Stadsvilla O.M.A. Rotterdam

12
4212

Stadsvilla Maaskade O.M.A.

Stadsvilla O.M.A. Noordereiland

De Stadsvilla is gesitueerd tussen het voormalige spoorweg bruggenhoofd en een bestaand bouwblok aan de Maaskade op het Noordereiland in Rotterdam. Het ontwerp van de stadsvilla is van Chris van Duijn van architectenbureau O.M.A. (Rem Koolhaas) in opdracht van particulier Jan van der Windt.

De stadsvilla is een typische Rotterdamse woning waarbij het benedenhuis is weggelaten. Een lift en trappenhuis ontsluiten de woning welke begint op 8.8 meter hoogte. De nieuw Stadsvilla komt naast het groene talud te liggen waarvoor tot de komst van de Spoortunnel de spoorlijn over heen liep.  De nieuwe woning verbindt op een natuurlijke wijze de Maaskade met de naastgelegen bebouwing, het bruggenhoofd en het Park Noordeiland. De grootste kwaliteit van deze plek is het uitzicht naar drie kanten, waarbij geldt hoe hoger hoe mooier. Aan de andere zijde van het talud is in 2014 de  nieuwe stadswoning opgeleverd van architect Joost Kühne.

Stadsvilla Maaskade O.M.A.

 Entree Maaskade

Het onderste volume van de villa bestaat uit een T-vormige constructie van minder dan twee meter breed. Het verticale volume bevat de noodzakelijke trappen, lift en techniek ruimtes. Stadsvilla heeft twee entrees. Gelegen op straat niveau aan de groene oprit biedt een grote schuifdeur toegang tot de prive entree. Een trap gelegen tussen bruggenhoofd en schijf vormt de opgang naar de entree voor de gasten en werkvertrekken. Door middel van groenelementen zal deze entree gescheiden zijn van het publieke deel van het spoor talud. Er is parkeergelegenheid voor twee auto’s op eigen terrein, waarvan er één in de garage past, die als een ondergrondse ruimte in het groene talud is integreert.

Stadsvilla Maaskade O.M.A.

Glazen villa bovenbouw

Alle leefruimten van de Stadsvilla zijn geconcentreerd in een glazen volume van twee etages zodat een belangrijke kwaliteit van de lokatie, het uitzicht naar drie zijden, optimaal wordt benut. De grote glaspanelen bieden zicht naar de Maas, de Willemsbrug, het Park en de Hef.

De onderste laag van de bovenbouw bevat de slaapkamers en studievertrekken. Deze zijn middels schuif elementen te koppelen zodat de hele etage ingedeelt kan worden in een grote of 4 kleinere ruimtes. De bovenste laag van de bovenbouw is de woonetage. De drie meter hoge ruimte is omsloten door een etage hoge glazen gevel aan 3 zijden die een uniek panorama uitzicht biedt. De ruimte wordt georganiseerd door een centraal geplaatste trap die toegang geeft tot het dak terras middels een kleine patio.

Stadsvilla Maaskade O.M.A.

Dakterras

Het dakterras is direct bereikbaar vanuit de woonetage met 360 graden vrij uitzicht. Het dak is deels begroeid en deels terras. De oplopende begroeing biedt privacy voor de bewoners naar de Willemsbrugpassanten toe. Net als in een duinpan is het verzonken terras door deze begroeing ook beschermt tegen de wind.

Projectgegevens
Naam:
Status:
Lokatie:
Deelgemeente:
Categorie:
Architect:
Opdrachtgever:
Start bouw
Realisatie:
Stadsvilla OMA
In ontwikkeling
Maaskade Noordereiland
Feijenoord
Woningbouw
OMA
Particulier
n.n.b.
n.n.b.

kaart is aan het laden - een ogenblik geduld aub...

Stadsvilla O.M.A. 51.915275, 4.496498 StadsvillaIn ontwikkelingO.M.A. (Rem Koolhaas)

 

Impressies Stadsvilla OMA

12 REACTIES

  1. Het is dan misschien een interessant ontwerp maar op straatniveau voegt het weinig toe behalve twee ongure ruimtes die ideaal zijn voor criminele activiteiten. De sfeer onder de woonlagen van dit gebouw doet dankzij het beton nog onder voor zo maar een snelwegviaduct in Nederland.

  2. Rotterdam kent nog zoveel open plekken. Waarom dit spleetje dan nog opgevuld moet worden, is me dan ook een raadsel.
    Overigens vind ik het een ontzettend lelijk ontwerp dat totaal niet past binnen de omgeving. Waarschijnlijk staat dit ook binnen de kortste keren leeg.

  3. Helemaal voor.Het prikkelt de fantasie en de oudbouw zowel als de brug komen juist heel mooi uit de verf.
    Het “tilt ” de staat op en vloekt totaal niet.

  4. Het nieuwe huis aan de Prins Hendrikkade is met respect voor de oude bouwstijl neergezet; dit is een blok beton dat aan een futuristische bunker doet denken. Misschien meer geschikt voor een museum? Bij de tekst over het dakterras moet “beschermt” moet trouwens met een “d”.

  5. Of het een mooi gebouw is, zal ik in het midden laten: smaken verschillen.
    Maar op deze plek misstaat het, op iedere manier die ik kan bedenken.
    Het doet afbreuk aan het beschermde stadsgezicht van het Noordereiland. Bovendien vraag ik mij af wat er met het kunstwerk van Otto Snoek gaat gebeuren.

    Als ik de afbeelding op straat niveau zo zie, dan zie ik hier een onguur en onveilig stuk Maaskade geboren worden, net nu Ons Park eindelijk uitgevoerd wordt. Zonde!

    Laat me raden: de toekomstige eigenaars zijn vriendjes van Hamit Karakus?

  6. Wat ontzettend lelijk! En ook zo geschikt voor de gewone Rotterdammer. Ik zou me doodschamen om daar zo te gaan wonen: kijk mij eens! Letterlijk en figuurlijk verheven boven de mensen van het Noordereiland.

  7. Als je dit stuk leest is het nog erger dan de foto´s deden vermoeden. 2 parkeer plaatsen waarvan 1 ondergronds snap ik bijna, echter `op eigen terrein? zal de tekening misschien verkeerd zien, maar het lijkt er zo toch verdacht veel op dat je over de stoep van de Prins Hendrikkade zult moeten rijden om er in of uit te kunnen. dus hoezo eigen terrein? Vind het ontwerp apart, en denk dat als je er hier 6 van naast elkaar zet in een Vinexwijk dat dit populair wonen is. Jammer dat het totaal niet past op het Noordereiland. en dan die vrouwelijke gestalte in de T voet van het gebouw… de ontwerper durfde het niet aan om de led sfeerverlichting rood in te kleuren…

  8. Voor het beschermde stadsgezicht doet het geen goed. Volgens mij hebben de bewoners ook nog geen enkel besef wat voor inkijk ze hebben. Je kan het beter “het aquarium” noemen om in scheepstermen te blijven.

  9. Goed dat er vernieuwing plaatsvindt waar het kan en een futuristisch ontwerp op een mooie plek. Jammer dat de begane grond zo’n onvriendelijke en ontoegankelijke uitstraling heeft. Niet prettig om langs te lopen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here