Oranjeboom brouwerij

0
5457

De Oranjeboom brouwerij stond tussen 1884 en 1991 aan de Nassaukade in Feijenoord Rotterdam. De bier- en ijsfabriek werd tussen 1881 en 1884 gebouwd in opdracht van eigenaar en bierbrouwer Willem Baartz (1832-1923). De brouwerij lag op het terrein tussen de Nassaukade, de Roentgenstraat en de Oranjeboomstraat waar in 2016 is gestart met de bouw van de nieuwe buurt het Hefkwartier.

Brouwerij d’Oranjeboom Rotterdam – 1934

Oranjeboom opgericht in 1670

Brouwerij d’Orangienboom wordt in 1670 opgericht. Het is gevestigd aan de Nieuwe Haven in Rotterdam. In 1828 kwam de brouwerij via een veiling in handen van Willem Baartz sr. Samen met compagnon Pieter Hendrik Tromp voerde hij de brouwerij tot 1857 onder Firma Baartz en Tromp en daarna onder firma Baartz & Zoon als Tromp zich terug trekt.

Beiersbier in Rotterdam

Onder leiding van Willem Baartz jr. maakt Oranjeboom een enorme expansie door. Hij is verantwoordelijk voor de modernisering. Rond 1870 veranderd de biermarkt ingrijpend. Ondergistend bier (lage gisting), zoals pils, wordt populairder. Voor de productie van deze bieren is continue koelcapaciteit nodig. Brouwers hebben koelinstallaties en ijsmachines nodig. Deze overstap vindt voor het eerst plaats in Duitsland waardoor deze bieren bekend staan als Beiersbier. In Nederland is Heineken het eerste bedrijf die de technologie toepast. Naar aanleiding van plannen van Willem Baartz om met d’ Oranjeboom ook ondergistend te gaan brouwen doet Heineken aan Baartz het voorstel om samen te werken. Baartz accepteerde dit voorstel. In 1873 is Baartz medeoprichter van de N.V. Heineken’s Bierbrouwerij Maatschappij. In Rotterdam wordt een nieuwe Heineken brouwerij aan de Crooswijkse Singel gebouwd voor de productie van ondergistend, beiersch bier. Afgesproken werd dat d’Oranjeboom zich zou beperken tot de de productie van bovengistend bier. 

Oranjeboom sprong naar Rotterdam zuid

De samenwerking met Heineken komt onder druk als Baartz met Oranjeboom ook ondergistend bier gaat brouwen in een nieuwe moderne brouwerij op Zuid. De oude brouwerij d’Oranjeboom aan de Coolvest (de huidige Coosingel waar later Dancing Pschorr was gevestigd) werd te klein. Baartz laat tussen 1881 en 1884 een nieuwe fabriek bouwen aan de Nassaukade in Feijenoord Rotterdam. De vestiging aan de Coolvest bleef tot 1902 in gebruik als bijkantoor en opslagplaats.

Kop van Zuid luchtfoto ca. 1938
Luchtfoto eiland Feijenoord, met geheel links brouwerij Oranjeboom – 1938

Het eiland Feijenoord wordt vanaf ca. 1870 ontwikkeld en het is de eerste ontwikkeling van Rotterdam Zuid. Na de Rotterdamse Handelsvereniging (RHV) van Lodewijk Pincoffs in 1875 volgen meerdere bedrijven, waaronder margarinefabrikant Samuel van den Bergh (later gefuseerd tot Unilever) die in 1891 een nieuwe fabriek opent, naast d’ Oranjeboomfabriek. De Unileverfabriek is in 2005 is uitgebreid met kantoor De Brug.

Oranjeboom verdwijnt uit Rotterdam

De modernisering zorgt voor een enorme groei. Rond 1900 behoort Oranjeboom tot de grootste brouwerijen van Nederland en exporteert ze bier zowel binnen Europa als naar het Verre Oosten. In 1967 werd het bedrijf Oranjeboom overgenomen door het Britse concern Allied Breweries, die een jaar later ook De Drie Hoefijzers in Breda overnam.

Oranjeboomfabriek – 1989

In 1987 werd besloten om de brouwerij in Rotterdam te sluiten, de vestiging in Breda zou voortaan de naam Oranjeboom krijgen. In 1991 werd de brouwerij aan de Nassaukade in Rotterdam gesloopt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in