Herontwikkeling winkelpanden Hoogstraat 168 – 172

4
10665

Hoogstraat Rotterdam

Herontwikkeling Hoogstraat Rotterdam

Drie wederopbouwpanden aan de Hoogstraat 168 – 172 op de hoek met de Vlasmarkt in Rotterdam zijn herontwikkeld. Het gebouw dat vijf verdiepingen telde waar in woningen en winkels waren gevestigd is getransformeerd tot drie hoge verdiepingen met één grote winkelunit met een etage en twee verdiepingen met woningen. Het ontwerp van de herontwikkeling is van architectenbureau Rijnboutt in opdracht van de Kroonenberg Groep.

De bouw is in 2016 gestart. In oktober 2018 was de transformatie gereed.

Winkelruimte

Voor de herontwikkeling werd het gebouw van binnen helemaal gesloopt om het geheel beter te ontsluiten voor het publiek. Hierbij zijn de buitengevels zoveel mogelijk intact gelaten. Op de plek aan de Vlasmarkt waar onder andere Bram Ladage zat is de winkel naar buiten toe uitgebreid door de toevoeging van een uitbouw in metaal en glas.

Wederopbouwpanden

De drie panden zijn gebouwd in de wederopbouw periode. In het middelste pand uit 1948 was ooit naaimachinehandel Singer gevestigd. Een aantal jaar heeft dit pand alleen gestaan aan dit deel van de Hoogstraat. Pas tussen 1950-1954 werden de naastgelegen panden gebouwd.

Uniek donorskelet

Architect Bart van der Vossen van Rijnboutt neemt het wederopbouwkarakter als uitgangspunt bij de ontwikkeling van de winkelpanden. De gebouwen zijn oorspronkelijk gerealiseerd in de naoorlogse wederopbouwperiode en de gevels uit deze tijd hebben in Rotterdam een bijzondere status. Bijzonder aan deze transformatie is dat het gehele betoncasco tussen de gevels is gesloopt, waarbij de gevels intact zijn gebleven en er een nieuwe constructie met nieuwe verdiepingsvloerhoogtes is aangebracht. Deze ingreep was noodzakelijk om nieuwe bruikbare verdiepingshoogtes te kunnen realiseren die voldoen aan de hedendaagse eisen.

Voor het maken van de nieuwe constructie is gekozen voor het toepassen van een donorskelet, een belangrijk onderdeel van circulair bouwen. Dit houdt in dat stalen balken afkomstig uit andere (gesloopte) gebouwen bij deze herontwikkeling hergebruikt zijn. Omdat de huidige regelgeving en toetsing niet is ingesteld op hergebruik, was het niet mogelijk om het gehele skelet uit te voeren met hergebruikt staal. In Nederland is het de eerste keer dat deze manier van hergebruik wordt toegepast in een winkelgebouw.

Hoogstraat 168 - 172

Transformatie Hoogstraat

Dit deel van de Hoogstraat is de laatste jaren flink aangepakt. Zo is aan de overzijde in 2009 het rijksmonument het Hufgebouw op hoogwaardige wijze gerenoveerd. In het zelfde jaar zijn ook 21 winkels in het wederopbouw pand van architecten Merkelbach en Elling van nieuwe puien en luifels voorzien. Het tegenover gelegen winkelpand Galeries Modernes van architecten Van den broek en Bakema wacht nog herontwikkeling.  Met de opening in oktober  2014 van de Markthal en de toekomstige bouw van Rotta Nova zal de transformatie een nieuwe impuls krijgen.

Projectgegevens

Naam: Hoogstraat
Status: gerealiseerd
Lokatie: Hoogstraat 168 – 172
Deelgemeente: Centrum
Categorie: winkels
Architect: Rijnboutt
Opdrachtgever: Kroonenberg Groep
Start bouw: 2016
Realisatie: oktober 2018
Programma:
870 m2 winkelruimte

kaart is aan het laden - een ogenblik geduld aub...

Hoogstraat 168 - 172 51.920588, 4.484603 Hoogstraat 168 - 172

Projecten in Rotterdam van deze architect:

4 REACTIES

  1. In Frankfurt heeft men in het Dom Römer gebied alle naoorloge wederopbouwpanden gesloopt en het gebied in oude stijl teruggebouwd. http://www.domroemer.de/ De Duitsers die Rotterdam gebombardeerd hebben krijgen zelf hun oude stad terug. In Rotterdam wilde men los van het keurslijf van het traditionele bouwen. Sinds 1945 zit Rotterdam in het keurslijf van het rationele kubisme. Het wordt tijd dat men de architecten Charles Vandenhove en Hans Kollhoff het centrum laten herontwikkelen. En stoppen met de zoveelste vierkante blokkentoren van Klunder architecten. Vooral in het historische centrum wordt het tijd om de architectuur van het postmodernisme of neotraditionalisme toe te passen.
    In Hoogstraat 188 zit nu Vero Moda, toen dit pand pas gebouwd was zat er een elektronica winkel Kontakt in. Nu heeft men de buitenmuren dichtgemetseld en zwart geverfd. Wat een schandalig lelijk pand in het historische centrum dicht bij de Laurenskerk, en nog wel aan de Hoogstraat waar iedereen langs loopt. Daar zie je toeristen geen foto’s van maken. Zet daar nu eens een gezellig knus pandje neer.

  2. Waarom geen oud hollandse gevels ertegen aan ,,plakken,,. Leuk voor de toeristen.Leuk voor de Rotterdammers. Geef het gevoel van een oude binnenstad terug. Al is het niet oud of echt. Kijk naar de oude haven.Daar zijn de gevels ook teruggeplaatst na de voltooing van de spoortunnel.

  3. Waarom niet oud hollandse gevels ertegen aan ,,plakken,, net als de oude haven. Leuk voor de toeristen,leuk voor de Rotterdammers. En misschien dan nep oud maar geeft toch een gevoel van een oude binnenstad als van voor de oorlog. Zelf in Antwerpen op de grote markt staan panden met oude gevel.Gewoon gebouwd in de jaren 60 van de vorige eeuw.

  4. Officieel waren er nooit woningen in de panden, wel tot voor kort het kunstenaars initiatief SingerSweatShop, die helaas eruit moesten ivm deze verbouwing (inmiddels staat het alweer meer dan een half jaar leeg).

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in