Hart van Zuid Rotterdam – gebiedsontwikkeling

1
11324

Hart van Zuid is de naam van de gebiedsontwikkeling rond het winkelcentrum Zuidplein en de Ahoy in Rotterdam zuid. Met de gebiedsontwikkeling Hart van Zuid beoogt de gemeente Rotterdam een blijvende fysieke en sociale impuls te geven aan Rotterdam Zuid. Ballast Nedam ontwikkelt samen met de gemeente Rotterdam het Hart van Zuid. Met de realisatie van het nieuwe stadscentrum van Rotterdam Zuid is gedurende de looptijd van 20 jaar een totale investering van ongeveer 330 miljoen euro gemoeid.

Hart van zuid Rotterdam Zwembad zuid
Hart van Zuid ontwerp Kraaijvanger Architecten

Ballast Nedam heeft voor de uitvoering aanvullende expertise ingeschakeld. Zo is Kraaijvanger architecten verantwoordelijk voor de supervisie op het Masterplan en voor de architectonische uitwerking van Ahoy, Plein op Zuid, het zwembad en het OV knooppunt. Karres en Brands landschapsarchitecten nemen de openbare ruimte voor hun rekening en De Zwarte Hond ontwerpt het Kunstenpand.

Plein op Zuid met Kunstenpand en Zwembad

De vernieuwde Gooilandsingel wordt de verbindende schakel binnen het gehele Hart van Zuid. Aan deze autoluwe Gooilandsingel is een nieuw dynamisch stadsplein bedacht, Plein op Zuid, dat een belangrijke ontmoetingsfunctie voor het gebied krijgt. Rond dit plein en de verbindende autoluwe promenade krijgen belangrijke functies en publiekstrekkers zoals het Kunstenpand met het nieuwe Zuidpleintheater en bibliotheek en Zwembad Charlois een uitnodigende plek.

Kunstenpand theater Zuidplein Zwarte Hond 1

Bij dit Kunstenpand is ruimte voor terrassen en een open podium. In het huidige deelgemeentekantoor wordt een nieuw zwembad voor Charlois gerealiseerd.

Op de begane grond is ruimte voor horeca en publieksvoorzieningen. De kwalitatief hoogstaande buitenruimte nodigt passanten uit om het Plein op Zuid te bezoeken en er te verblijven.

Uitbreiding Ahoy

Ahoy en omgeving worden fors uitgebreid en kwalitatief verbeterd met een congrescentrum, hotel, bioscoop en muziekhal met een capaciteit van 7000 bezoekers.

Hart van Zuid Ahoy

Hierdoor ontstaat een multifunctioneel complex van internationale allure dat past in de langjarige strategie van Ahoy. Deze kwaliteitsimpuls levert een fors aantal extra banen en meer bezoekers op voor geheel Rotterdam. De entree van Ahoy wordt logischer verbonden met het metrostation en het nieuwe Plein op Zuid. Hierdoor versterken de aanwezige voorzieningen elkaar.

Winkelcentrum Zuidplein

In de visie van Ballast Nedam krijgt het winkelcentrum Zuidplein, het grootste overdekte winkelcentrum van Nederland, een betere aansluiting op de Gooilandsingel. Vanaf het stadsplein worden het winkelcentrum en het OV-knooppunt toegankelijk gemaakt met een beeldbepalende, trap die werkt als een informele tribune aan de rand van het plein. Het complex krijgt voorzieningen waardoor het aanbod wordt verbreed en uitnodigt tot langer verblijf. Ballast Nedam streeft er naar dat de verbinding tussen het bus- en metrostation en het Ikaziaziekenhuis ook buiten winkeltijden veiliger en comfortabeler wordt.

Hart van Zuid - Plein Op Zuid -Entree winkelcentrum

OV knooppunt Zuidplein

Het huidige bus- en metrostation krijgt een efficiëntere en gebruiksvriendelijkere inrichting en routing. Dit levert een betere aansluiting op het Plein op Zuid en het winkelcentrum op. De opzet is uitnodigend en gastvrij. Fiets-en wandelroutes in het gebied krijgen een logischere opzet. Met een fietsenstalling voor 800 fietsen worden het gebruiksgemak en de openbare ruimte flink verbeterd.

Hart van Zuid - Bus en Metrostation

Projectgegevens

Naam: Hart van Zuid
Status: in ontwikkeling
Locatie: Zuidplein – Ahoy
Deelgemeente: 
Charlois
Categorie: Gebiedsontwikkeling
Ontwerp: Kraaijvanger Architecten
Ontwikkelaar: Ballast Nedam
Opdrachtgever: gemeente Rotterdam
Start bouw: 2015
Realisatie: 2035

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here