Nieuwe Kuip – Nieuwe Stadion Feijenoord

11
24826

nieuwe-kuip-oma

Nieuwe Kuip Feyenoord

Feyenoord krijgt een nieuw Stadion. Feyenoord heeft samengewerkt met OperatieNL, architectenbureau OMA (Rem Koolhaas) en First Dutch aan de gebiedsontwikkeling Feyenoord City. Onderdeel dit het plan is de bouw van een nieuw Feyenoordstadion. De Nieuwe Kuip zal direct aan de Maas worden gebouwd op The Strip, de plek van de huidige Gamma, aan de Stadionweg. Het huidige Feyenoord Stadion zal goeddeels behouden blijven en worden getransformeerd tot een multifunctioneel supporters-, sport-, leisure- en wooncomplex.

Op 11 mei 2017 stemde de Gemeenteraad van Rotterdam in met de financiering van de Nieuwe Kuip en het gebiedsplan Feyenoord City. Op 21 december 2018 stemde ook de club Feyenoord en Stadion Feijenoord definitief in met de bouw van het nieuwe stadion aan de Nieuwe Maas.

Nieuwe Kuip OMA waterkant 2

Ontwerp Nieuwe Feijenoord Stadion

Het ontwerp van het nieuwe stadion van Feyenoord is van David Gianotten van het architectenbureau O.M.A. (het brueau van Rem Koolhaas). Het nieuwe stadion van Feyenoord wordt gebouwd op een opgehoogde strook grond -De Strip- die loopt van de huidige, monumentale Kuip naar de rivier. Het nieuwe stadion krijgt 63.000 stoeltjes en drie ringen. Bovenop komt een beweegbaar dak waardoor het stadion kan worden afgedekt met een regenscherm van kunststof, dat van twee kanten naar het midden schuift. Bij het ontwerp is uitgegaan van de stoeltjes zodat je vanaf elke plek het meest optimale zicht op het veld hebt. In de hoeken komen geen onderbreking. De business seats worden het hele stadion door tussen de ringen weggewerkt.

Nieuwe Kuip OMA doorsnede 2

Nieuwe Kuip OMA doorsnede 1

Planning bouw Nieuwe Stadion

Het nieuwe Feijenoord Stadion moet in juni 2023 gerealiseerd zijn, zodat Feyenoord vanaf 2023 hier de wedstrijden kan spelen. De bouw van de nieuwe Kuip wordt begroot op 444 miljoen euro. De bouw zou volgens de huidige planning in de zomer 2020 kunnen starten.

Nieuwe Kuip impressie 2018

Feijenoord City 4

Vorig plan uitbreiding van de Kuip

In maart 2015 liep het verbouwingsplan plan stuk van BAM om een vernieuwde Kuip neer te zetten voor 200 miljoen euro. Het bouwbedrijf wilde het stadion niet vernieuwen voor een bedrag onder de 215 miljoen euro (exclusief € 7 mln. inflatie) en de bestuurders wilden niet verder gaan dan 206 miljoen euro. In het winnende plan van bouwbedrijf BAM, gebiedsontwikkelaar AM, Siemens en A&E Architecten en architect Rein Jansma werd de huidige Kuip uitgebreid. De capaciteit zou worden verhoogd naar 70.000 toeschouwers door het huidige Feijenoord Stadion uit te breiden naar de buitenzijde. Het uitbreidingsplan van de Kuip zou volgens de ontwikkelaars  € 240 miljoen euro kosten.

In het ontwerp zou de monumentale Kuip naar het ontwerp van Brinkman en Van der Vlugt zowel aan de binnen- als de buitenzijde zichtbaar blijven. Door uitbreiding naar de buitenzijde zouen de bestaande en nieuwe bebouwing vloeiend in elkaar overlopen. Met een capaciteit van 70.000 bezoekers zou dit het grootste stadion van Nederland worden.

De uitbreiding zou bestaan uit 90 business-units en een nieuwe tribune ring. De nieuwe ringvormige dakconstructie bedekt honderd procent van de zitplaatsen. Het dak worden gesloten met een doek dat vanuit de videocube, die boven de middenstip hangt, wordt uitgetrokken. Dat betekent droge zitplaatsen voor alle toeschouwers en ook een vergroting van de multifunctionaliteit van het stadion.


