling dat ook het Educatief Informatie Centrum bij Rozenburg (EIC) gebruik gaat maken van het HEC. De besprekingen daarover zijn in volle gang. 

Architecten MVRDV en Kossmanndejong

Het internationale, in Rotterdam gevestigde architectenbureau MVRDV biedt eigentijdse oplossingen voor architectuur, stedenbouw en landschapsarchitectuur in alle regio’s ter wereld. MVRDV is opgericht in 1993 door Winy Maas, Jacob van Rijs en Nathalie de Vries. Bekende projecten zijn de Markthal en Depot Boijmans Van Beuningen in Rotterdam, de Tianjin Binhai Bibliotheek in China, Skygarden in Seoul en de Pyramide van Tirana in Albanië

Kossmanndejong ontwerpt ruimtelijke verhalen en bezoekerservaringen voor musea, organisaties, evenementen en de publieke ruimte. Het Amsterdamse ontwerpbureau is 25 jaar geleden opgericht door architecten Herman Kossmann en Mark de Jong. Sindsdien is het uitgegroeid tot een bureau met meer dan 30 mensen en heeft het ruim 100 projecten over de hele wereld op haar naam staan. Kossmanndejong bedenkt de permanente tentoonstelling, de bezoekerservaring en het interieur van het nieuwe havenervaringscentrum (HEC) van het Havenbedrijf Rotterdam.

Projectgegevens

Naam: HEC
Status: 
in ontwikkeling
Locatie: 
2e Maasvlakte
Deelgemeente: 
Categorie:
 Culturele gebouwen
Architect: 
MVRD
Opdrachtgever:
 Havenbedrijf Rotterdam
Realisatie: 
2024

kaart is aan het laden - een ogenblik geduld aub...

HEC 51.938042, 3.979008 HEC bezoekerscentrum

1 REACTIE

  1. Een prachtig ontwerp op een prachtige locatie, zo dichtbij het Maasvlaktestrand! Nu hoop ik wel dat als het klaar is, de bereikbaarheid straks ook goed is, zeker voor diegene die geen auto hebben. Een regelmatige fast-ferryverbinding vanuit Hoek van Holland lijkt me beslist een haalbare optie, zeker in de zomerperiode. Ook omdat dan strandbezoekers en fietsers er mede gebruik van kunnen maken!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in