Home Rijksmonumenten Rotterdam Zuid

Rijksmonumenten Rotterdam Zuid

Hieronder staan alle rijksmonumenten in Rotterdam Zuid in stadsdelen Feijenoord en Charlois. Feijenoord bestaat uit de wijken Afrikaanderwijk, Bloemhof, Feijenoord, Vreewijk, Kop van Zuid, Noordereiland en Katendrecht.

In Rotterdam Zuid stadsdelen Feijenoord en Charlois staan in totaal 72 rijksmonumenten (status 1 januari 2015).

Alle Rijksmonumenten in Rotterdam Charlois

charloisse kerksingel kerk

Kerktoren en kerk
adres:
Charloisse Kerksingel 35
bouwjaar: 1660, 1868
architect: onbekend en J. Visser
monument:

De eerste kerk van Charlois werd waarschijnlijk gebouwd voor 1467. In 1592 wordt er een tweede toren tegen de kerk gebouwd welke in 1660 werd verbouwd tot de huige toren. Rondom deze kerk ontwikkelt zich al snel het dorp Charlois. Bij de herbouw in 1868 van de huidige neogotische kerk blijft de toren uit 1660 behouden.

Zwartewaalstraat school2

School Zwartewaalstraat
adres: Zwartewaalstraat
bouwjaar: 1929
architect: A. van der Steur
monument:

Dit grote schoolgebouw neemt een heel blok in beslag. Door het gebruik van verschillende vleugels ten opzichte van elkaar ontstaan half open ruimtes die als schoolplein worden gebruikt. Opvallende zijn de grote zadeldaken en het gebruik van torens waardoor het gebouw hoger lijkt.

foto

Boerderij de Kapel
adres: Kapelbrug 296
bouwjaar: ca. 1790
architect: onbekend
monument:

De boerderij De Kapel, genoemd naar een kapelletje dat hier stond, is gebouwd op een verhoogde plek waar de Charloisse, Smeetslandse en Binnenlandse polder elkaar raakten. De boerderij is van het Overmase dwarsdeel type. Door de bouw van Zuidwijk (1954-1958) kwam de boerderij in een woonwijk te liggen. In 1975 werd de boerderij op de monumentenlijst geplaatst.

Landhuis De Oliphant 1

Landhuis De Oliphant
adres: Kromme Zandweg 90
bouwjaar: 1592
architect: onbekend
monument:

Landhuis “De Oliphant” werd in 1591-1592 gesticht door Cornelis van Coolwijck, een in Delft wonende rentmeester van de Heerlijkheid Heenvliet. Rond 1970 werd het landhuis, inmiddels en monument, bedreigd door de oprukkende industrie rond Rosenburg. Gemeente Rotterdam kocht de Oliphant en liet het in 1975 steen voor steen afbreken en aan de rand van het Zuiderpark de huidige lokatie weer opbouwen.

Molen Krommezandweg 99

Korenmolen De Zandweg
adres: Kromme Zandweg 99
bouwjaar: 1723
architect: onbekend
monument:

De molen De Zandweg staat aan de zuidelijke rand van de oude stadswijk Charlois. Een gevelsteen met het jaartal en het wapen van Charlois herinnert aan de eerste steen die in 1723 werd gelegd. De molen is een ronde stenen stellingmolen met een rechte romp, een zogenaamde bovenkruier.

Kromme zandweg 110-114

Boerderij
adres: Kromme Zandweg 110-114
bouwjaar: 1799
architect: onbekend
monument:

Feijenoord is een stadsdeel in Rotterdam Zuid. Feijenoord bestaat uit de wijken Feijenoord, Afrikaanderwijk, Vreewijk, Bloemhof, Hillesluis, Katendrecht, Noordereiland en Kop van Zuid.

