Kralingse Berg – nieuwe kans

0
9356

MVRDV en PvdA Rotterdam zijn maandag 4 januari 2021 met een initiatiefvoorstel (pdf) gekomen om de overbrugging van de A20 een nieuwe kans te geven. Het plan Het Nieuwe Noorden is een vervolg op het plan van de Kralingse Berg uit 2009 van MVRDV in opdracht van ontwikkelaar Blauwhoed. In het plan wordt de snelweg A20 die de stadsdelen Hillegersberg-Schiebroek en Rotterdam Noord van elkaar scheidt overbrugt. Hierdoor wordt er veel groen en duizenden woningen toegevoegd aan het gebied.

In 2012 geen akkoord

In 2012 tekende het stadsbestuur van Rotterdam voorlopig geen intentieovereenkomst met het consortium dat de rijksweg A20, tussen het Kleinpolderplein en de afslag naar de A16, wil overkappen. „Voor een deze overeenkomst is het nog te vroeg”, aldus een woordvoerder van de gemeente.

Kralingse Berg – MVRDV

In 2009 ontwierp architectenbureau MVRDV het project Kralingse Berg (hier meer over het plan) waarin de overkapping van de rijksweg het meest opvallend was. Om het 800 miljoen euro tellende initiatief te bekostigen werd voorzien in de bouw van 4500 woningen in het midden- en hoge segment. Ook is er ruimte voor bedrijven, onderwijs en sport. „Het wordt een stadspark met de allure van Central Park in New York”, zegt regiodirecteur Jan de Mooij van Blauwhoed, een van de partijen in het consortium.

Overbrugging snelweg A20

Ingenieursbureau Arup ontwikkelde voor het project Kralingseberg zes prototypen van tunnelsecties voor overbrugging van de infrastructuur. Deze prototypen zijn onderzocht op bouwbaarheid, ruimtebeslag en kosten. De analyse hiervan is met een faseringsplan voor het project geïntegreerd in het masterplan.

De gemeente heeft nog een heleboel antwoorden op vragen over de plannen nodig voordat zij eventueel een handtekening onder een overeenkomst zet. Zo ziet PvdA-wethouder Hamit Karakus (bouwen) graag dat het consortium in gesprek gaat met de Ontwikkel Combinatie Nieuw Crooswijk (OCNC), die ook langs de A20 op het veilingterrein (Nieuw Kralingen) wil bouwen. Daar voelt De Mooij ook wel voor. Zo kunnen bouwplannen eventueel in elkaar worden geschoven.

Angst voor eventuele claims na het ondertekenen van een overeenkomst, hoeft de gemeente volgens De Mooij niet te hebben. „Wij staken al enkele tonnen in het project. Dan wil je op een gegeven moment wat meer zekerheid van de gemeente. Ziet die het plan zitten; landt het daar op vruchtbare bodem. Dan gaan wij verder investeren. Het gaat er niet om dat wij claims op grond willen leggen”, aldus De Mooij.

Hoewel de gemeente positief staat tegenover het plan heeft zij al wel laten weten geen geld te hebben om mee te investeren. „Het is een plan dat marktpartijen zelf moeten uitvoeren”, zegt de gemeentewoordvoerder. Het terrein is 160 hectare groot. Het is in de bedoeling daar 60 hectare van te bebouwen en 100 hectare in te richten met water en groen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in