Cooltoren Rotterdam opgeleverd

18
87255

De Cooltoren is een 154 meter hoge woontoren in het Baankwartier in Rotterdam. De Cooltower bevat 282 appartementen en luxe penthouses. De bouw van de Cooltoren startte in april 2018. Op 11 januari 2023 is het gebouw opgeleverd. Het ontwerp van V8 Architects is uitgevoerd door bouwbedrijf Ballast Nedam.

Cooltower impressie Baan

Bouw Cooltoren

De in het oog springende witte Cooltoren aan de Baan heeft een opvallend en functioneel silhouet waarbij het zwaartepunt in het midden ligt. Hoco Beton een dochterbedrijf van hoofdaannemer Ballast nedam is ingeschakeld voor de productie van alle prefab betonelementen waar de toren grotendeels uit opgebouwd wordt. Voor het zichtbeton werd zelfs een geheel eigen kleur (Cooltoren White) ontwikkeld. De balkons, sandwich borstweringen en kaderelementen worden aan de zichtzijde uitgevoerd in esthetisch beton. 

Cooltoren Rotterdam
Cooltoren – bouw – foto update 14 februari 2022

[slickr-flickr type=”gallery” photos_per_row=”6″ tag=”Cooltoren-bouw”]

Cooltoren bouwplaats
Start bouw Cooltower – Juni 2018

In januari 2018 is begonnen met de sloop en asbestsanering van de leegstaande panden langs de Baan en de Hoornbrekersstraat. Deze werkzaamheden duurde vier maanden. Aansluitend op de sloop is vanaf april 2018 gestart met de bouw van de CoolTower. Eerst werden de damwanden geslagen, waarna half juni 2018 het heiwerk is begonnen. Ballast Nedam startte eind 2019 met de bouw van de parkeergarage. Voor het grootste gedeelte is de toren uit gewapend beton opgetrokken. Hierbij werden de kolommen prefab aangeleverd, waarna alle vijftig verdiepingsvloeren in het werk werden gestort. Elke week werd er ongeveer een verdieping opgeleverd. De totale bruto vloeroppervlakte van het ontwerp is ca. 36.000 m2. De bouw heeft uiteindelijk 4,5 jaar geduurd.

CoolTower appartementen

In de Cooltoren, de verkoop website spreekt van The CoolTower, komen 91 koopappartementen onderverdeeld in de volgende typen:

Cooltower woningen

16 Mid Crown Apartments
Appartementen in de kraag van The CoolTower, op zo’n 75 meter hoogte. Elk met een riant terras van bijna 70m2 en drie slaapkamers!

66 City-Chic Apartments
Zes verschillende type appartementen, de één wat groter dan de ander. Altijd luxe afgewerkt en met één, twee of drie slaapkamers.

9 Penthouses
In de kroon van het gebouw zijn negen super chique penthouses gesitueerd van circa 200 tot 425 m2. Voorzien van heel veel glas, wat zorgt voor voortreffelijke vergezichten.

Cooltoren

Nieuw ontwerp V8 Architect

Architect Michiel Raaphorst van V8 vindt dat het nieuwe ontwerp ‘recht aan de schaal van het Baankwartier’. Zo refereert een laagbouwgedeelte aan wederopbouwpanden. ,,Dat is het landingsblok voor de hoogbouw”, zei Raaphorst. Ook zijn de balkons naar het midden verplaatst. Opvallend is de verdikking van de toren op 70 meter hoogte. Richting de top wordt de gevel meer en meer van glas. De Welstandscommissie toonde zich, op een paar kleine punten na, positief over het nieuwe plan.

Architecten soap Cooltower

V8 Architects is al de vijfde architect die een ontwerp maakt voor de Cooltoren.

Op 12 oktober 2016 kwam ontwikkelaar Jan Ultee van UVastgoed met V8 Architects als nieuwe architect bij de Welstandcommissie vergadering. Architect Van Wilsum Van Loon werd aan de kant gezet. Oorzaak was het gebrek aan een goed ontwerp van de Haagse architecten die aan de eisen van de Welstandscommissie kan voldoen.

