Nieuwe Kuip – Stadion Feijenoord gaat niet door

14
48635

Een nieuw Feyenoord Stadion voor 63.000 toeschouwers komt er (voorlopig) niet maakte Feyenoord op 21 april 2022 bekend. Na 16 jaar van diverse ambitieuze plannen blijkt dat zowel nieuwbouw als een grootschalige verbouwing van de huidige Kuip gewoon te duur.

Op 10 november 2021 maakte Feyenoord bekend dat het de plannen voor een nieuw stadion heroverweegt onder meer door de gestegen bouwkosten. Feyenoord wil het stadionproject aan een grondige analyse onderwerpen en voor de zomer van 2022 tot een besluit te komen. Gemeente Rotterdam gaat ondertussen verder met de ontwikkeling van Feyenoord City.

Nieuwbouw plan OMA

In het plan voor een nieuwe kuip werkt Feyenoord samen met OperatieNL, architectenbureau OMA (Rem Koolhaas) en First Dutch aan de gebiedsontwikkeling Feyenoord City. Onderdeel dit het plan is de bouw van een nieuw Feyenoord stadion. De Nieuwe Kuip zal direct aan de Maas worden gebouwd op The Strip, de plek van de huidige Gamma, aan de Stadionweg. Het huidige Stadion Feijenoord zal goeddeels behouden blijven en worden getransformeerd tot een multifunctioneel supporters-, sport-, leisure- en wooncomplex.

Status en planning nieuwe Feyenoord stadion

  • In september 2020 is gestart met het technisch ontwerp waarin komt te staan hoe het gebouwd gaat worden.
  • Het definitieve ontwerp van het nieuwe Feyenoord is in november 2020 gepresenteerd. Een definitief ontwerp (DO) is nodig om een omgevingsvergunning (bouwaanvraag) in te kunnen dienen.
  • Op 17 december 2020 heeft de gemeente Rotterdam het bestemmingplan Feyenoord City aangenomen. Dat betekent dat het project een volgende fase kan ingaan. 
  • In november 2021 heeft het stadion Feyenoord besloten om de plannen voor een nieuw stadion te heroverwegen onder meer door de gestegen bouwkosten. Voor de zomer 2022 wil zij een besluit hierover nemen.

Ontwerp Nieuwe Feijenoord Stadion

Het ontwerp van het nieuwe stadion van Feyenoord is van David Gianotten van het architectenbureau O.M.A. (het brueau van Rem Koolhaas). Het nieuwe stadion van Feyenoord wordt gebouwd op een opgehoogde strook grond -De Strip- die loopt van de huidige, monumentale Kuip naar de rivier. Het nieuwe stadion krijgt 63.000 stoeltjes en drie ringen.

Nieuwe Kuip OMA doorsnede 1

Bij het ontwerp is uitgegaan van de stoeltjes zodat je vanaf elke plek het meest optimale zicht op het veld hebt. In de hoeken komen geen onderbreking. De business seats worden het hele stadion door tussen de ringen weggewerkt.

Presentatie definitief ontwerp

Feyenoord City

Feyenoord City is de ambitieuze gebiedsontwikkeling waar het nieuwe Stadion Feijenoord onderdeel van uit maakt. Naast de nieuwe Kuip worden 3.700 woningen, winkels, horecagelegenheden en veel publieke buitenruimtes zoals parken en sportvelden gerealiseerd.
Meer over Feyenoord City

Vorig plan uitbreiding van de Kuip

In maart 2015 liep het verbouwingsplan plan stuk van BAM om een vernieuwde Kuip neer te zetten voor 200 miljoen euro. Het bouwbedrijf wilde het stadion niet vernieuwen voor een bedrag onder de 215 miljoen euro (exclusief € 7 mln. inflatie) en de bestuurders wilden niet verder gaan dan 206 miljoen euro. In het winnende plan van bouwbedrijf BAM, gebiedsontwikkelaar AM, Siemens en A&E Architecten en architect Rein Jansma werd de huidige Kuip uitgebreid. De capaciteit zou worden verhoogd naar 70.000 toeschouwers door het huidige Feijenoord Stadion uit te breiden naar de buitenzijde. Het uitbreidingsplan van de Kuip zou volgens de ontwikkelaars  € 240 miljoen euro kosten.

De Nieuwe Kuip BAM-4

In het ontwerp zou de monumentale Kuip naar het ontwerp van Brinkman en Van der Vlugt zowel aan de binnen- als de buitenzijde zichtbaar blijven. Door uitbreiding naar de buitenzijde zouen de bestaande en nieuwe bebouwing vloeiend in elkaar overlopen. Met een capaciteit van 70.000 bezoekers zou dit het grootste stadion van Nederland worden.

De Nieuwe Kuip BAM-1

De uitbreiding zou bestaan uit 90 business-units en een nieuwe tribune ring. De nieuwe ringvormige dakconstructie bedekt honderd procent van de zitplaatsen. Het dak worden gesloten met een doek dat vanuit de videocube, die boven de middenstip hangt, wordt uitgetrokken. Dat betekent droge zitplaatsen voor alle toeschouwers en ook een vergroting van de multifunctionaliteit van het stadion.

Projectgegevens

Naam: Nieuwe Kuip – Nieuwe Stadion
Status: in ontwikkeling
Lokatie: Stadionweg
Deelgebied: Feijenoord – IJsselmonde
Categorie: Cultuur- Sportvoorziening
Architect: O.M.A. – David Gianotten
Opdrachtgever: 
Stadion Feijenoord
Start bouw: 2022 (vertraagd
Realisatie: 2025 (vertraagd)
Programma:
stadion met 63.000 zitplaatsen

kaart is aan het laden - een ogenblik geduld aub...