Alle Rijksmonumenten in Feijenoord

Afrikaanderplein 37-40

Van Oldebarneveldschool, tuinmans woning en botanische tuin
adres: Afrikaanderplein 37, 40
bouwjaar: 1924 – 1927
architect: A. van der Steur m.b.v. W.G. Witteveen
monument:

Het Schoolgebouw aan het Afrikaanderplein is ontworpen door A. van der Steur voor wie het zijn eerste opdracht was als stadsarchitect. De school bevatte een toneelzaal voor 400 personen, een openbaar badhuis en een botanische tuin van 2500 m2 met tuinmanshuis. Meer >

Vreewijk monument Havensteder

Tuindorp Vreewijk
adres: Groenezoom e.o.
bouwjaar: 1924 – 1927
architect: M.J. Granpre Moliere, P. Verhagen, A.J.Th. Kok
monument:

Een groot deel van Tuindorp Vreewijk is aangewezen als rijksmonument. Het gaat om 271 huurwoningen, een aantal bedrijfspanden, verschillende bomen en een ligusterhaag. De wijk werd ontworpen met het idee een dorpsgevoel na te bootsen in de stad. Initiatiefnemer was bankier K.P. van der Mandele. Meer >

Frankendaal school

School Frankendaal
adres: Beukendaal, Frankendaal en Lange Welle
bouwjaar: 1927
architect: A. van der Steur
monument:

Dit grote scholencomplex in Vreewijk bestaat uit verschillende gebouwen die in dezelfde stijl zijn uitgevoerd. Ir. van der Steur heeft als stadsarchitect diverse scholen ontworpen op Zuid. Nu is in het hoofdgebouw het Alberda College ondergebracht. Meer >

Kiefhoek - JJP Oud - 1930

Woonwijk De Kiefhoek
adres: Kiefhoekstraat e.a.
bouwjaar: 1929
architect: J.J.P. Oud
monument:

Woonwijk De Kiefhoek (35 Rijksmonumenten) bestaat uit woningen, een kerk, een kosterswoning, 4 winkels en een waterstokerij. De Kiefhoek is één van de belangrijkste monumenten van Rotterdam meer >

Van Waning 300x209

Rotterdamse Cementfabriek Van Waning
adres: Nijverheidsstraat 53
bouwjaar: 1898
architect: J.I. van Waning
monument:

In 1888 richtte architect Jacob Isaac van Waning de Rotterdamsche Cementsteenfabriek op in Delfshaven. In 1898 verhuisde de fabriek naar Rotterdam Zuid. De gevel van het kantoorgebouw laat goed zien waar het bedrijf in was gespecialiseerd namelijk geprefabriceerde producten van beton en kunststeen.

Patrimoniumshof Rotterdam

Patrinomium’s Hof
adres: Patrimonium’s Hof 1,2-40
bouwjaar: 1916
architect: A.K. Kruithof
monument:

Het Patrimonium’s hof is een omsloten hofje met 168 woningen rond een gemeenschappelijke siertuin met fontein. Het is gebouwd door de in 1913 opgerichte gelijknamige Rotterdamse woningbouw vereniging. In 1992 is het hofje geheel gerestaureerd.

Alle Rijksmonumenten op de Kop van Zuid en Katendrecht

Hotel New York - hoofdkantoor HAL

Hotel New York
adres: Koninginnehoofd 1
bouwjaar: 1901
architect: C.B. van der Tak
monument:

Het voormalige hoofdkantoor van de Holland Amerika Lijn werd in 1901 gebouwd op de kop van de Wilhelminapier. Tegenwoordig is in het gebouw Hotel New York gevestigd.

Pakhuis Leidsche Veem 1

Pakhuis Leidsche Veem
adres: Prinsendam, Wilhelminakade 44-48
bouwjaar: 1898
architect: C.V. van Seem
monument:

Het tabakspakhuis Leidsche Veem heeft vier verdiepingen op een kelder en bestaat uit drie afzonderlijke vemen. Het is het enige gebouw van voor 1900 op de Wilhelminapier. Met de ontwikkeling van de Kop van Zuid kreeg het pakhuis een tweede leven. In 1996 werd het verbouwd door Stadswonen tot huisvesting van jongeren met 281 appartementen.

