Sint Dominicuskerk – Het Steiger kerk – Citykerk Rotterdam

1
10841

Het Steiger - Sint Dominicus Kerk

Sint Dominicuskerk – Het Steiger kerk

De Sint Domincuskerk – Het Steiger kerk ligt aan de Hang in het centrum van Rotterdam. Het wederopbouw monument uit 1960, ontworpen door Chris Knol van Kraaijvanger Architecten, is sinds 2013 een Rijksmonument.

Sinds de veertiende eeuw zijn de Dominicanen gevestigd in het centrum van Rotterdam. De Dominicuskerk uit 1837, gelegen tussen Hoogstraat en Steiger, werd tijdens het bombardement verwoest. Duitsland heeft als onderdeel van de Widergutmachung, een nieuwe kerk, een klooster en enkele kantoorpanden geschonken. Aan de overkant van het water is de nieuwe kerk aan Het Steiger op 14 mei 1960 – 20 jaar na het bombardement – ingewijd.

De Citykerk Rotterdam

De Steigersekerk bestaat uit een vrijwel rechthoekig hoofdgebouw met de kerkruimte. De kerk is toegankelijk vanuit de hoofdentree aan het Hang. Aan weerszijden van het verhoogde voorplein liggen twee kleinere bouwdelen: de pastorie met woonruimte voor enkele broeders van drie bouwlagen en het parochiehuis in een bouwlaag. Naast het parochiehuis staat de vrijstaande toren. Tussen kerk en toren ligt de Mariakapel.

Steigerse kerk -Kraayvanger

De centrale kerkruimte met 560 zitplaatsen heeft een betonconstructie; verder werden dragende wanden toegepast. De ruimte is aan weerszijden voorzien van een rij kolommen die een galerij vormen. De ene rij heeft de volledige hoogte van de kerkruimte, de andere rij is slechts een verdieping hoog en is onderdeel van de kruisgang rond een vierkante patio. In de patio bevindt zich een zeshoekige doopkapel. Het verhoogde altaar is ook bruikbaar vanuit de bescheiden dagkerk met 130 plaatsen.

Ingang Nieuwstraat

Hoewel het gebouw zijn hoofdentree heeft aan het Hang, is ook de achtergevel aan de Nieuwstraat markant. Het siermetselwerk is voorzien van een betonnen Paulusbeeld van J. Vlasblom en een klokkentorentje. Hier bevond zich ook de entree van de dagkerk. De reliefs aan de voorgevel en de toren werden vervaardigd door Albert Termote en Van Moorsel. Berend Hendriks verzorgde de glas-in-betonramen.

Projectgegevens
Naam:
Status:
Lokatie:
Deelgemeente:
Categorie:
Architect:
Opdrachtgever:
Start bouw:
Realisatie:
Monumentnr:
Het Steiger, Dominicuskerk
Rijksmonument
Hang 17
Centrum, Stadsdriehoek
Religieuze gebouwen
Kraaijvanger Architecten
St. Dominicusparochie
2011
1960
532240

kaart is aan het laden - een ogenblik geduld aub...

Het Steiger kerk 51.919657, 4.484954 Steigerkerk

 

Foto’s Het Steiger

[slickr-flickr type=”gallery” photos_per_row=”6″ tag=”hetsteiger”]

1 REACTIE

  1. Ik ben op zoek naar informatie over misdienaars die voor het bombardement in 1940 in deze kerk dienst deden. Is hier nog een archief van?

    Ik hoor graag een reactie.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in