Nieuwe Feyenoordstadion 51.900168, 4.514925 Nieuwe Stadion

14 REACTIES

  1. Het zoveelste project dat in Rotterdam helaas om allerlei financiële, organisatorische en andere redenen niet doorgaat. Terwijl in Jakarta, Kuala Lumpur, Dubai het ene na het andere bouwwerk uit de grond gestampt wordt, blijft men in Nederland teveel steken in luchtfietserij. De oude Kuip kan niet met pensioen en het stokje aan een ander stadion overgeven. Rotterdam is weer een gemiste kans rijker. Wat is het volgende project in de Maasstad dat in de bureaulade blijft liggen. Net als met infrastructuur is architectuur een steeds moeizamer begrip gaan worden in Nederland, te veel polderen, wikken en wegen en het niet aandurven van frisse ideeën is zo langzamerhand een algemeen kenmerk geworden en niet alleen in Rotterdam, maar ook elders in het land…

  2. Het zoveelste ontwerp en plan in Rotterdam waar van uitstel afstel komt en het uiteindelijk “gebakken lucht” wordt en ik maar denken dat men in Rotjeknor het motto of slogan heeft van: Niet lullen, maar poetsen. Projecten worden in de stad steeds maar weer op de lange baan geschoven én treft men altijd maar weer beren op de weg die realisatie haast onmogelijk maken. Zalmhaventoren heeft ook tien jaar geduurd, nu de Kuip, morgen …? In Dubai en vergelijkbare steden staat het ene icoon in korte tijd naast elkaar, de Maasstad en ook de rest van Nederland heerst besluiteloosheid, wordt er te veel gepolderd, ruzie gemaakt en moet het vooral niet teveel kosten want men ‘ ben zunig’. Mooie ontwerpen zoals dit stadion worden met het Maas bad water weggespoeld en zit men met een “Kuip” die haar beste tijd gehad heeft en niet de kans krijgt om een volgende generatie te laten genieten van de successen en elan in de vorm van een Nieuwe Kuip. Het wordt tijd dat men in Nederland meer en sneller daadkracht toont om architecturele en infrastructurele projecten te concretiseren en niet problemen oproepen die de vooruitgang onnodig in de weg gaan staan !

  3. Ik vind dit gedrocht maar niks. Lelijk zeg. Ik had liever gehad dat het vorige ontwerp was gekozen, of die 2 onderste foto’s om de Kuip uit te breiden. Maar dit niet!

  4. Moest er wel aan wennen, maar als het Feijenoord stadion in de Maas er zo komt uit te zien met die mooie “vezelachtige” structuur aan de buitenkant van de “Kom”, vind ik het een prachtig stadion. Dan zeg ik: Doen!

  5. Als aanvullende reactie van mijn kant voor sommige raadsleden, lees nog eens goed wat er staat in het Ontwikkelingsplan Feijenoord City. De huidige Kuip is heel goed bruikbaar voor tal van nieuwe activiteiten, zoals concerten, athletiek, tennistoernooi, en ga zo maar door. Dus voor nutteloosheid en leegstand hoeft men zeker niet te vrezen.

  6. Zojuist de reacties van de raadsleden in de consulterende commissievergadering gelezen. Mijn eerste reactie op verschillende raadsleden is: wat een angsthazen, wat een schijtlijsters. Feijenoord City en de Nieuwe Kuip is gewoonweg een fantastisch mooi en goed doordacht plan. Het is nu werkelijk NU of NOOIT meer. De tijd en de omstandigheden zijn er helemaal rijp voor (Feijenoord doet het goed en staat zelfs al maanden op EEN, er is kapitaal in overvloed aanwezig, en de rente is in feite nooit zo laag geweest, de economie draait als een tierelier). De uitstraling van dit totale plan op het gebied op Zuid alsook op de hele stad is geweldig. Dit kan alleen maar winst opleveren, qua werkgelegenheid, qua sfeer door de ligging aan de rivier, qua toeristische attractie, en uiteindelijk ook qua inkomsten voor de stad. Mijn advies is dus: niet langer dralem maar doen, GEEN WOORDEN MAAR DADEN

  7. Het kan allemaal nog veel ambitieuzer. Het naastgelegen sporencomplex geheel ‘overtunnelen’ en wellicht het dubbele aantal woningen realiseren.

  8. ik hoop dat de negatieve reactie van supporters eens op houd, Feyenoord City is goed onderbouwd en wordt een blikvanger waar elke rotterdammer trost op kan zijn, een stadion met 63,000 zitplaatsen en een goed zich op het veld is heel belangrijk, grotere stadions passen niet meer in deze tijd, kijk naar Barcelona daar moet je met een verrekijker in de bovenste ring de wedstrijd volgen, de trouwe supporter heeft recht op een goede plek in het stadion, ik hoop zo snel mogelijk het ontwerp te zien van de nieuwe kuip vanuit de binnenkant en dit vele met mij,

  9. 70 tot 80.000 zitplaatsen had idealer geweest .wanneer het echt zo is wat ik in de wandelgangen gehoord heb.Word de club Feijenoord er beter en sterker van,daar om juist zullen er vaak momenten zijn datje een kuip tekort komt.Feijenoord is altijd een trekpleister geweest ,ondanks dat zij niet goed spelen.Maak er iets moois van en je komt echt een kuip te kort.

  10. Goed plan. Maak optimaal gebruik van de indrukwekkende rivier de Maas. Zowel voor de bezoekers van het stadion als voor de passanten op de rivier, zal dat een spectaculair gezicht zijn. Het leuke is dat stadionbezoekers voortaan gemakkelijk per boot kunnen arriveren. Verdere impuls voor de boot-taxi.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in