Aankomsthal Holland Amerika Lijn

Aankomsthal Holland Amerika Lijn
adres: Wilhelminakade 699
bouwjaar: 1949
architect: Brinkman, Van den Broek & Bakema
monument:

De aankomsthal van de Holland Amerika Lijn (H.A.L.) is één van 26 wederopbouw monumenten uit de periode 1940 – 1965 in Rotterdam. Tegenwoordig is het gebouw in gebruik als Cruise Terminal voor cruiseschepen en Cafe Rotterdam meer >

Poortgebouw (2)

Poortgebouw
adres: Stieltjesstraat 27,38
bouwjaar: 1879
architect: J.S.C. van der Wal
monument:

De opdrachtgever van het Poortgebouw was Lodewijk Pincoffs die met zijn bedrijf de Rotterdamse Handelsvereniging er zijn hoofdkwartier had. Nadat Pincoffs failliet ging had tot 1901 de Holland Amerikalijn hier kantoor. In de jaren ‘70 wilde de gemeente hier een erocentrum vestigen. Uiteindelijk is het gerenoveerd en wordt het bewoond.

Hotel Pincoffs 2

Suitehotel Pincoffs
adres: Stieltjesstraat 34
bouwjaar: 1879
architect: onbekend
monument:

De opdrachtgever tot de bouw van dit pand is net als Het Poortgebouw en het Vrij Entrepot gebouw de Rotterdamse ondernemer Lodewijk Pincoffs. Het pand heeft jaren lang dienst gedaan als belasting- en douane kantoor. Sinds 2008 is in het pand Suitehotel Pincoffs gevestigd.

Kop van Zuid - Vrij Entrepot

Vrij entrepotgebouw De vijf werelden
adres: Handelsplein 1,2 t/m125
bouwjaar: 1879
architect: Th. J. Stieltjes
monument:

Initiatiefnemer voor de bouw van dit pakhuis is Lodewijk Pincoffs. Hij durfde als eerste met zijn bedrijf de sprong naar Zuid te nemen. Het pand is 200 meter lang en 37 meter breed en bestaat uit een kelder en 4 bouwlagen. Het pakhuis behoorde tot de modernste ter wereld. Met de ontwikkeling van de Kop van Zuid vanaf ca. 1992 is in het pand appartementen, restaurants, winkels en grote supermarkt gevestigd.

Pakhuis Santos Rotterdam

Pakhuis Santos
adres: Brede Hilledijk 95
bouwjaar: 1903
architect: J.P. Stok Wzn. & J.J. Kanters
monument:

Het pakhuis Santos is gebouwd in opdracht van N.V. Blauwhoedenveem en was bestemd voor opslag van Braziliaanse koffie. Het pakhuis is lange tijd één van de hoogste gebouwen van het Rotterdamse havengebied geweest meer >

Meelfabriek Latenstein

Meelfabriek Latenstein
adres: Veerlaan 3
bouwjaar: 1952
architect: J.J.M. Vegter
monument:

Meelfabriek Latenstein is gevestigd in een groot monumentaal complex aan de Rijnhaven in Rotterdam. Ze is één van de laatste bedrijfsgebouwen op Katendrecht nog in werking meer >

Alle Rijksmonumenten op het Noordereiland

Wilhelmina gedenkteken

Wilhelmina gedenkteken
adres: Burgemeester Hofmanplein
bouwjaar: 1898
architect: Prof. Henri Evers en S. Miedema
monument:

Op het Noordereiland staat een monument met fontein ter herdenking aan de troonsbestijging van Wilhelmina. Henri Evers is de architect van o.a. het Stadhuis van Rotterdam. Beeldhouwer S. Miedema ontwierp de gevelbeelden van Het Witte Huis. Op de zuil staat een engeltje met een toorts.

