Markthal Rotterdam

6
34687

Markthal - MVRDV -2014 - Rotterdam

Markthal Rotterdam

De Markthal Rotterdam aan de Binnenrotte is de nieuwe architectuur icoon voor Rotterdam. Appartementen, een grote versmarkt, horeca, foodwinkels, een supermarkt en ondergronds parkeren allemaal onder één dak, dat is nog nergens ter wereld gedaan. Het unieke ontwerp van de 39 meter hoge Markthal Rotterdam is van het architectenbureau MVRDV. De Markthal is op 1 oktober 2014 geopend en heeft sindsdien al veel prijzen gewonnen. In april 2015 is de Markthal genomineerd voor het BNA Beste gebouw van Nederland.

De Markthal maakt onderdeel uit van het ambitieuze nieuwbouwplan van het Laurenskwartier, het gebied rond de Hoogstraat en de Binnenrotte, de plek waar Rotterdam is ontstaan.

Marktvloer Markthal

De basis van de Markthal is een afgesloten overdekte markt met 96 permanente- en losse marktkramen. In de versunits worden verse groene, vis, kaas, noten en andere vers producten verkocht. Maar ook vind je er kleine horeca zaakjes zoals Obba’s foodbar en 21 pinchos tappasbar. Bekijk hier het complete aanbod in de Markthal. Op dinsdag en zaterdag ligt voor de Markthal op de Binnenrotte een van de grootste buiten markten van Nederland.

Markthal Obba's Foodbar

Markthal winkels

Op de onderste twee lagen zijn 15 speciaalzaken en 8 horecazaken gevestigd. De speciaalzaken spelen vooral in op de versproducten die op de vers markt worden aangeboden. In het najaar van 2015 zal de bekende Engels kok Jamie Oliver zijn eerste restaurant in Nederland, Jamie’s Italian restaurant, in de Markthal openen.

Onder de marktvloer zijn een Albert Heijn supermarkt, een Etos en een Gall & Gall gevestigd.

Markthal woningen

In de Markthal zijn in de hoefvormige boog op de 2e t/m 10e verdieping 228 woningen gerealiseerd met oppervlakten van 75 m2 tot 200 m2, waarvan 102 huurwoningen en 126 koopwoningen. In maart 2015 waren 90% van de woningen bewoond.

Markthal parkeergarage

Onder de Markthal is een grote parkeergarage met 1.200 parkeerplaatsen (op 4 ondergrondse parkeerlagen) en een Albert Heijn supermarkt, een Etos en een Gall & Gall gevestigd. De parkeergarage is 7 dagen per week geopend en 24 uur per dag.

markthal-rotterdam-impressie 7

Rondleiding Markthal

In een rondleiding van een uur bezoekt u met een goed ingevoerde deskundige gids de marktvloer, de dakterrassen van de marktpaviljoentjes, de tijdtrap en het indrukwekkende kunstwerk ‘Hoorn des Overvloets’ van Arno Coenen. Verder kunt u veel interessante achtergrondinformatie verwachten over de Markthal waaronder uitleg over het ontwerp en de constructie.

Ontwerp Markthal Rotterdam

Het ontwerp van de Markthal Rotterdam is in 2004 ontwikkeld door architect Winy Maas van MVRDV in samenwerking met ontwikkelaar Provast. Nederland kende nog geen grote markthal. In veel grote buitenlandse steden zoals Londen, Parijs en Barcelona zijn markthallen een gemeengoed. Maar een combinatie met woningen in de overkapping is uniek in de wereld. De veertig meter hoge boog is uitgevoerd in natuursteen en is voorzien van ramen. De kopgevels zijn gesloten door glas waardoor er geen wind of kou binnenkomt.

Kunstwerk plafond

Aan de binnenkant van de boogvormige hal is een indrukwekkend kunstwerk van ruim 11.000 m2. Het werk is gemaakt door Arno Coenen en bestaat uit levensgrote afbeeldingen van de verse producten die in de Markthal verkocht worden.

Markthal
De Markthal door Tom Roeleveld

Markthal Rotterdam openingstijden

De Markthal Rotterdam is zeven dagen per week geopend.

Marktkramen
Maandag t/m donderdag & zaterdag 10 tot 20 uur
Vrijdag 10 tot 21 uur
Zondag 12 tot 18 uur

Albert Heijn
Maandag t/m donderdag & zaterdag 08 tot 20 uur
Vrijdag 08 tot 21 uur
Zondag 12 tot 18 uur

Parkeergarage
De parkeergarage is 24 uur, 7 dagen per week geopend.

24-uursingang
Indien de Markthal gesloten is, kunt u gebruik maken van de 24-uursingang om toegang te verkrijgen tot de parkeergarage, Albert Heijn, Etos en Gall&Gall.

Horecagelegenheden
De verschillende horecagelegenheden in de Markthal met een entree aan de buitenkant van de Markthal hanteren eigen openingstijden.

Projectgegevens

Naam: Markthal
Locatie: Binnenrotte, Grotemarkt
Deelgemeente:
Centrum
Categorie: Winkels, wonen, markt, parkeren
Architect: MVRDV
Opdrachtgever: Provast
Hoogte: 
39 mtr – 11 verdiepingen
Start bouw: oktober 2009
Realisatie: oktober 2014

kaart is aan het laden - een ogenblik geduld aub...

Markthal 51.920083, 4.487016 Markthal Rotterdamgerealiseerdmarkt, winkels en woningen2014

Foto’s  Markthal Rotterdam

[slickr-flickr type=”gallery” photos_per_row=”6″ tag=”Markthal-Rotterdam”]

Bouwfoto’s Markthal Rotterdam

Op 19 november 2009 startte de bouw van de markthal in Rotterdam. Op 1 oktober 2014 werd ze officieel geopend door Koningin Maxima.

[slickr-flickr type=”gallery” photos_per_row=”6″ tag=”Markthal-bouw”]

Impressie Markthal Rotterdam

[slickr-flickr type=”gallery” photos_per_row=”6″ tag=”Markthal-impr”]

Films Markthal Rotterdam

6 REACTIES

 1. vandaag vor het eerst geweest, héél indrukwekkend, echt gaaf, je krijgt wel trek in iets lekkers als je er loopt, ruikt lekker naar heerlijke dingen.
  aanrader.

 2. Vandaag voor het eerst geweest. .
  Wat duur zeg, allemaal. .
  Deze prijzen hebben niets met markt prijzen te maken.
  In de winkel is het goedkoper. .

 3. Volgens de site van de Markthal:

  Zijn honden toegestaan in de Markthal?
  Ja, mits ze zijn aangelijnd, en op verantwoording van de begeleider.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in