Galeries Modernes herontwikkeling

6
19222

Het voormalige wederopbouw gebouw van Galeries Modernes aan de Hoogstraat en Grotekerkplein in Rotterdam is herontwikkeld naar een hotel. Het ontwerp van de nieuwbouw is van KAAN Architecten in opdracht van ontwikkelaar Boelens de Gruyter en eigenaar Tenstone Development. In januari 2021 is de herontwikkeling gestart. In december 2022 is het gebouw opgeleverd waar Motel One in is gevestigd.

Hotel Grotekerkplein, winkels Hoogstraat

Het vrijstaande voormalige warenhuis Galeries Modernes aan de Hoogstraat en Grotekerkplein is getransformeerd naar een hotel met 180 kamers voor de hotelketen van design hotels, Motel One. Het gebouw heeft een extra etage gekregen waardoor het totaal op vijf etages komt. Op de begane grond aan het Grotekerkplein is de entree van het hotel. Aan de Hoogstraat zijn de winkels gebleven. Op de eerste vier verdiepingen van het hotel zijn in totaal 180 hotelkamers gerealiseerd. De kern van het gebouw heeft een patio waardoor daglicht diep in het gebouw naar binnen komt. Het dak heeft een groen daklandschap gekregen. In de kelder van het gebouw zijn de facilitaire afdelingen en een gym van Motel One gehuisvest.

Het dakpaviljoen fungeert als spectaculaire sky lounge, die rondom uitzicht gaat bieden op dit deel van de binnenstad. De uitbreiding van het gebouw betekende een toevoeging van het bruto vloeroppervlak (bvo) van 2.000 vierkante meter van 5.500 vierkante meter naar 7.500 vierkante meter. De nieuwe architectuur van KAAN architecten grijpt terug op de periode van de wederopbouw van Rotterdam. KAAN Architecten ontwierpen in Rotterdam o.a. de ‘laagbouw’ van de Zalmhaventorens.

Herontwikkeling gestart

In januari 2021 is de transformatie gestart van het voormalige winkelpand Galeries Modernes naar het Designhotel Motel One met 180 kamers. De bouw werkzaamheden worden uitgevoerd door Bakels en Ouwerkerk bouwgroep uit Den Haag.

Foto update 11april 2021

Galeries Modernes

[slickr-flickr type=”gallery” photos_per_row=”6″ tag=”GalerieModernes210411″]

Situatie voor het jaar 2020

Galeries Modernes
Galeries Modernes aan de Hoogstraat voor het jaar 2020

Wederopbouw Galeries Modernes

Het gebouw aan de Hoogstraat 177-179 werd tussen 1954 en 1957 een gebouwd als een modern warenhuis naar het ontwerp van architecten Van den Broek en Bakema in opdracht van warenhuis keten Galeries Modernes.

Galeries Modernes

[slickr-flickr type=”gallery” photos_per_row=”6″ tag=”galeriesmodernes”]

Na de Tweede Wereldoorlog kreeg het architectenbureau Van de Broek en Bakema de opdracht om met een nieuw ontwerp te komen voor het warenhuis Galeries Modernes.

Galeries Modernes was het eerste grote warenhuis in Rotterdam dat sinds eind 19e eeuw aan de Hoogstraat was gevestigd. Het gebouw was net als de rest van de Hoogstraat door het bombardement in 1940 geheel verwoest. Het ontwerp dat van den Broek en Bakema maakte, wordt gekenmerkt door met de voor die tijd vernieuwende betonnen constructie. De doosachtige verdiepingen met bakstenen schillen die boven elkaar lijken te zweven door de bovenlichten. De luifels en de lintvenster geven het gebouw een overwegend horizontaal karakter.

Galeries Modernes 1962

De warenhuisketen Galeries Modernes was onderdeel van de Belgische Grand Bazar Group. Dit warenhuis had als sinds begin 20e eeuw diverse vestigingen in Nederland. In 1968 werd de keten overgenomen door de Bijenkorf. De vestiging aan de Hoogstraat in Rotterdam sloot in 1970.

Van den Broek en Bakema

Het architectenbureau Van de Broek en Bakema ontwierpen in het nieuwe centrum van Rotterdam ook het naastgelegen rijksmonument Het Hufgbouw (1953), De Lijnbaan (1953) het winkelpand van het voormalige Termeulen en het voormalige meubelmagazijn H.H. de Klerk waar boekhandel Donner is was gevestigd. In 2020 is Lijnbaan 150 herontwikkeld tot winkels en horeca.