Stieltjes monument

Stieltjes monument
adres: Burgemeester Hofmanplein
bouwjaar: 1884
architect: E. Gugel
monument:

Th. J. Stieltjes was de technisch directeur van de Rotterdamse Handelsverenging van Lodewijk Pincoffs. In 1883 werd hij geëerd voor zijn belangrijke bijdrage aan de ontwikkeling van Rotterdam zuid. Pincoffs de initiatiefnemer zelf kwam door zijn schandaal niet in aanmerking. De Delftse hoogleraar E. Gugel ontwierp de rode zuil.

Maaskade 85 Rotterdam

Woonhuis Maaskade
adres: Maaskade 85
bouwjaar: 1884
architect: W. van der Linden
monument:

Oomspand Maaskade 113-115

Kantoorgebouw Van Driel
adres: Maaskade 113
bouwjaar: 1930
architect: J.H. de Roos & W.F. Overeijnder
monument:

De stoomboot en transportonderneming van Willem van Driel werd in 1888 opgericht en behoorde in 1912 tot de grootste Rotterdamse overslagbedrijven. Geld speelde dan ook geen rol bij de bouw en inrichting van dit zeer luxe kantoorpand op het Noordereiland. Een dure natuurstenen gevel en interieur van ongekende luxe maken het gebouw bijzonder. In 1979 kwam het pand in bezit van Makelaar Ooms.

Hulstkampgebouw

Hulstkampgebouw
adres: Maaskade 119, 120-121
bouwjaar: 1888
architect: J.P. Stok wzn.
monument:

De opdrachtgever voor de bouw van fabriek plus kantoor en woning was de firma J. Laming & Sons een margarine- producent. Nadat zij failliet ging betrok in 1919 de distilleerder de firma Hulstkamp & Zoon& Molijn in de fabriek. Meer >

HefExperience

Spoorbrug De Hef
adres: Prins Hendrikkade
bouwjaar: 1927
architect: P. Joosting
monument:

In 1927 verving de huidige Koningshavenbrug, beter bekend als De Hef, de oude spoorbrug over de Koningshaven. De brug bestaat uit twee heftoren van 60 meter hoog. In 1994 heeft de brug haar functie verloren met de komst van de spoortunnel meer >

Koninginnebrug en de Hef

Koninginnebrug
adres: Prins Hendrikkade
bouwjaar: 1929
architect: A.H. van Rood, A. van der Steur & W.G. Witteveen
monument:

De oude draaibrug uit 1870 werd in 1929 vervangen door de huidige Koninginnebrug die het Noordereiland met Rotterdam zuid verbindt. De gemeente loofde in 1923 een ontwerp opdracht uit. Architect A.H. Rood werd niet de winnaar maar won wel de opdracht. De dubbelebrug verving de veel te smalle oude brug. Aan beide kanten van de brug ontwierp hij in totaal 4 ronde brugwachtershuisjes met groene puntachtige daken.

Herontwikkeling Crooswijkseweg start in 2024

0
Het nieuwe stadsblok Tamboer II (tussen de Crooswijkseweg, de Tamboerstraat, Boezemstraat en Pijperstraat) in Rotterdam Crooswijk omvat twee deelprojecten met twee supermarkten, een parkeergarage...

Havenkwartier opgeleverd

Nieuwbouw in Rotterdam

Kaart met Rijksmonumenten in Rotterdam Zuid

kaart is aan het laden - een ogenblik geduld aub...

Meelfabriek Latenstein: 51.901692, 4.490286
Aankomstalhal Holland Amerika Lijn: 51.905800, 4.486731
Pakhuis Santos: 51.902682, 4.495134
De Hef - Koningshavenbrug: 51.913314, 4.498730
Kiefhoek: 51.894490, 4.506125
Tuindorp Vreewijk: 51.885234, 4.511808
School Frankendaal: 51.887066, 4.519389
Vreewijkhuis: 51.887794, 4.510363
School Afrikaanderplein: 51.901273, 4.501425
Hulstkampgebouw: 51.912666, 4.492218
Zuidpleinflat: 51.889704, 4.489091
Poortgebouw: 51.910867, 4.496670
Kantoor W. van Driel: 51.912989, 4.492589

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in