In 2010 won het Rotterdamse architectenbureau Casanova+Hernandez met de ‘Cool Tower’ de ontwerpwedstrijd die ontwikkelaar UVastgoed had uit geschreven. Het fantastisch ontwerp was geïnspireerd op moderne vormen en de innovatie van het Nieuwe Bouwen uit de jaren twintig van de vorige eeuw zoals de villa’s van o.a. Brinkman en van der Vlucht in het Museumpark.

Cooltower Casanova Hernandez

U Vastgoed ging voor de ontwikkeling van de woontoren samenwerken met BAM, vanwege hun ervaring met grotere projecten. Na enige tijd besloot BAM niet verder te willen gaan met Casanova+Hernandez. Een jaar later werd op de Rotterdamse woonbeurs de Cooltower in de verkoop gezet met een ontwerp Kokon architecten. Het bleek een kopie van het winnende ontwerp van Casanova+Hernandez. Na een juridische strijd van meer dan twee jaar erkende BAM en Kokon Architecten in 2013 dat zij inbreuk hadden gemaakt op de auteursrechten van architectenbureau Casanova + Hernandez.

In 2013 BAM ging in zee met het Rotterdamse Mei Architects welke dit ontwerp maakte.

Ontwerp Van Wilsum Van Loon

In 2015 werd een nieuw ontwerp bekend van architecten Van Wilsum Van Loon voor de CoolTower in het Baankwartier direct achter de Schiedamsedijk. Ten opzichte van het eerdere ontwerp uit 2012 werd de toren met 50 meter verhoogd naar 150 meter. Ook viel op dat de top van de toren is verbeterd met balkons en veel glas maar dat het glas oppervlak in de toren zelf minder is geworden.

CoolTower Van Wilson van Loon

CBRE Dutch Residential Fund en ontwikkelaar de Vijf Heeren (U Vastgoed) tekenden op 2 juni 2015 op Provada de koopovereenkomst voor de nog te bouwen Cooltoren in Rotterdam. Het project is gelegen op eigen grond.

Cooltower impressie 1

Projectgegevens

Naam: Cooltoren
Status: opgeleverd
Lokatie: Baan
Deelgemeente: Centrum
Categorie: Woningbouw
Architect: V8 Architects
Opdrachtgever: 
Vijf Heeren (UVastgoed)
Start bouw: 2018
Realisatie: 2022
Programma: 
282 appartementen

kaart is aan het laden - een ogenblik geduld aub...

CoolTower 51.914126, 4.480591 Cooltower woontoren

18 REACTIES

  1. Eindelijk eens een toren in Rotterdam die WEL gebouwd wordt, al gaat dat ook hier niet zonder slag of stoot zoals vaker in de stad voorkomt ! De bescheiden 155 meter is nog altijd een “klein duimpje” formaat en mag feitelijk ook het begrip “wolkenkrabber” niet genoemd worden in vergelijking met andere buitenlandse steden waar men op Hoogbouw gebied voortvarender en daadkrachtiger én vooral ook hoger durft te bouwen en te werk gaat. Nu die andere torens nog zoals de Baantoren waar men al tijden lang niets meer van hoort en The Sax en nog tig andere torens óf zou het kunnen dat men teveel is gaan “polderen” compromissen sluiten en onnodige procedures maakt om realisering op de lange baan te schuiven, óf heeft Nederland een aversie en grote hekel tegen alles wat hoog is en men liever laag bij het maaiveld wilt gaan bouwen ? Hoe “cool” wordt straks deze Cooltoren ? …

    • het feit dat nl niet hoog kan bouwen heeft te maken met onze kleigrond waardoor wij lange heipalen nodig hebben, dit hebben ander buitenlandse steden niet dus kunnen zij hoger bouwen.