De Nieuwe Kuip BAM-4De Nieuwe Kuip BAM-1

Projectgegevens

Naam: Nieuwe Kuip – Nieuwe Stadion
Status: in ontwikkeling
Lokatie:  Stadionweg
Deelgemeente: Feijenoord
Categorie: Cultuur- Sportvoorziening
Architect: O.M.A. – David Gianotten
Opdrachtgever: Stadion Feijenoord
Start bouw: zomer 2020
Realisatie: zomer 2023
Programma:
stadion met 63.000 zitplaatsen

kaart is aan het laden - een ogenblik geduld aub...

Nieuwe Feyenoordstadion 51.900168, 4.514925 Nieuwe Stadion

Nieuwe Kuip impressies

Vorigplan BAM uitbreiding Kuip

11 REACTIES

  1. Goed plan. Maak optimaal gebruik van de indrukwekkende rivier de Maas. Zowel voor de bezoekers van het stadion als voor de passanten op de rivier, zal dat een spectaculair gezicht zijn. Het leuke is dat stadionbezoekers voortaan gemakkelijk per boot kunnen arriveren. Verdere impuls voor de boot-taxi.

  2. ik vind Rotterdam moet alles uit de kast halen, dit moet een mega stadion worden aan de maas, waar iedereen zijn ogen uit kijk.

  3. 70 tot 80.000 zitplaatsen had idealer geweest .wanneer het echt zo is wat ik in de wandelgangen gehoord heb.Word de club Feijenoord er beter en sterker van,daar om juist zullen er vaak momenten zijn datje een kuip tekort komt.Feijenoord is altijd een trekpleister geweest ,ondanks dat zij niet goed spelen.Maak er iets moois van en je komt echt een kuip te kort.

  4. ik hoop dat de negatieve reactie van supporters eens op houd, Feyenoord City is goed onderbouwd en wordt een blikvanger waar elke rotterdammer trost op kan zijn, een stadion met 63,000 zitplaatsen en een goed zich op het veld is heel belangrijk, grotere stadions passen niet meer in deze tijd, kijk naar Barcelona daar moet je met een verrekijker in de bovenste ring de wedstrijd volgen, de trouwe supporter heeft recht op een goede plek in het stadion, ik hoop zo snel mogelijk het ontwerp te zien van de nieuwe kuip vanuit de binnenkant en dit vele met mij,

  5. Het kan allemaal nog veel ambitieuzer. Het naastgelegen sporencomplex geheel ‘overtunnelen’ en wellicht het dubbele aantal woningen realiseren.

  6. Zojuist de reacties van de raadsleden in de consulterende commissievergadering gelezen. Mijn eerste reactie op verschillende raadsleden is: wat een angsthazen, wat een schijtlijsters. Feijenoord City en de Nieuwe Kuip is gewoonweg een fantastisch mooi en goed doordacht plan. Het is nu werkelijk NU of NOOIT meer. De tijd en de omstandigheden zijn er helemaal rijp voor (Feijenoord doet het goed en staat zelfs al maanden op EEN, er is kapitaal in overvloed aanwezig, en de rente is in feite nooit zo laag geweest, de economie draait als een tierelier). De uitstraling van dit totale plan op het gebied op Zuid alsook op de hele stad is geweldig. Dit kan alleen maar winst opleveren, qua werkgelegenheid, qua sfeer door de ligging aan de rivier, qua toeristische attractie, en uiteindelijk ook qua inkomsten voor de stad. Mijn advies is dus: niet langer dralem maar doen, GEEN WOORDEN MAAR DADEN

  7. Als aanvullende reactie van mijn kant voor sommige raadsleden, lees nog eens goed wat er staat in het Ontwikkelingsplan Feijenoord City. De huidige Kuip is heel goed bruikbaar voor tal van nieuwe activiteiten, zoals concerten, athletiek, tennistoernooi, en ga zo maar door. Dus voor nutteloosheid en leegstand hoeft men zeker niet te vrezen.

  8. Moest er wel aan wennen, maar als het Feijenoord stadion in de Maas er zo komt uit te zien met die mooie “vezelachtige” structuur aan de buitenkant van de “Kom”, vind ik het een prachtig stadion. Dan zeg ik: Doen!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here