Patiovillas Rotterdam – Rem Koolhaas

0
5531

Deze dubbele patiovilla aan de Onderlangs in de Rotterdamse wijk Kralingen is ontworpen door Rem Koolhaas van architectenbureau OMA. De patiovilla’s werd in 1989 gerealiseerd in opdracht van de familie Linthorst.

Patiovillas OMA Rem Koolhaas 1989

In 1984 maakte Rem Koolhaas in opdracht van de toenmalige Rotterdamse wethouder Joop Linthorst een eerste ontwerp voor drie woningen. Het aantal woningen werd vervolgens teruggebracht tot twee: de patiowoning op nummer 46 voor Linthorst en ernaast een woning zonder patio voor een dame met meer traditionele woonwensen. Het ontwerp combineert 2 woningtypen: de drive-in woning en de patiobungalow, geïnspireerd op patiowoningen van Mies van der Rohe.

Indeling van de patiovilla’s

De twee gekoppelde villa’s liggen half in een dijk: de onderlaag ligt op straatniveau, de bovenlaag, met tuin aan de Ringvaart, op dijkniveau. Op de begane grond bevinden zich de entree, een garage, een logeerruimte en een gymnastiekruimte, van boven verlicht vanuit de patio. Deze boven laag is georganiseerd rondom de patio, die het zitgedeelte enigszins van het eetgedeelte scheidt. De werkruimte aan de achterzijde en de slaapruimte aan de voorzijde kunnen dankzij schuifwanden gekoppeld worden aan zit- en eetkamer. Tussen werk- en slaapkamer ligt de badkamer.

[slickr-flickr type=”gallery” photos_per_row=”6″ tag=”patiovillas”]

Het materiaal en detaillering van de patiovilla’s zoals het zwevende dak, de afgeschuinde wanden en de functionele tweedeling ontkennende kleurvlakken verwijzen naar de jaren vijftig.

Projectgegevens

Naam: Patiovilla’s
Status: gerealiseerd
Lokatie: Onderlangs 44-46
Deelgebied: Kralingen-Crooswijk
Categorie: woningbouw
Architect: O.M.A. (Rem Koolhaas)
Opdrachtgever:
Joop Linthorst
Realisatie: 1989
Programma:
woonoppervlakte 266 m2 per woning

kaart is aan het laden - een ogenblik geduld aub...

Patiovilla\'s 51.926298, 4.529399

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in