Zuidpleinflat

0
9573

De Zuidpleinflat aan het Zuidplein in RotterdamZuidpleinflat is in 1949 gerealiseerd. Het 13 verdiepingen hoge woongebouw is gebouwd in opdracht van de NV Volkswoningbouw met appartementen voor kleine gezinnen en alleenstaanden. De wederopbouw flat is door architect Willem van Tijen ontworpen in de bouwstijl die hij zelf shake hands architectuur  noemde.

Ontwerp Zuidpleinflat

De Zuidpleinflat was het vierde en laatste hoge woongebouw na de Parklaanflat, De Bergpolderflat en de Kralingse Plaslaanflat, dat Van Tijen ontwierp. Bij de uitwerking van het ontwerp werd Van Tijen geassisteerd door E. Groosman en Rietveld. Rietveld tekende voor de vierkante ramen met ruitverdeling.

Bouw Zuidpleinflat

Al in 1940 kreeg Van Tijen de opdracht voor het ontwerp van de Zuidpleinflat. In het uitbreidingsplan van de toenmalige stadsarchitect Witteveen waren vijf flatgebouwen geprojecteerd aan de zuidkant van het Zuidplein. In 1941 werd, kort na de aanbesteding, door de Duitse bezetter een bouwstop afgekondigd en werd de voorbereidingen gestaakt.
Na de oorlog werd in december 1946 met de bouw begonnen, waarna het betonskelet in augustus 1948 gereed was. Vervolgens werd het gebouw op z’n Amerikaans afgebouwd, van boven naar beneden. De lange bouwtijd was het gevolg van de aanbesteding in delen, waarbij men wilde profiteren van prijsdalingen van materiaal en loonkosten. Doordat de prijzen echter stegen, werden de bouwkosten hoger. In 1949 werd de Zuidplein flat geopend.

Projectgegevens

Naam: Zuidpleinflat
Status: Rijksmonument
Locatie: Zuidplein 127-393
Deelgemeente: 
Charlois
Categorie: Woningbouw
Architect: Willem van Tijen
Opdrachtgever: NV Volkswoningbouw
Hoogte: 
40 mtr – 13 verdiepingen
Start bouw: 1946
Realisatie: 1949

kaart is aan het laden - een ogenblik geduld aub...

Zuidpleinflat 51.889704, 4.489091 Zuidpleinflat

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in