Euromast Rotterdam

0
8322

De Euromast aan de Parkhaven in Rotterdam is met 185 meter de hoogste toeristische uitkijktoren van Nederland. De toren werd in 1958 – 1960 gebouwd naar het ontwerp van architect H.A. Maaskant. In 2010 kreeg de Euromast de status van Rijksmonument. Vanuit de Space Tower heb je een fantastisch uitzicht over de Maas, het naastgelegen Park en de skyline van Rotterdam.

Euromast

Geschiedenis Euromast

De eerste ideeën voor een uitzichttoren werden in 1955 geopperd. De Euromast werd in 1960 “als object van blijvende waarde” neergezet, ter gelegenheid van de internationale tuinbouw- tentoonstelling Floriade. De toeristische trekpleister werd voor een bedrag van 4,8 mln. gulden gebouwd, volledig betaald door particuliere ondernemers.

Architect Maaskant hield de hoogte (107 meter) bescheiden omdat anders auto’s en personen van bovenaf dan toch niet meer herkenbaar zouden zijn. Bovendien vreesde hij dat bij een te grote hoogte onvoldoende toeristen de toren zouden beklimmen. De totale bouwtijd bedroeg slechts 14 maanden. De officiële opening van de Euromast werd op 25 maart 1960 verricht door Prinses Beatrix.

Architectuur H.A. Maaskant

De Euromast ontworpen door architect H.A. Maaskant heeft een betonnen schacht met een doorsnede van 9 meter. Om de stabiliteit van de toren te vergroten bestaat de fundering uit o.a. een betonblok van 1.900.000 kg. De architectuur van de 107 meter hoge toren verwijst naar een schip, met op 30 meter hoogte een scheepsbrug en op 100 meter hoogte een kraaiennest. Het asymmetrisch vormgegeven kraaiennest met een doorsnede van 29 meter bevat een restaurant. Boven het restaurant is een uitzichtplatform.

[slickr-flickr type=”gallery” photos_per_row=”6″ tag=”euromast”]

Als de Euromast in 1970 het hoogterecord verliest van het naast gelegen Medische Faculteit wordt de zogenaamde Space Tower geplaatst. Deze mast bestaat uit een metalen buis met een doorsnede van 2,50 meter waarlangs een draaiende , ringvormige cabine tot een hoogte van 176 meter cirkelt.

Rijksmonument

Op 25 maart 2010 kreeg de Euromast de status van Rijksmonument, de mast is één van de 26 wederopbouw monumenten in Rotterdam uit de periode 1940 – 1965. De Euromast heeft architectuurhistorische waarde vanwege de hoogwaardige esthetische kwaliteiten in het ontwerp waarin de combinatie van esthetische ingenieurskunst met een onverhuld gebruik van beton, nieuw-zakelijk materiaalgebruik en op de functie toegespitste bijzondere vormen, waaronder elementen uit de scheepsbouw, kenmerkend is.
Meer rijksmonumenten Scheepvaartkwartier

Projectgegevens

Naam: Euromast
Status: Rijksmonument
Adres: Parkhaven 20
Deelgemeente: Centrum – Scheepvaartkwartier
Functie: Uitzichttoren, Horeca
Architect: H.A. Maaskant
Start bouw:
1958
Realisatie: 1960
Hoogte: 
185 meter

kaart is aan het laden - een ogenblik geduld aub...

Euromast 51.905044, 4.466801 EuromastRijksmonumentH.A. Maaskant1960

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in