Dancing Pschorr

0
9133

Het in mei 1940 verwoeste café restaurant en dancing Pschorr staat nog steeds symbool voor het vooroorlogse uitgaansleven in Rotterdam. De in 1922 geopende uitgaansgelegenheid aan de Coolsingel van de Rotterdamse horecatycoon Dirk Reese werd in 1924 uitgebreid met een danszaal met een extravagante glazen koepel naar het ontwerp van architect Willem Kromhout.

Pschorr cafe restaurant

Dancing Pschorr

Op 24 augustus 1922 opende de Rotterdamse horecaondernemer Dirk Reese het Café restaurant Pschorr aan de nieuwe Coolsingel (tussen 1913 en 1921 werd de Coolvest gedempt en werd het de Coolsingel). Hij breidde de zaak al snel uit met grote danszaal met een extravagante glazen koepel. Op 16 april 1924 werd de nieuwe dancing groots geopend met de populaire cabaratier Jean Louis Pisuisse en een jazzband. De belangstelling was overweldigend. Er kwamen internationale muziek- en danceacts en Dirk Reese bleef op zoek naar het nieuwste en modernste.  In 1926 kreeg dancing Pschorr een spectaculaire nieuwe dansvloer van glas die was verlicht. Hierna werd Pschorr nog populairder. Conferencier en chansonnier Theo Moens is er de succesvolle artistiek leider die internationale artiesten en bands traden presenteerde zoals Louis Amstrong, Joe Appleton, Bert Ambrose met zangeres Vera Lynn en Coleman Hawkins.

Pschorr concertzaal

Ontwerp van Pschorr

Het cafe-restaurant Pschorr aan de Coolvest was een ontwerp van de architect Willem Kromhout. Het werd gebouwd op een centrale plek tussen het Stadhuis en de Delftse Poort. In tegenstelling tot bijvoorbeeld Hotel American in Amsterdam, kreeg dit werk nagenoeg geen aandacht in architectuur kringen. Achter de expressieve voorgevel met de voor Kromhout kenmerkende geknikte frontons, lag een indrukwekkende danszaal van zo’n 500 m2 oppervlakte en een glazen koepel van glas in lood. In de jaren 1938-1939 werd Pschorr grondig verbouwd door architect A. Hamaker. De verbouwing riep veel protest op, onder meer van Kromhout zelf maar ook van kennissen van opdrachtgever Dirk Reese.

Sloop 1940

Het gebouw werd ernstig beschadigd bij het bombardement van 14 mei 1940.

Pschorr bij het Hofplein juni 1940 (GAR)

Na het bombardement werd grootschalige sloop toegestaan in het kader van de wederopbouw. Tenminste 144 gebouwen die bouwtechnisch voldeden zijn in die periode gesloopt. Ook Pschorr werd in 1940 gesloopt.

Historische foto’s van Pschorr

[slickr-flickr type=”gallery” photos_per_row=”6″ tag=”Pschorr”]

Projectgegevens

Naam: Dancing Pschorr
Status: Gesloopt, 1940
Lokatie:
Coolsingel
Deelgebied:
Centrum, Stadsdriehoek
Categorie:
Horeca
Architect: Kromhout, W. (Willem)
Realisatie: 1922

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in