Renovatie jaren zeventig

Door een aantal renovaties is de kracht van de architectuur deels verdwenen. In het oorspronkelijke gebouw is veel verloren gegaan in de jaren zeventig bij de verbouwing tot kantoor, waarvoor Van den Broek en Bakema tevens verantwoordelijk was.

Projectgegevens

Naam: Herontwikkeling Galeries Modernes
Status:
in uitvoering
Adres: 
Hoogstraat 177-179
Deelgemeente: 
Stadscentrum
Functie:
hotel
Architect herontwikkeling: KAAN Architecten
Realisatie: 2022

Warenhuis Galeries Modernes
Architect:
 Van den Broek en Bakema
Realisatie: 1957

kaart is aan het laden - een ogenblik geduld aub...

Galeries Modernes 51.920906, 4.484346 Galeries Modernes

6 REACTIES

  1. Ben blij dat dit gebouw grotendeels wordt afgebroken en opgeknapt.
    Typisch naoorlogs goedkoop en verwaarloosd gebouw met donkere hoeken en her en der onder de graffiti.
    Zo mogen van mij wel meer van dit soort panden afgebroken worden.
    De nieuwe generaties in Rotterdam verdienen iets fris en moderns.

  2. 1) Gaat Rotterdam wel goed om met zijn “cultureel erfgoed” ook als het de nieuwbouw is van na de Tweede Wereldoorlog of past men het principe van Las Vegas U.S.A. toe dat zelfs “nieuwbouw” slechts van korte duur is ? In Las Vegas wordt regelmatig nieuwbouw binnen enkele jaren alweer afgebroken om plaats te maken voor een nieuw kolos. Hoeveel waarde wordt gegeven aan de bestaande bebouwing of wordt er bewust rekening mee gehouden dat het na X jaren gerecycled wordt ?
    2) Er komt alweer een hotel in, vraag mij of of er wel behoefte is aan het zoveelste hotelletje in de stad, is het A) de toeristenstroom aantoonbaar toeneemt zelfs onder de huidige omstandigheden, B) het een “overloopfunctie” heeft van bezoekers die eens wat anders willen zien dan de Amsterdamse grachten, of C) het geldelijke gewin bepalend is om bij multi gebruik steeds een hotel aan vast te koppelen ?
    3) Menige bezoeker is in Rotterdam op zoek naar een stadshart en komt tot de ontdekking dat die mede door het bombardement er feitelijk niet (meer) is, wel een samenklontering van winkel- en zijstraten in pseudo modernistische stijl dat geflankeerd wordt door enkele pleinen en open stukjes. Als alles zo “on-respectvol” wordt behandeld blijft er op den duur weinig over van de authenticiteit van architectuur die mede bepalend is voor de wederopbouw periode van Rotterdam. Vernieuwen mag, maar wel op gepaste wijze en daar ontbreekt het nog wel eens aan in de stad is mijn gevoel…

  3. Heel erg jammer (zwak uitgedrukt) dat dit gebouw niet in de oorspronkelijke staat wordt hersteld. Weer een gemiste kans, Rotterdam! Wat een prachtig gebouw WAS dit! Eén van de mooiste gebouwen verdwijnt en dat kan allemaal, ja, in Rotterdam wel ja! Er wordt wat aangerommeld in deze stad! Afbreken of achter nieuwe gevels laten verdwijnen. Bouwen op z’n Rotterdams: als het maar wat lijkt joh!

  4. Ik ben het helemaal met de vorige reactieachterlater eens. De strakke helderheid is door latere verbouwingen verloren gegaan. Te hopen is dat de oorspronkelijke staat hersteld wordt.

  5. Ik ben het helemaal met de vorige reactieachterlater eens. De strakke helderheid van het oorspronkelijke gebouw is door de latere wijzigingen verloren gegaan. Het is te hopen dat deze ongedaan worden gemaakt.

  6. Als deze foto’s werkelijk correct zijn dan is Rotterdam beroofd van een van haar mooiste gebouwen. Ik ken het gebouw nog uit mijn jeugd. Toen was het een filiaal van De Bijenkorf, het ontbreken van grote ramen wat iets dat zo opvallend was. Het was pure zakelijkheid, strak en rechtlijnig. Ik mag toch hopen dat dit gebouw op de gemeentelijke monumentenlijst komt en dat dit gebouw haar oorspronkelijke grandeur weer terug krijgt. De buiten het gebouw geplaatste etalages geven een rijke en open uitstraling, terwijl de muren van bakstenen en de zeer kleine ramen er boven doelmatigheid en betrouwbaarheid ademen. Het vernielen van het oorspronkelijke gebouw is kortzichtig geweest.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in