  2. mooi slank ontwerp, en met veel glas!

    de uitstulping in het midden maakt de toren geen 12 in dozijn ontwerp!

    hopelijk gaat de echte bouw snel van start, eerst moet men de de sloop nog afronden natuurlijk

  3. Meer dan tien jaar heeft de Welstandscommissie de middelmaat gestimuleerd, De Rotterdam en het CS brachten de schwung weer terug, maar de middelmaat laat zich niet zomaar wegdrukken door talent

  4. wat is de laatste stand van zaken rond de ontwikkeling van de Cooltower?
    volgens mij sta ik al ingeschreven hiervoor. Kunt u dit checken?

  5. Met de verdikking in het midden lijkt de Cooltoren op een groot verticaal kruis ! De saaiheid straalt er vanaf ! Rotterdam’s hoogbouw is weinig opbeurends, zelfs Den Haag waar de 150 meter grens ook niet wordt overschreden, heeft meer afwisseling ! Andere wereldsteden zoals Dubai of Jakarta, hebben meer afwisseling en kleurrijkere gevels. Zelfs de nieuwe Zalmhaventoren is er zo een van en waarom die niet tegelijk 250 meter wordt, typisch Hollands “Calimero” denken. Een wereldspeler op “dorps-formaat”…, typisch Hollands te nuchtere denktrant !

  6. Okay, dit V8-ontwerp ziet er al een stuk beter uit. De verdikking halverwege laat zich nog beter rechtvaardigen als je ziet dat de gevel vanaf dat punt niet alleen ‘verglast’ naar boven toe, maar ook naar beneden. En nu maar hopen dat ie er in mogelijke volgende ontwerpen niet ‘uitgekleder’ gaan uitzien.

  7. Het ontwerp wordt steeds minder mooi in vergelijking met het eerste ontwerp van C+H. Jammer hoor, zou een icoon kunnen worden. Maar op deze manier wordt het dat niet.

  8. ik heb interesse voor de koopappartementen, indien beschikbaar, van de Cooltower.
    Graag nadere informatie hierover. Wanneer start de verkoop? Wanneer start de bouw?

  9. De linker foto op de webside van de architect ziet er niet uit als een hoogstaand architectuur ontwerp. De getekende tekening daarin tegen zien er wel aardig uit. En dat is de ook de mening van @ Jan D. over het Timmerhuis, de marketing er om heen was uit eindelijk beter dan de echte versie, inderdaad wat blauw/grijzig wat eigenlijk afbreuk doet op het best wel speelse en leuk ontwerp.

    De CoolTower is gewoon een grijs (Aziatisch) ontwerp zonder veel fantasie en veel te hoog en niet passend in de omgeving. Ik denk dat het beter kan (alles heeft zijn huur prijs)

    Zie:
    vanwilsumvanloon.nl/images/phocagallery/Hoogbouw/thumbs/phoca_thumb_l_297%20schets%201a.jpg

    @ frederik ik zie niet in waarom dit een ontwerp TOP is.

  10. Alweer een pijnlijk voorbeeld van die telkens terugkerende oerhollandse centenschraapzucht die er steeds weer voor zorgt dat wanneer er iets fantastisch begint, je er rustig vanuit kan gaan dat het eindigt als een futloos ontwerp waar de goedkoopte vanaf straalt.

    • Dus was ik niet de enige die dit dacht. Kijk voor de ‘lol’ ook eens even naar het de nieuwbouw van het stadstimmerhuis, Gewoon een grijze blokkendoos, heeft niets van doen met het stralend wit van de tekeningen zoals voorgeschoteld. Ging er ook niet echt eerlijk aan toe bij de uitverkiezing. Enfin, detoneert sowieso met het postkantoor en het stadhuis. Beplanting aan de gevels kan nog redding brengen. In alle lagen lijkt het soms te corrumperen. Neem nou zo’n welstandscommissie. Moeten we ook maar eens onder de loep nemen. ;(

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in